
Tienduizenden Belgen negeren testplicht na reis
BRUSSEL (ANP) - Bijna 30.000 Belgen hebben de afgelopen weken nagelaten zich te laten testen na een reis naar een risicogebied in het buitenland, hoewel dat wel verplicht is. Het gaat om ongeveer 40 procent van de Belgen die volgens officiële cijfers terugkeerden uit zo'n rode zone, bericht Het Nieuwsblad.
Belgen die terugkeren uit zo'n risicogebied moeten zich twee keer laten testen: op dag 1 en dag 7 na hun reis. Ook moeten ze in afwachting van die laatste testuitslag in zelfisolatie. Wie zich niet houdt aan die regels, riskeert een boete van 250 euro. Toch blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano dat Belgen massaal de testplicht ontlopen.
Belgen die terugkeren uit het buitenland moeten een formulier invullen. Dat wordt de Passenger Locator Form (PLF) genoemd. Daarna krijgen ze van de overheid een tekstbericht met testcode, waarmee ze coronatests kunnen ondergaan. Als die code niet wordt gebruikt, weten de autoriteiten dat de ontvanger zich niet heeft laten testen.
De krant schrijft dat de officiële cijfers over het aantal mensen dat de testplicht ontloopt, waarschijnlijk geen volledig beeld geven. Dat komt omdat die alleen betrekking hebben op mensen die ook zo'n PLF-formulier invulden na een reis.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
23 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
2 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
3 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geleden