Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tien zalen in Amsterdam mogen meer dan 30 man binnenlaten

Tien zalen in Amsterdam mogen meer dan 30 man binnenlaten

AMSTERDAM (ANP) - Tien culturele instellingen in Amsterdam krijgen een ontheffing voor de coronamaatregel dat ze ten hoogste 30 mensen tegelijk mogen ontvangen. Onder de instellingen zijn Carré, het Concertgebouw, ITA, Paradiso, Muziekgebouw aan het IJ en de Kleine Komedie. Zij mogen maximaal 250 bezoekers per programma binnenlaten, die wel 1,5 meter afstand moeten kunnen houden. De ontheffing geldt tot 19 oktober.

Volgens burgemeester Femke Halsema, als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, gaat het om culturele instellingen die van groot internationaal, nationaal of regionaal belang zijn en een vitale rol spelen voor de culturele infrastructuur.

Volgens Halsema kan er volgende week eventueel nog een instelling bijkomen, maar is het niet zo dat alle instellingen nu een verzoek kunnen indienen. "Ik realiseer me de willekeur, maar het blijft lastig, zeker met de hoeveelheid instellingen die wij hebben", zei ze in de gemeenteraad.

Pijnlijk

Ze legde uit dat er is gekozen voor zalen die in de huidige 1,5 meter-situatie een minimale capaciteit van 100 bezoekers hebben. Halsema noemde dat "een redelijke ondergrens. Alle instellingen die er minder hebben, kunnen relatief makkelijk afschalen naar 30 personen."

De veiligheidsregio zegt te snappen dat de maatregel pijnlijk is voor de culturele instellingen die achter het net vissen, maar tekent erbij aan: "Het rijk en de regio hopen erger te voorkomen door nu in grijpen. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dat nu wekelijks verdubbelt, moet worden teruggebracht." De veiligheidsregio spreekt met het kabinet over extra financiële compensatie, bovenop de bestaande regelingen voor de cultuursector.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden