
Tien nieuwe struikelstenen geplaatst op vier locaties
VLISSINGEN - Vorige week zijn op vier plaatsen in Vlissingen struikelstenen geplaatst, in de Arbeidstraat, de Sottegemstraat, de Leliënlaan en de Singel. De struikelstenen zijn geplaatst ter nagedachtenis aan weggevoerde en omgebrachte joden in de Tweede Wereldoorlog. De tien struikelstenen zijn voorlopig de laatste stenen die in Zeeland worden geplaatst.
De struikelstenen zijn geplaatst op initiatief van de Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland. In totaal liggen er nu 122 struikelstenen in de provincie. De stenen zijn geplaatst bij het laatste reguliere adres van joodse inwoners. Veelal moesten de Zeeuwse joden op last van de bezetter verhuizen naar Amsterdam, maar omdat dit gedwongen was worden deze adressen niet als reguliere adressen gezien. Burgemeester Bas van den Tillaar was samen met wethouder Sal Cracau namens het college van burgemeester en wethouders aanwezig bij de plaatsing van de struikelstenen en hield een korte toespraak waarin hij wees op het belang van de struikelstenen. “Het moet voor altijd zichtbaar blijven wat er toen is gebeurd, opdat wij niet vergeten.”
De struikelstenen zijn kleine keien van tien bij tien centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje waarop de naam van de betreffende persoon is aangebracht, het geboortejaar en de plaats en datum van overlijden. De stenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In ongeveer duizend Europese steden en dorpen zijn inmiddels meer dan zeventigduizend stenen geplaatst. De 122 struikelstenen die in Zeeland zijn geplaatst zijn er gekomen op initiatief van de Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland die tot nu toe met zekerheid 55 adressen in de provincie hebben weten te achterhalen waar joodse inwoners zijn weggevoerd. Afgelopen woensdag zijn er niet alleen tien struikelstenen in Vlissingen geplaatst maar ook nog enkele in de gemeente Veere. De Zeeuwse struikelstenen zijn beschreven op de vernieuwde website van de stichting: struikelstenenzeeland.nl. Informatie over de geschiedenis van het project is te vinden op de Engelstalige site stolpersteine.eu.
Arbeidstraat
Aan de inmiddels gesloopte Arbeidstraat werden op de plaats waar huisnummer 40 stond twee stenen aangebracht ter nagedachtenis aan Lena Frank-Hamme (1897) die overleed in Sobibor op 9 april 1943 en haar zoon Maurits Frank (1917) die op 31 maart 1944 in Auschwitz om het leven kwam.
Sottegemstraat
Op de plaats waar voorheen Sottegemstraat 106 stond zijn drie stenen geplaatst ter nagedachtenis aan de familie De Raaij, een moeder met twee zoons. De zoons werkten allebei als bankwerker bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde. Andries de Raaij (1912) kwam op 15 januari 1944 om het leven in Auschwitz. Jacob Samuel de Raaij (1914) overleed op 31 december 1942 in Auschwitz en Rebekka de Raaij-Muller (1891) stierf op 19 oktober 1942 in Auschwitz.
Leliënlaan
Aan de Leliënlaan 6 is een struikelsteen geplaatst ter nagedachtenis aan Abraham David Alberg die hier woonde. Hij werd in 1902 geboren in Antwerpen en was timmerman bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde. Hij overleed eind maart 1944 in Midden-Europa. Op het monument dat De Schelde in 1946 onthulde ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog kwam zijn naam nog voor als vermiste.
Singel
Bij een woning aan de Singel 328 zijn vier struikelstenen geplaats. Het huis werd destijds bewoond door de familie Peereboom. Vader Marcus Peereboom (1911) was bedrijfsleider bij een manufacturenzaak in de Lepelstraat en overleed op 7 september 1942 in Auschwitz. Moeder Anna Peereboom-Prins werd in 1913 geboren in Amsterdam en overleed eveneens op 7 september 1942 in Auschwitz. Dochter Flora Peereboom is in 1938 in Vlissingen geboren en overleed op driejarige leeftijd op 7 september 1942 in Auschwitz. Zoon Jacques Franklin Peereboom (1941) was slechts 11 maanden oud toen hij op 7 september 1942 in Auschwitz om het leven is gebracht.
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Deze zomer vinden diverse concerten plaats in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Elke vrijdagmiddag om 12.00 uur bespelen organisten uit onder meer Zeeland, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het Flentroporgel.
12 uur geledenVLISSINGEN - In een woning aan Westerzicht in Vlissingen is donderdagmiddag brand ontstaan doordat een pannetje op het vuur vlam vatte.
15 uur geledenOOST-SOUBURG - Henk was jarig, dus hij en zijn echtgenote Dicky zochten er niets achter toen familie hen vorige week ophaalde voor een etentje. "Maar slagbomen bij een restaurant?", lacht Dicky. De rit bleek het Souburgse echtpaar Vos naar het provinciehuis te brengen, waar commissaris van de koning in Zeeland Hugo de Jonge hen verraste met de commissarispenning. Die kregen ze voor hun jarenlange inzet voor de muzieksector in Zeeland met hun muziekboerderij.
17 uur geledenVLISSINGEN - Het gratis toegankelijke evenement Rescue Zeeland vindt donderdag 14 augustus voor de dertiende keer plaats in en om de Vlissingse boulevards.
1 dag geledenVLISSINGEN - Een scooterbestuurder is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding in het centrum van Vlissingen.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Ontmoetingspunt Samenstroom is iedere vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur open in Museum Scheldewerf in Vlissingen.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Tijdens een zeer zonnige zondag sloot turnvereniging VTV Vlissingen een succesvol en actief seizoen af met het jaarlijkse eindfeest, met vooral veel waterpret.
3 dagen geleden