Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thoolse zoektocht naar familie van gesneuvelde soldaten levert rollercoaster aan emoties op

Thoolse zoektocht naar familie van gesneuvelde soldaten levert rollercoaster aan emoties op

SINT-ANNALAND - Op 17 januari precies 75 jaar nadat er drie Britse soldaten sneuvelden in Sint-Annaland, begon een vijftal heren aan een zeer bijzondere reis. Zij reisde af naar Schotland en Engeland om familie van de gesneuvelde soldaten te bezoeken en hun zoektocht naar familieleden van één soldaat voor te zetten.

Voor veel mensen is het een onbekend verhaal, drie soldaten die 75 jaar geleden sneuvelden en begraven liggen op de oude begraafplaats in Sint-Annaland. Edward Callan, Victor Rapley en John Little Brown werden alle drie vermoord door de Duitsers toen zij op patrouille waren. Om de vijf jaar wordt er op 4 en 5 mei extra stilgestaan bij de Britten die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Laatste rustplaats

Niels van Oudenaarde, secretaris en voorzitter projectgroep 'Sint-Annaland herdenkt& viert 75 jaar vrijheid', bij Dorpsgemeenschap Sint-Annaland kwam samen met dorpsgenoot Arie Weijler op het idee om de families te zoeken in het kader van 75 jaar bevrijding. Niels kwam in de nazomer van 2018 in contact met Arie die sinds 2010 al contact heeft met de familie van Victor Rapley. Arie zijn vader en opa waren gemeentebode en woonde vlak bij de begraafplaats toen er op een dag in 1975 een Engelse familie voor de deur stond. Arie was op dat moment twaalf jaar maar eigenlijk sprak niemand uit het gezin Engels. Uiteindelijk wist het gezin te ontrafelen dat de familie graag wat water wilde voor de bloemen op een graf. De Engelsen verlieten Sint-Annaland en een tijdje later kreeg Arie een kaartje vanuit Engeland met wat foto's van hun ontmoeting. Arie schreef in gebrekkig Engels een briefje terug dat hij en zijn familie goed voor het graf zouden zorgen.

Nichtje

Het is 35 jaar later als ineens Arie wordt gebeld op zijn werk door een vrijwilliger van Streekmuseum De Meestoof. De Engelse familie stond op de stoep bij het museum met het briefje dat toendertijd door Arie is geschreven. Dit bijzondere verhaal kwam bij Niels terecht en samen met Arie besloten zij een zoektocht te starten naar de andere families. Na een verrassend kleine speurtocht vonden zij al snel een nichtje van Edward Callan. Familie vinden van John Little Brown bleek echter niet zo makkelijk.

Zoektocht

Op 17 januari vertrokken Arie Weijler, Niels van Oudenaarde, Wim Heijboer, Piet van Dijke en Pepijn Wollendorf naar Schotland. Zij begonnen hun reis bij het nichtje van Edward Callan in Glasgow. Haar vader(Edward zijn broer) was inmiddels al overleden, nooit geweten te hebben waar zijn broer was begraven. De volgende dag ging de reis verder richting het Zuiden. De heren hoopten in Watford de nabestaande van John Little Brown te vinden. De heren bezochten de woning waar John woonde met zijn vrouw en troffen daar een medewerker aan van de gemeente die hun graag bij wilde staan in hun zoektocht. Vervolgens gingen de heren langs bij het huis waar John opgroeide en bezochten zij diverse overheidsinstellingen in de hoop dat men kon helpen nabestaanden van John te vinden. Tijdens de reis leverde dit helaas geen succes op, echter diverse mensen ter plaatse -waaronder van de gemeente- helpen mee in hun zoektocht.

Bijzondere verhalen

De dag voordat de heren terug vertrokken naar Nederland hadden zij een bijzondere ontmoeting met de familie van Victor. Zij spraken met zijn zus, haar zoon en verdere familie. Later op de dag nam de familie hen mee naar een basisschool waar er live contact werd gemaakt met een basisschool in Sint-Annaland. Zo konden de kinderen onderling praten over de projecten rondom de 75 jaar bevrijding. Eénmaal weer terug bij de familie kwam er voor Arie toch wel een heel bijzonder moment. Het briefje uit 1975 kwam weer op tafel te liggen. De reis zorgde voor een rollercoaster aan emoties. De verhalen van de families, wat het voor hen betekent om al 75 jaar iemand te missen die gesneuveld is voor de vrijheid van een ander land, het bracht hele bijzondere verhalen.Op de laatste dag werd de reis afgesloten met een bezoek aan Dina van der Male. Dina is een oud inwoonster van Sint-Annaland en voor de liefde gaf zij Nederland op om in Engeland te gaan wonen. Haar man die helaas drie jaar geleden overleden is was ook een Engelse soldaat die ook 75 jaar geleden in Sint-Annaland vocht voor onze vrijheid en kende de gesneuvelde soldaten persoonlijk. Al met al een meer dan bijzondere reis. De heren hebben een reisblog bijgehouden. De blog is te vinden op de Facebookpagina van Dorpsgemeenschap Sint-Annaland en is zeer zeker de moeite waard om te lezen. 

Meer uit Tholen

Autoschade Buijs: 'Werken met ZLM geeft ons veel vertrouwen'

(advertorial) - Schade aan je auto? Dan zorgt Autoschade Buijs voor een snelle en betrouwbare oplossing. Vanaf 1 maart is dit Thoolse bedrijf aan de Ambachtsweg een erkend schadehersteller van ZLM Verzekeringen. Met deze nieuwe samenwerking blijft Autoschade Buijs na 17 jaar haar groeiende service nog altijd uitbreiden.

10 minuten geleden
Skills helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan

THOLEN - Skills draait op volle toeren. Aan de Marconiweg in bedrijventerrein Welgelegen ligt deze nieuwe werkplaats. De missie van Skills is duidelijk: het trainen van deelnemers met afstand tot de arbeidsmarkt naar regulier werk. Dit kan iedereen zijn, van mensen met psychische klachten tot nieuwkomers.

4 uur geleden
Kruispunt N286 vanaf zaterdag 2 maart open voor verkeer

THOLEN - Gemeente Tholen werkt aan de bereikbaarheid van Tholen in het project Toekomstig Tholen. Om de bereikbaarheid te verbeteren, legt de gemeente ter hoogte van de Molenvlietsedijk en de N286 een nieuw kruispunt aan. Vanaf zaterdag 2 maart om 6.00 uur is het kruispunt open voor verkeer.

20 uur geleden
Meer woningen, minder voetbalvelden: KNVB vraagt politiek om aandacht

THOLEN - Het Nederlandse amateurvoetbal staat onder druk door een tekort aan ruimte voor clubs, waarschuwt de KNVB. De invoering van een sportnorm op basis van het aantal inwoners per gemeente moet daarom hoog op de politieke agenda komen te staan. Met de ambitie om veel nieuwe woningen te bouwen, benadrukt de voetbalbond het belang van leefbare wijken voor de toekomst.

1 dag geleden
'Bij ons op het Kamp' strijdt voor de Gouden Televizier-ring: 'Stem op ons!'

STEENBERGEN/THOLEN - Toon, Corrina, Tony, Pablo en Lolita Kouwen schitterden in het laatste seizoen van 'Bij ons op het Kamp'. In het programma werden de kijkers meegenomen in het leven van de familie die in een woonwagen woont op het Steenbergse kamp. Zo trots als ze waren op hun deelname, zijn ze nu even trots dat ze kans maken op een nominatie voor de Gouden Televizier-Ring. 

1 dag geleden
Overleden vrouw Sint-Annaland is niet door misdrijf om het leven gekomen

SINT-ANNALAND - De overleden vrouw die vorige week werd gevonden in Sint-Annaland is niet door een misdrijf om het leven gekomen.

1 dag geleden
SGP, CU en VVD continueren samenwerking binnen Thoolse coalitie

THOLEN - De fracties van de SGP, CU en VVD zetten hun samenwerking binnen de Thoolse coalitie voort. De VVD-fractie draagt Hilde Moerland voor als nieuwe wethouder. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 maart aanstaande wordt zij geïnstalleerd.  

2 dagen geleden