
Thoolse stichting wil steun voor stamceltransplantatie
THOLEN - Stamceltransplantatie zou binnen handbereik moeten komen van Nederlandse MS-patiënten. Dat vindt de Thoolse stichting Tot Hier en Niet Verder die middels een bijzonder succesvolle crowdfundingsactie erin slaagde genoeg geld bijeen te krijgen om de Thoolse Roos Neele in Mexico een stamceltransplantatie te laten krijgen. Het bestuur van de stichting is er nu op gebrand om politiek Nederland én de zorgverzekeraars het mogelijke nut en de noodzaak van een dergelijke behandeling in te laten zien.
De 27-jarige Roos Neele uit Tholen vertrok ruim een jaar geleden naar Mexico voor de behandeling van Multiple Sclerose (MS). Een ziekte die vooralsnog niet te genezen is. In Nederland krijgen MS-patiënten medicijnen die de ziekte afremmen. In Mexico wordt echter een zogenaamde stamcelbehandeling aangeboden die de ziekte stil kan zetten. "Die behandeling wordt niet in Nederland aangeboden, maar daar kan ik ook niet op wachten. Het voelt alsof ik met een tijdbom rondloop in m'n lichaam", vertelde Roos die samen met drie vriendinnen middels een succesvolle crowdfundingsactie van de Stichting Tot Hier en Niet Verder geld inzamelde zodat ze voor de behandeling naar Mexico kon. Er werd uiteindelijk ruim zestigduizend euro opgehaald.
Remissie
Hoewel de behandeling Roos niet zou genezen, besloot ze wel naar Mexico af te reizen in de hoop dat de behandeling ervoor zou zorgen dat de ziekte in remissie komt. "Ik kan hier in Nederland nog wat aanrommelen met medicijnen, maar dat gaat me nooit brengen wat die stamcelbehandeling kan brengen", zo zei Roos eerder in de Thoolse Bode.
Onzeker
Jan van Schijndel, schoonvader van Roos en bestuurslid van Tot Hier en Niet Verder laat nu weten: "Er zijn mooie resultaten geboekt en dat maakt dat we ervoor willen zorgen dat de behandeling ook in Nederland mogelijk wordt of in ieder geval dat de Nederlandse politiek en Nederlandse zorgverzekeraars achter deze behandeling gaan staan."Men raad patiënten af om medische hulp in het buitenland te zoeken tegen ziektes voor welke in Nederland juist geen behandeling vergoed wordt of niet eens beschikbaar is. Als argument wordt dan gegeven: een 'alternatieve' behandeling is toch onzeker, het is onduidelijk of het wel goed gedaan wordt en mogelijk zelfs gevaarlijk!"
Lagere kosten
Gezien de ervaringen die Roos heeft met de stemceltransplantatie hoopt de Thoolse stichting door middel van een open brief aan alle Nederlandse politieke partijen, zorgverzekeraars en allen die patiënten met MS een warm hart toedragen deze 'algemene mening' te veranderen. "Is er dan geen bezwaar, mindere kant of zelfs geen risico aan een medische behandeling in het buitenland? Toch wel; maar die bezwaren kleven er ook aan gevaarlijke of zware of experimentele behandelingen gegeven in Nederland. Dat is niet echt anders toch, dan?", zo vraagt men zich in de open brief af.
Handtekeningenactie
"Wat is dan het grote punt: in Nederland behandeling krijgen, dicht bij huis, zonder de extra reis kosten en gevaren van op reis zijn, behandelingen gegeven door in Nederlandse klinieken, onder toezicht en begeleid door goedopgeleide controleorganen, vergoed door ons gezamenlijke zorgstelsel, en hoogstwaarschijnlijk voor - onder aan de streep - lagere kosten dan in het buitenland. Dat voor mij, voor ons, moet toch opwegen tegen opgevoerde bezwaren en onwil om dit soort therapieën op te nemen in het Nederlandse zorgstelsel en onverwijld te gaan uitvoeren en te vergoeden via ons zorgstelsel", zo stelt men.
Tot Hier en Niet Verder hoopt op massale steun voor onder andere de handtekeningenactie op www.tothierennietverder.nl
Meer uit Tholen
SINT-ANNALAND - De Koninklijke Fanfare Accelerando sluit het muzikale seizoen af met een zomeravondconcert. Dat doen de muzikanten met optredens van zowel de slagwerkgroep als het fanfareorkest. Het concert vindt plaats voor de deur van de horecagelegenheden op het Havenplein in Sint-Annaland. De muziekvereniging is te beluisteren op woensdagavond 2 juli.
8 uur geledenTHOLEN - Na vijf uur is de storing in het radiosysteem van de Kustwacht opgelost. Door de uitval kon de Kustwacht niet communiceren met schepen en hulpdiensten op het water. De verbindingen zijn getest en de Kustwacht is weer bereikbaar via de marifoon. Ook het uitzenden van navigatie- en weerberichten functioneert weer naar behoren.
17 uur geledenTHOLEN - Bij een verkeersongeval op de Postweg (N286) bij Tholen zijn maandagmiddag twee auto's met elkaar in botsing gekomen. Hulpdiensten rukten massaal uit, maar uiteindelijk raakte niemand gewond.
19 uur geledenZEELAND - De waarschuwing voor hitte in Zeeland blijft voorlopig van kracht. Het KNMI handhaaft code geel in de provincie tot woensdagavond vanwege de aanhoudend hoge temperaturen.
1 dag geledenSINT-ANNALAND - Onder een stralende zomerzon en met weinig wind zijn Raja en Trudy Vallipuram uit Sint Philipsland vrijdagmiddag gekroond tot winnaars van het Thools Jeu de Boules kampioenschap 2025. De finale op de banen bij voetbalvereniging WHS trok veel bezoekers.
1 dag geledenBERGEN OP ZOOM/THOLEN - Het verkeer over de A4 en A17 moet begin juli rekening houden met enkele nachtafsluitingen. Rijkswaterstaat voert dan onderhoud uit aan het wegennet. Er worden omleidingen ingesteld.
2 dagen geledenOUD-VOSSEMEER - Aan het begin van het nieuwe schooljaar organiseert Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer een uniek Vrijheidscollege. De stichting heeft Evgeniy Levchenko bereid gevonden zijn persoonlijke verhaal te komen vertellen. Deze bijeenkomst vindt plaats op 19 september.
3 dagen geleden