Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tien jaar Oogziekenhuis Ambon-Vlissingen

Tien jaar Oogziekenhuis Ambon-Vlissingen

VLISSINGEN - Deze maand bestaat de oogkliniek Ambon-Vlissingen tien jaar. De oogkliniek kwam mede tot stand door de stedenband die de gemeente Vlissingen heeft met het Molukse eiland Ambon. “Het heet dan ook niet voor niets Oogkliniek Ambon-Vlissingen,” vertelt Njonkie Pattinama van de Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon.

De Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon zet projecten op voor Ambon op het gebied van gezondheidszorg, milieu, ondernemerschap en onderwijs. Njonkie Pattinama is secretaris van de stichting en sinds het begin bij de projecten betrokken. “Het is allemaal een jaar of veertig geleden begonnen. Een docent van de HZ had toen contacten met de universiteit van Ambon en er zijn toen over en weer bezoeken gebracht om formeel een stedenband te realiseren,” vertelt Pattinama. “Later kwamen er verpleegkundigen uit Ambon naar het ziekenhuis in Vlissingen voor een tweejarige leerwerkopleiding om het niveau van hun opleiding te verhogen, dat kon toen nog allemaal.” De stedenband kwam er en op verzoek van Ambon zijn er plannen gemaakt om een oogkliniek te realiseren.

Staar en andere oogaandoeningen

“De oogkliniek bestaat nu tien jaar en is deels gefinancierd door de gemeente Vlissingen,” doet Pattinama uit de doeken. “Het is voor de helft gefinancierd vanuit Ambon en voor de helft vanuit Nederland. Er worden dagelijks bijna honderd patiënten behandeld aan bijvoorbeeld staat of andere oogaandoeningen. Sinds 2013 zijn er ook jaarlijks Nederlandse oogartsen naartoe gegaan en dat gebeurt nog steeds. De operaties worden uitgevoerd door dr. Wilda Batubara, een arts uit Nederland. Ook de oogkliniek is in 2019 getroffen door de aardbeving die toen plaatsvond en mede met onze hulp is de oogkliniek weer gerenoveerd.”

Kleinschalige ontwikkelingshulp

Naast de realisatie van de oogkliniek heeft de Sticting Samenwerking Vlissingen Ambon nog tal van projecten opgezet. “Vrij recent hebben we 24 AED’s geleverd, inclusief de bijbehorende opleidingen en trainingen. Voor Ambon bestaat de stedenband vooral uit kleinschalige ontwikkelingshulp voor de minderbedeelden op Ambon. Vergeet niet, Ambon is een stad die vierhonderdduizend inwoners telt. We hebben nu ook een pilotproject omtrent hygiëne. In drie gezondheidsinstellingen zijn er trainingen in hygiëne gegeven en we gaan ook nog met cardiologie aan de slag,” aldus Pattinama.

Werkbezoek

Eerder dit jaar brachten burgemeester Bas van den Tillaar en wethouder Albert Vader een werkbezoek aan Ambon. Er werd niet alleen een bezoek gebracht aan de oogkliniek maar ook maakten de Vlissingse bestuurders kennis met de nieuwe burgemeester van Ambon en werden onder meer twee nieuwe ziekenhuizen en de Pattimura Universiteit bezocht. Later deze maand gaat er vanwege het jubileum weer een afvaardiging van de Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon naar het Molukse eiland. “Het is mooi om te zien dat de medische projecten die we op Ambon uitvoeren ook daadwerkelijk vruchten afwerpen. Dat geeft niet alleen voldoening maar toont ook aan hoe belangrijk de stedenband is.”

Meer uit Vlissingen

Auto botst op lijnbus Koudekerkseweg, bestuurder aangehouden

VLISSINGEN - Op de Koudekerkseweg in Vlissingen is dinsdagmiddag een personenauto op een lijnbus gebotst. De bestuurder is meegenomen door de politie.

13 uur geleden
Kathleen Ferrier verzorgt Van Randwijklezing in de Sint Jacobskerk

Vlissingen - Het Bevrijdingsfestival Zeeland heeft aangekondigd dat de voormalige politica en mensenrechtenactiviste Kathleen Ferrier dit jaar de Van Randwijklezing zal uitspreken. De lezing, die plaatsvindt in de Sint Jacobskerk te Vlissingen op zondag 5 mei 2024, vormt een hoogtepunt van het Bevrijdingsfestival Zeeland 2024, waarin de vrijheid wordt gevierd.

15 uur geleden
Esra Jonckman gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours

VLISSINGEN - Blokfluitiste Esra Jonckman (15) uit Vlissingen gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours die op zondag 12 mei wordt gehouden in concertzaal Amare in Den Haag. Het jaarlijkse concours is er speciaal voor jonge muzikanten in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar. Esra doet mee in de categorie 12 tot en met 14 jaar. 

19 uur geleden
Voor elk wat wils op het Bevrijdingsfestival Zeeland

VLISSINGEN - De Stichting Bruisend Zeeland die dit jaar voor het eerst het Bevrijdingsfestival Zeeland organiseert is er klaar voor. "We hebben een mooie gevarieerde programmering," vertelt Robert Waverijn van de Bruisend Zeeland. "Het aanbod aan artiesten is zeer divers, echt voor elk wat wils. Het is hard werken geweest om het festival in een relatief korte periode te organiseren. Nu maar hopen dat het mooi weer is, de voorspellingen veranderen nog van dag tot dag."

1 dag geleden
Groene Ster verliest in eigen huis van Scagha'66

VLISSINGEN - In de eigen Baskensburg ging de ploeg van Hoessein Bouzambou met 2-5 onderuit tegen promovendus Scagha'66. Door deze nederlaag en de winst van concurrent HV/Veerhuys lijkt plek één in de Degradatiepoule verspeeld. Voor de Vlissingers waren Karim Boughaba en Istvan Bakx trefzeker.

1 dag geleden
Grote drugsvangst in haven van Vlissingen

VLISSINGEN - Tijdens een douanecontrole op 15 april werd maar liefst 87 kilo hasj in beslag genomen in de haven van Vlissingen. De drugs werden ontdekt in een partij goederen die op weg was naar Suriname voor export.

4 dagen geleden
Komt er gratis openbaar vervoer voor Vlissingse minima?

VLISSINGEN - Tijdens de raadsvergadering van donderdag 18 april is een motie besproken van ChristenUnie, GL, SP en SLF waarin zei pleiten voor gratis openbaar vervoer voor minima. Eerder hebben al vier andere Zeeuwse gemeenten besloten om een gratis dalurenkaart van Connexxion aan minima aan te bieden.

4 dagen geleden