Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden Wit-Russen protesteren tegen Loekasjenko

Tienduizenden Wit-Russen protesteren tegen Loekasjenko

MINSK (ANP/DPA/RTR/AFP) - Tienduizenden mensen hebben in Wit-Rusland ook zondag weer gedemonstreerd tegen staatshoofd Aleksandr Loekasjenko. Ze liepen door de hoofdstad Minsk, vergezeld van een groot contingent van politie en militairen. Er waren ook acties in andere steden.

De menigte schreeuwde "Lang leve Wit-Rusland" en "Loekasjenko in de boevenwagen". Tijdens de demonstratie, die een "partizanenmars" werd genoemd, werden opnieuw veel betogers gearresteerd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn zeker meer dan honderd demonstranten opgepakt.

Op het berichtenplatform Telegram waren foto's te zien van veel militaire voertuigen, arrestantenbusjes en waterkanonnen. De veiligheidsdiensten hadden de straten in het centrum afgezet met prikkeldraad en zwaar materieel. Er waren ook berichten dat de veiligheidstroepen rubberen kogels in de lucht afvuurden toen demonstranten stenen gooiden.

Veiligheidstroepen

Het is het tiende protestweekend op rij. Vooral de acties op zondag worden goed bezocht. De veiligheidstroepen hebben onlangs hun optreden tegen de demonstranten opgevoerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken dreigde openlijk met het gebruik van vuurwapens en het schieten met scherp. De oppositie roept echter altijd op tot vreedzame protesten en veroordeelt het geweld.

Sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus is het onrustig in Wit-Rusland. Het land bevindt zich in een ernstige binnenlandse politieke crisis. Na 26 jaar aan de macht te zijn geweest, had Loekasjenko zichzelf weer tot winnaar uitgeroepen met 80,1 procent van de stemmen. De oppositie daarentegen ziet de burgerrechtenactivist Svetlana Tichanovskaja als de echte winnaar. Ze is uitgeweken naar Litouwen. De veiligheidstroepen hebben sinds de verkiezingen ruim 13.000 mensen opgepakt, onder wie alle belangrijke oppositieleiders die het land niet hebben verlaten.

Ook zaterdag waren honderden vooral vrouwen en studenten door het hele land de straat opgegaan tegen Loekasjenko. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er bijna zestig arrestaties. Volgens de Wit-Russische Vereniging van Journalisten pakte de politie ook journalisten op.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Pakistan wil ban Facebook op islamofobe berichten

ISLAMABAD (ANP/RTR) - Pakistan wil dat Facebook berichten met anti-islamitische inhoud gaat verbieden. Facebook deed onlangs berichten over het ontkennen van de Holocaust in de ban en de Pakistaanse premier Imran Khan wil dat dat ook gaat gelden voor "islamofobe" content.

2 uur geleden
Poetin verwerpt kritiek Trump op familie Biden

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Poetin ziet niets strafbaars in de vroegere activiteiten van de Democratische president Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne en Rusland. President Trump beschuldigt Hunter Biden van corruptie en stelt dat Joe Biden via zijn zoon 3,5 miljoen dollar aan Russische giften heeft aangenomen.

2 uur geleden
Frankrijk roept moslimlanden op boycot te stoppen

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk heeft landen in het Midden-Oosten opgeroepen een einde te maken aan boycotacties tegen Franse producten. In Qatar en Koeweit hebben diverse winkelbedrijven besloten Franse artikelen in de ban te doen. Ze zijn boos over de opstelling van de Franse regering in de nasleep van de moord op leraar Samuel Paty, die werd onthoofd omdat hij in zijn les over de vrijheid van meningsuiting Mohammed-cartoons had laten zien.

4 uur geleden
Erdogan trotseert sanctiedreiging VS om raketten

MALATYA (ANP/AFP) - De Turkse president Erdogan heeft lak aan sancties die de Verenigde Staten mogelijk opleggen vanwege het testen van het omstreden Russische raketafweersysteem S-400. "Wat je sancties ook zijn, aarzel niet om ze toe te passen", zei hij zondag in een toespraak die op televisie werd uitgezonden.

6 uur geleden
Spaanse premier Sánchez kondigt noodtoestand om corona af tot mei

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zondag een nieuwe noodtoestand afgekondigd in een poging de stijgende coronavirusinfecties te beteugelen.

8 uur geleden
Wit-Russen weer massaal de straat op tegen Loekasjenko

MINSK (ANP) - Wit-Russische demonstranten overspoelden zondag opnieuw de straten van de hoofdstad Minsk om te protesteren tegen de omstreden leider Aleksandr Loekasjenko. Het is de laatste dag van een ultimatum van de oppositie tegen Loekasjenko om af te treden na maanden van massale protesten.

8 uur geleden
Duits gezondheidsinstituut bekogeld met molotovcocktails

BERLIJN (ANP/DPA) - Onbekende aanvallers hebben molotovcocktails gegooid naar het gebouw van het Robert Koch Instituut in Berlijn, de Duitse evenknie van het RIVM. Een beveiliger kon het vuur snel blussen en niemand is gewond geraakt. Uiteindelijk sneuvelde alleen een raam. De daders zijn ontsnapt.

8 uur geleden