Tiende rokers stopte na accijnsverhoging, aldus RIVM
BILTHOVEN (ANP) - Een tiende van de rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2023, constateert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een eigen onderzoek onder 1653 mensen. Bij een latere meting, onder nog 1340 mensen, bleek dat nog eens 18 procent minder is gaan roken en dat 20 procent in ieder geval een stoppoging heeft ondernomen.
Wel werd er nog meer tabak uit het buitenland meegenomen: zo'n 10 procent meer dan wat particulieren al eerder invoerden. Het gaat hier niet alleen om mensen uit de grensstreken, maar uit het hele land, aldus het RIVM. NSO retail, belangenbehartiger van ondernemers met een speciaalzaak, tabakswinkel of gemakswinkel, zegt dat ondernemers in de grensstreek met Duitsland dit jaar al 38 procent minder klanten en 39,5 procent minder omzet hebben voor sigaretten en kerftabak dan collega's die niet in de grensstreek zitten.
Het RIVM heeft rokers in 2023 op twee momenten, vóór én na het ingaan van de accijnsverhoging, gevraagd naar de invloed van de toegenomen tabaksprijzen op hun rookgedrag. "Gezondheid blijft de belangrijkste reden om te willen stoppen. Wel gaf 53 procent van de rokers die geprobeerd heeft te stoppen of gestopt is aan dat ook de toegenomen kosten een rol speelden bij deze beslissing", meldt het RIVM. "Verder blijkt dat mensen die probeerden te stoppen dit voornemen al hadden vóór het ingaan van de accijnsverhoging. "
Volgens NSO Retail gaat extra belasting op rookwaren het roken niet bestrijden zolang rookwaren over de grens zoveel goedkoper zijn.
Meer uit Gezond
ARNHEM (ANP) - Een voormalig arts van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft mogelijk in de jaren tachtig zijn eigen sperma gebruikt om vrouwen met een kinderwens via kunstmatige inseminatie zwanger te maken. Het is niet bekend hoeveel kinderen op die manier ter wereld zijn gekomen en in welke periode. Het ziekenhuis laat onderzoek doen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema gaat vrijdagmiddag nog om tafel met de koepels van ziekenhuizen, verpleegkundigen en verzorgenden en de medisch specialisten over de nieuwe bezuinigingen die de Tweede Kamer heeft vastgelegd in de begroting. Deze organisaties hebben al meteen hun zorgen bij de minister geuit over de besparingen, die voor Agema zelf ook als een verrassing kwamen. "We gaan praten over hoe we verder gaan", zei Agema na afloop van de wekelijkse ministerraad.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben meer contracten met zorgaanbieders afgesloten dan vorig jaar rond deze tijd. Daardoor zijn er meer instellingen waar de zorg volgend jaar volledig wordt vergoed, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die verwacht dat het aantal contracten in de laatste weken van het jaar nog stijgt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) is "heel erg bezorgd" over de nieuwe bezuinigingen op haar begroting waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd. Dat zei de bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. De besparingen op de medisch-specialistische zorg komen in de plaats van een deel van de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs. De coalitie sloot daarover deze week een akkoord met een deel van de oppositie. Agema was daar zelf nauwelijks bij betrokken en werd verrast door de bezuiniging die betrekking heeft op de medische zorgopleidingen.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De gemeenschap van artsen, verpleegkundigen, apothekers en andere geregistreerde zorgverleners is totaal niet divers. Ze vormen "op geen enkele manier" een afspiegeling van de samenleving, concludeert UMC Utrecht. Het academische ziekenhuis deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de achtergronden van de mensen in het BIG-register.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het korten op subsidies voor bijscholing of nascholing in de zorg komt neer op een bezuiniging op het opleiden van verpleegkundigen. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De bezuiniging leek in eerste instantie te gelden voor de scholing van medisch specialisten, maar dit zit volgens de zorgverenigingen dus anders.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van tekorten aan medische hulpmiddelen, waaronder medicijnen, groeit erg snel. Vorig jaar zijn 1400 meldingen gedaan van tekorten, in de eerste helft van 2024 lag dit aantal al op 1500, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer. "Het is van belang dat medische hulpmiddelen toegankelijk en beschikbaar zijn, maar dat is helaas niet vanzelfsprekend", schrijft zij in een brief.
23 uur geleden