Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden mensen nemen deel aan protest evenementensector

Tienduizenden mensen nemen deel aan protest evenementensector

AMSTERDAM (ANP) - Tienduizenden mensen lopen en dansen zaterdag door verschillende steden in het land onder de noemer Unmute Us. Ze eisen dat grote evenementen per direct weer door kunnen gaan.

In Amsterdam, waar 15.000 deelnemers werden verwacht, is het zo druk dat de gemeente al heeft opgeroepen niet meer aan te sluiten. Ook in onder meer Utrecht, Groningen, Den Haag en Maastricht zijn duizenden mensen op de been. Ook zijn er op verschillende plekken veel toeschouwers.

In Amsterdam lopen demonstranten een route die begint en eindigt in het Westerpark. De langgerekte stoet is al enige tijd aan het lopen. In Utrecht loopt jong en oud mee. Het gaat onder meer om orkestleden, festivalorganisatoren, mensen die werken in clubs, en mensen die weer willen dansen. Op diverse wagens en borden is te lezen dat mensen het beleid niet meer snappen.

Danceparade

De protestactie in Utrecht lijkt bijna een soort danceparade: mensen dansen en springen. Van een gebouw viel door het gedreun natuursteen naar beneden, bijna op mensen. De stoet ontvangt veel steun van de ook in groten getale aanwezige toeschouwers. Duizenden mensen staan toe te kijken.

Datzelfde gebeurt ook in Groningen, waar dus niet alleen naar schatting van de organisatie zo'n tienduizend deelnemers, maar ook duizenden toeschouwers zijn. Ook hier wordt er gedanst en lijkt bijna meer sprake te zijn van een feest dan van een protestactie.

Grootste aantal wagens

In Groningen rijden ook 25 wagens mee tijdens de mars, volgens de organisatie het grootste aantal van alle steden waar wagens meerijden. Vanaf de wagens wordt muziek gespeeld, mensen zwaaien met borden met teksten als 'Minder grappen meer House' en 'Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter'.

Een van de deelnemende wagens in Groningen is van Agora Events. "Wij zijn hier omdat de evenementensector weer open moet. We laten ons nu horen aan de stad, omdat het zo stil is geweest."

Acht- tot tienduizend deelnemers

In Den Haag is het eveneens druk. Terwijl er maximaal vijfduizend mensen werden verwacht, spreekt de organisatie hier inmiddels van zo’n acht- tot tienduizend deelnemers. In Maastricht zouden er zo'n zevenduizend demonstranten op de been zijn, terwijl er maar op een opkomst van 1000 was gerekend. Daar zijn veel deelnemers uit de carnavalswereld.

De demonstraties zijn van 14.00 tot 17.00 uur, in in totaal tien steden. Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op gaat, omdat na de eerste protestacties van 21 augustus, toen ruim 70.000 betogers en meer dan 2500 organisaties demonstreerden, een inhoudelijke reactie vanuit de overheid uitbleef.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Diederik Ebbinge: Kapsalon Theater gaat door ondanks handhaving

AMSTERDAM (ANP) - De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge zei dinsdagavond in talkshow M op NPO 1 dat de cultuursector als "het braafste jongetje van de klas" besloten heeft om "dat dan maar niet meer te zijn". Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven.

23 minuten geleden
Kapsalon Theater niet overal toegestaan

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen geeft geen toestemming voor het demonstratieve Kapsalon Theater woensdag in culturele instellingen in zijn stad. Alle instellingen die van plan waren iets te organiseren zijn dinsdag door de gemeente gewaarschuwd dat er gehandhaafd gaat worden als zij de deuren openen terwijl dat volgens de coronaregels nog niet mag. Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waarbij 22 gemeenten zijn aangesloten, heeft gewaarschuwd.

4 uur geleden
Rutte over misstanden The Voice: onacceptabel en onbetamelijk

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt misstanden zoals bij tv-programma The Voice of Holland "onacceptabel en onbetamelijk". Tegen de Telegraaf benadrukt hij niet alle feiten te weten, maar wel "heel erg geschrokken" te zijn van de "signalen" die naar buiten zijn gekomen.

5 uur geleden
Commissariaat voor de Media alert op The Voice-ontwikkelingen

AMSTERDAM (ANP) - Het Commissariaat voor de Media houdt de ontwikkelingen rondom grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice of Holland "nauwlettend" in de gaten en treedt op mocht dat nodig zijn, laat een woordvoerder weten aan het ANP.

7 uur geleden
Ook Concertgebouw verandert woensdag in een kapsalon

AMSTERDAM (ANP) - Ook het Concertgebouw en het Concertgebouworkest sluiten zich aan bij de actie Kapsalon Theater om hun onvrede te uiten over het coronabeleid van het kabinet. Dat vertelde directeur Simon Reinink van het Concertgebouw dinsdagochtend in het KRO-NCRV-programma De Ochtend van 4.

11 uur geleden
Jaar lang feest in Amersfoort wegens 150e geboortedag Mondriaan

AMERSFOORT (ANP) - Amersfoort viert een jaar lang feest, omdat het 150 jaar geleden is dat kunstschilder en kunsttheoreticus Piet Mondriaan (1872 - 1944) in die stad werd geboren. Er zijn bijna honderd activiteiten georganiseerd, waaronder verschillende exposities, een liederencyclus en vier andere podiumproducties en een verjaardagsfeest op 7 maart in theater Flint. Mondriaan krijgt ook een herdenkingsmunt en er rollen auto's in Mondriaanstijl van de band.

1 dag geleden
Boekenweek 2022 een maand later vanwege coronasituatie

AMSTERDAM (ANP) - De Boekenweek schuift een maand op en wordt gehouden van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april (tweede paasdag). De organisator, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) doet dat vanwege de "aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie", zo meldt ze maandag. De Boekenweek zou eigenlijk van 5 tot en met 13 maart zijn.

1 dag geleden