Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tien nieuwe struikelstenen geplaatst op vier locaties

Tien nieuwe struikelstenen geplaatst op vier locaties

VLISSINGEN - Vorige week zijn op vier plaatsen in Vlissingen struikelstenen geplaatst, in de Arbeidstraat, de Sottegemstraat, de Leliënlaan en de Singel. De struikelstenen zijn geplaatst ter nagedachtenis aan weggevoerde en omgebrachte joden in de Tweede Wereldoorlog. De tien struikelstenen zijn voorlopig de laatste stenen die in Zeeland worden geplaatst.

De struikelstenen zijn geplaatst op initiatief van de Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland. In totaal liggen er nu 122 struikelstenen in de provincie. De stenen zijn geplaatst bij het laatste reguliere adres van joodse inwoners. Veelal moesten de Zeeuwse joden op last van de bezetter verhuizen naar Amsterdam, maar omdat dit gedwongen was worden deze adressen niet als reguliere adressen gezien. Burgemeester Bas van den Tillaar was samen met wethouder Sal Cracau namens het college van burgemeester en wethouders aanwezig bij de plaatsing van de struikelstenen en hield een korte toespraak waarin hij wees op het belang van de struikelstenen. “Het moet voor altijd zichtbaar blijven wat er toen is gebeurd, opdat wij niet vergeten.”

De struikelstenen zijn kleine keien van tien bij tien centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje waarop de naam van de betreffende persoon is aangebracht, het geboortejaar en de plaats en datum van overlijden. De stenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In ongeveer duizend Europese steden en dorpen zijn inmiddels meer dan zeventigduizend stenen geplaatst. De 122 struikelstenen die in Zeeland zijn geplaatst zijn er gekomen op initiatief van de Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland die tot nu toe met zekerheid 55 adressen in de provincie hebben weten te achterhalen waar joodse inwoners zijn weggevoerd. Afgelopen woensdag zijn er niet alleen tien struikelstenen in Vlissingen geplaatst maar ook nog enkele in de gemeente Veere. De Zeeuwse struikelstenen zijn beschreven op de vernieuwde website van de stichting: struikelstenenzeeland.nl. Informatie over de geschiedenis van het project is te vinden op de Engelstalige site stolpersteine.eu.

Arbeidstraat
Aan de inmiddels gesloopte Arbeidstraat werden op de plaats waar huisnummer 40 stond twee stenen aangebracht ter nagedachtenis aan Lena Frank-Hamme (1897) die overleed in Sobibor op 9 april 1943 en haar zoon Maurits Frank (1917) die op 31 maart 1944 in Auschwitz om het leven kwam.

Sottegemstraat
Op de plaats waar voorheen Sottegemstraat 106 stond zijn drie stenen geplaatst ter nagedachtenis aan de familie De Raaij, een moeder met twee zoons. De zoons werkten allebei als bankwerker bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde. Andries de Raaij (1912) kwam op 15 januari 1944 om het leven in Auschwitz. Jacob Samuel de Raaij (1914) overleed op 31 december 1942 in Auschwitz en Rebekka de Raaij-Muller (1891) stierf op 19 oktober 1942 in Auschwitz.

Leliënlaan
Aan de Leliënlaan 6 is een struikelsteen geplaatst ter nagedachtenis aan Abraham David Alberg die hier woonde. Hij werd in 1902 geboren in Antwerpen en was timmerman bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde. Hij overleed eind maart 1944 in Midden-Europa. Op het monument dat De Schelde in 1946 onthulde ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog kwam zijn naam nog voor als vermiste.

Singel
Bij een woning aan de Singel 328 zijn vier struikelstenen geplaats. Het huis werd destijds bewoond door de familie Peereboom. Vader Marcus Peereboom (1911) was bedrijfsleider bij een manufacturenzaak in de Lepelstraat en overleed op 7 september 1942 in Auschwitz. Moeder Anna Peereboom-Prins werd in 1913 geboren in Amsterdam en overleed eveneens op 7 september 1942 in Auschwitz. Dochter Flora Peereboom is in 1938 in Vlissingen geboren en overleed op driejarige leeftijd op 7 september 1942 in Auschwitz. Zoon Jacques Franklin Peereboom (1941) was slechts 11 maanden oud toen hij op 7 september 1942 in Auschwitz om het leven is gebracht.

Meer uit Vlissingen

'Met de speciale markten bieden we mensen een stukje vertier'

MIDDELBURG - De liefde voor de markt is Helena Schets met de paplepel ingegoten. Haar vader was marktkoopman, ze staat zelf op de markt met de Notenexpres en maakt onderdeel uit van de organisatie Speciale Markten Zeeland. Helena: 'Als het markt is gebeurt er wat in een dorp of een stad.'

5 uur geleden
Eerste reggaefestival in het Nollebos

VLISSINGEN - Op zaterdag 20 juli wordt de eerste editie van het nieuwe reggaefestival Reggae Rhapsody gehouden op het terrein bij de voormalige sauna in het Nollebos. Vanaf 14 uur treden acht reggaeartiesten op. Het festival wordt georganiseerd door Kenneth en Ingrid Engeldal van de Stichting Cultuur Educatie Muziek Advies (SCEMA).

1 dag geleden
Politie bemiddelt bij verkeersruzie parkeerterrein Gamma Vlissingen

VLISSINGEN - De politie is dinsdagavond ingezet voor een ongeluk die ontaarde in een verkeersruzie ter hoogte van de Gamma te Vlissingen.

1 dag geleden
Inbraak bouwkeet Vlissingen, twee fietsen inbeslaggenomen

VLISSINGEN - De politie is gisteravond met meerdere eenheden ingezet voor een inbraak aan de Van de Bossestraat in Vlissingen. De politie heeft twee fietsen in beslag genomen.

1 dag geleden
Dani Ploeger exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger is exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt haar raam ter beschikking aan kunstenaars uit protest tegen het verschraalde kunstklimaat in Vlissingen.

2 dagen geleden
Vooruitgang in compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'

VLISSINGEN - Vorige week donderdag presenteerde uitvoeringsregisseur Siebe Riedstra de achtste voortgangsrapportage van het compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'. De eerste helft van 2024 heeft diverse mijlpalen opgeleverd die de regionale ontwikkeling verder stimuleren.

3 dagen geleden
Dorpsraad Souburg wil vinger in de pap bij bouw nieuwe kerncentrales

OOST-SOUBURG - De Dorpsraad Souburg wil betrokken worden bij de plannen voor nieuwbouw van mogelijk twee tot vier nieuwe kerncentrales in Vlissingen-Oost. Omdat de kerncentrales deels op het grondgebied van de gemeente Vlissingen worden gebouwd wil de dorpsraad, net als de gemeente Borsele, ook bij de inspraak betrokken worden. 

6 dagen geleden