Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden mensen nemen deel aan protest evenementensector

Tienduizenden mensen nemen deel aan protest evenementensector

AMSTERDAM (ANP) - Tienduizenden mensen lopen en dansen zaterdag door verschillende steden in het land onder de noemer Unmute Us. Ze eisen dat grote evenementen per direct weer door kunnen gaan.

In Amsterdam, waar 15.000 deelnemers werden verwacht, is het zo druk dat de gemeente al heeft opgeroepen niet meer aan te sluiten. Ook in onder meer Utrecht, Groningen, Den Haag en Maastricht zijn duizenden mensen op de been. Ook zijn er op verschillende plekken veel toeschouwers.

In Amsterdam lopen demonstranten een route die begint en eindigt in het Westerpark. De langgerekte stoet is al enige tijd aan het lopen. In Utrecht loopt jong en oud mee. Het gaat onder meer om orkestleden, festivalorganisatoren, mensen die werken in clubs, en mensen die weer willen dansen. Op diverse wagens en borden is te lezen dat mensen het beleid niet meer snappen.

Danceparade

De protestactie in Utrecht lijkt bijna een soort danceparade: mensen dansen en springen. Van een gebouw viel door het gedreun natuursteen naar beneden, bijna op mensen. De stoet ontvangt veel steun van de ook in groten getale aanwezige toeschouwers. Duizenden mensen staan toe te kijken.

Datzelfde gebeurt ook in Groningen, waar dus niet alleen naar schatting van de organisatie zo'n tienduizend deelnemers, maar ook duizenden toeschouwers zijn. Ook hier wordt er gedanst en lijkt bijna meer sprake te zijn van een feest dan van een protestactie.

Grootste aantal wagens

In Groningen rijden ook 25 wagens mee tijdens de mars, volgens de organisatie het grootste aantal van alle steden waar wagens meerijden. Vanaf de wagens wordt muziek gespeeld, mensen zwaaien met borden met teksten als 'Minder grappen meer House' en 'Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter'.

Een van de deelnemende wagens in Groningen is van Agora Events. "Wij zijn hier omdat de evenementensector weer open moet. We laten ons nu horen aan de stad, omdat het zo stil is geweest."

Acht- tot tienduizend deelnemers

In Den Haag is het eveneens druk. Terwijl er maximaal vijfduizend mensen werden verwacht, spreekt de organisatie hier inmiddels van zo’n acht- tot tienduizend deelnemers. In Maastricht zouden er zo'n zevenduizend demonstranten op de been zijn, terwijl er maar op een opkomst van 1000 was gerekend. Daar zijn veel deelnemers uit de carnavalswereld.

De demonstraties zijn van 14.00 tot 17.00 uur, in in totaal tien steden. Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op gaat, omdat na de eerste protestacties van 21 augustus, toen ruim 70.000 betogers en meer dan 2500 organisaties demonstreerden, een inhoudelijke reactie vanuit de overheid uitbleef.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

9 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

9 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

9 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

10 maanden geleden