Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thoolse Rob Verburgt brouwt zijn eigen bier

Thoolse Rob Verburgt brouwt zijn eigen bier

THOLEN - Rob die graag zelf dingen maakt zag in 1991 een advertentie staan in de krant. Cursus bierbrouwen voor beginners bij het Bergsche Bierbrouwers Gilde stond er. Rob die ook graag zelf sambal maakt en brood bakt was meteen enthousiast. Hij volgde de cursus, leerde er de basisbeginselen en kwam in contact met andere bierbrouwers. Hij kreeg de nodige tips en trucs, schafte al snel een starterspakket aan om zelf bier te brouwen en was verkocht. Rob kan over één ding wel heel duidelijk zijn: 'Bierbrouwen is niet voor iedereen weggelegd.'

“Het eerste biertje wat ik maakte smaakte heerlijk, alleen al omdat het zelf gemaakt was”, legt Rob uit. Hij begon gewoon in zijn keuken maar week na een jaar uit naar zijn zolder die hij omtoverde tot brouwerij. “Het is namelijk heel erg belangrijk dat je heel hygiënisch werkt. Op een gegeven moment moet je zelfs steriel gaan werken en dat is in een keuken niet haalbaar”, vertelt Rob.

Jury

Naarmate de jaren verstreken schafte Rob steeds meer spullen aan en ging hij meedoen met wedstrijden. Af en toe won hij wel eens en vooral 1 jurycommentaar is hem bijgebleven. “Ik heb eens een Duvel nagemaakt. Het commentaar van de jury was: dit biertje is lekkerder dan een commerciële Duvel,” vertelt Rob trots. Helaas lukte het hem geen tweede keer om hetzelfde biertje te brouwen. “Als je klein aan het brouwen bent is het lastig om steeds hetzelfde bier te brouwen, maar dat maakt het juist ook spannend,” legt Rob uit.

Cursus bierbrouwen

Rob is ongeveer anderhalve dag per maand aan het brouwen. Buiten dat geeft hij tegenwoordig ook cursussen bierbrouwen bij het Bergsche Bierbrouwers Gilde. In 5 avonden leert hij nu mensen bier te brouwen, een cursist brouwt dan zelf zo een 40 liter bier. Rob kan over één ding wel heel duidelijk zijn. Bierbrouwen is niet voor iedereen weggelegd, je moet er altijd rekening mee houden dat alcohol verslavend is. Zelf heeft Rob hier geen last van, samen met zijn vrouw drinkt hij graag een biertje maar met mate.

Ingewikkeld proces

“Ik kan eindeloos experimenteren met smaken. Het brouwproces is een ingewikkeld proces daardoor kan ik eindeloos doorgaan met mijzelf erin te verdiepen. Soms lukt het wel eens niet en dan belandt het biertje gewoon in de gootsteen,” vertelt Rob. Het leuke aan bier proeven vindt Rob toch wel het feit dat er zoveel verschillende geuren en smaken zijn.

Perfect

Het leukste aan brouwen is om die eerdere biertjes allemaal proberen na te maken. “Maar”, zegt Rob, ”Het lukt nooit perfect omdat de meeste brouwerijen een eigen giststam hebben”. Dat Rob inmiddels een lekker biertje kan brouwen is niet onbekend bij zijn familie en vrienden. Toen Rob ooit zijn vader vroeg om een zelfgemaakte pilsje te drinken bedankte zijn vader en vroeg om een Heineken. De keer daarna ging hij overstag en lustte hij er na het eerste flesje nog wel één. Buiten het bierbrouwen bouwt Rob op het moment ook nog een camper. Hij reist graag, sleutelt graag aan zijn motor maar zijn in mei geboren kleinzoon is en blijft zijn grootste trots. 

Meer uit Tholen

Burgemeester sluit woning aan Kotterstraat na vondst hennepkwekerij

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft besloten om een woning aan de Kotterstraat voor drie maanden te sluiten. Vorige maand trof de politie op dit adres een professionele hennepkwekerij. De bewoner is gearresteerd en wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op een woning aan het Slachtveld.

5 uur geleden
Drugsdealers aangehouden na inval in woning in Poortvliet

POORTVLIET - De politie heeft twee verdachten aangehouden na een huiszoeking bij een woning aan het Kerkplein in Poortvliet. De actie volgde nadat er vanuit de buurt meerdere meldingen van overlast bij de politie binnenkwamen.

10 uur geleden
Minste fietsendiefstallen in Zeeland, op Tholen 25 mensen de dupe

ZEELAND - In 2023 werden er in Zeeland 1095 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 2,3 procent hoger dan het jaar ervoor. Op Tholen ging het om 25 diefstallen waarvan melding werd gedaan. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.  

13 uur geleden
Tholen doet weer mee aan NK en ZK Tegelwippen

THOLEN - De gemeente Tholen doet ook dit jaar weer mee met de vijfde editie van het Nederlandse en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. Samen met inwoners en bedrijven gaan ze hun best doen om minimaal hetzelfde resultaat als in 2023 te behalen. Dat was landelijk de 18e plaats in de categorie kleine gemeenten en de 2e plaats in Zeeland.

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week is gemaakt door Bineke Smit

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Bineke Smit die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden
Vanmiddag code geel voor regenbuien met kans op onweer en hagel

THOLEN - April doet wat hij wil, luidt de gezegde. En dat blijkt ook vandaag weer. De dag begon nog zonnig in Tholen, maar de meteorologen van het KNMI hebben voor vanmiddag code geel afgegeven voor regenbuien met kans op onweer en kleine stukjes hagel. Het verkeer kan hier mogelijk hinder van ondervinden.

2 dagen geleden
Wethouder Moerland steekt de handen uit de mouwen bij Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Hilde Moerland stak zaterdagmorgen ook de handen uit de mouwen. Deze ochtend ging ze zowel Sint-Maartensdijk als Tholen helpen met het gereedmaken van de zwembaden voor het nieuwe seizoen.

2 dagen geleden