Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thoolse raad verdeeld over nieuwe boa's: 'We willen geen bonnenschrijvers'

Thoolse raad verdeeld over nieuwe boa's: 'We willen geen bonnenschrijvers'

THOLEN - Een verhit debat in de gemeenteraad over de inzet van boa’s. Burgemeester Marleen Sijbers wil graag twee handhavers aanstellen, maar de meeste partijen hebben vragen over de bevoegdheden van deze opsporingsambtenaren en of het er wel genoeg zijn. “Tegenwoordig zie je op feestjes voor jongeren geen borrelnootjes meer op tafel, maar lijntjes met coke. Hoe treden we daar tegen op?”

Het college wil twee fulltime boa’s aannemen voor ongeveer 200.000 euro. Ze krijgen twee dienstauto’s en twee fietsen om het eiland te patrouilleren. Het plan is dat deze handhavers vanaf 2024 aan de slag gaan. Tholen wordt opgedeeld in twee werkgebieden, elk met een vaste boa die verantwoordelijk is voor dat gebied.

Burgemeester Sijbers vindt het belangrijk dat er minstens één ervaren en één beginnende handhaver worden ingezet. Het tijdelijke contract met de vorige boa’s is vorig jaar afgelopen, toen de pilot-samenwerking met andere gemeenten in Brabantse Wal ten einde kwam.

‘Burgertjepesten’

De belangrijkste vraag van de partijen is welk soort boa’s de gemeente gaat aannemen. De SGP wil geen ‘bonnenschrijvers’, maar ‘professionele handhavers’. “Ze moeten goed kunnen praten met mensen, oog hebben voor wat er om hen heen gebeurt en goede contacten kunnen leggen”, zegt raadslid Arjen Quist.

Jaap Hage van de ChristenUnie is niet zeker of boa’s inzetten de beste oplossing is, omdat hij bang is voor ‘burgertjepesten’. “We willen wel dat er serieus wordt opgetreden tegen ondermijning. Ik vind dat we heel duidelijk moeten laten zien aan de burgers dat we hen ontmoedigen om zich verkeerd te gedragen.”

Drank en drugs

ABT staat wel achter de inzet van boa’s, maar pleit voor handhavers met ‘alle benodigde bevoegdheden’. “Ze moeten bijvoorbeeld kunnen optreden tegen hondenpoep die niet wordt opgeruimd”, zegt Han van ‘t Hof. Wat betreft de inzet van handhavers voor drank en horeca vindt het raadslid dat dit kan stoppen. Hij beweert dat op feestjes borrelnootjes zijn vervangen door drugs en het optreden daartegen vindt hij belangrijker.

Van ‘t Hof geeft een voorbeeld: “Een 17-jarige drinkt een biertje, twee handhavers controleren dit en geven één overtreding. Daarna gaat de 17-jarige naar huis om lijntjes coke van de tafel te snuiven.” Het raadslid roept het college op om goed te overwegen waarvoor de handhavers worden ingezet.

Burgemeester Sijbers is het ermee eens dat de gemeente geen handhavers wil die alleen maar boetes uitdelen. Wat betreft de inzet van handhavers voor drank en drugs, vindt ze dat ze dat moet overlaten aan de boa’s. “We kunnen niet zeggen dat ze in sommige gevallen moeten wegkijken en in andere gevallen moeten handhaven. Het belangrijkste is dat we oog hebben voor wat er op Tholen gebeurt.”

Parkeerboa’s

Maar zijn twee handhavers genoeg? Die vraag stelt Jan Heshof van de PvdA/GroenLinks zich af. “We willen meer handhavers dan wat er nu wordt voorgesteld. Gezien het aantal inwoners zouden er vier handhavers aan de slag moeten gaan. Ik denk dat de gemeenschap echt behoefte heeft aan meer handhaving en toezicht. Het zou jammer zijn als we weer beperkt blijven tot slecht twee boa’s.”

Er is ook veel discussie over het beboeten van zaken zoals verkeerd parkeren. Maar volgens burgemeester Sijbers krijgen de nieuwe handhavers daar geen bevoegdheid over. “We hebben onze eigen parkeerboa’s die twee uur per week werken. Ze controleren het parkeergedrag van grote voertuigen en de blauwe parkeerzones.” Het voorstel om twee handhavers aan te stellen is tijdelijk, maar burgemeester Sijbers roept iedereen op om hiermee te beginnen en daarna verder te kijken.

Meldingen van overlast

Elk jaar zijn er tussen de 250 en 300 meldingen van overlast op Tholen. Voor de eerste helft van 2023 heeft de gemeente 150 meldingen ontvangen. Uit de Veiligheidsmonitor van 2021 blijkt dat inwoners van Tholen de zichtbaarheid van de handhavers en de politie als zeer laag beoordelen. De gemeente stelt dat het aantal handhavers op Tholen in vergelijking met andere gemeenten in zowel Zeeland als West-Brabant momenteel erg laag is.

Beleidsprogramma 2022-2026
De aanstelling van boa’s moet bijdragen aan het beleidsprogramma van de gemeente voor de periode 2022-2026, getiteld ‘Samen leven, ruimte geven’. In dit beleid heeft de gemeenteraad doelen vastgesteld om samen met de inwoners, handhavers, politie en justitie te werken aan een veilig Tholen. Dit omvat het aanpakken van ondermijning, het zorgen voor voldoende wijkagenten, het versterken van handhaving, het verminderen van de druk op de politie en justitie, en het bevorderen van lokale samenwerking.

Meer uit Tholen

Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

8 uur geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

10 uur geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

11 uur geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

15 uur geleden
Lintjesregen: Deze zeven Tholenaren kregen een Koninklijke onderscheiding

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vanmorgen zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gelukkige inwoners komen uit de kernen Oud-Vossemeer, Poortvliet, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Tholen.

1 dag geleden
N286 tussen Smerdiek en Stavenisse langer dicht vanwege geknapte waterleiding

SINT-MAARTENSDIJK - De N286 tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse blijft langer dicht vanwege een geknapte waterleiding. De weg was dicht vanwege werkzaamheden die vandaag worden afgerond. Naar verwachting is de weg vanaf 30 april weer open.

1 dag geleden
Viering 425 jaar Stavenisse start vanavond met openingsceremonie

STAVENISSE - Stavenisse is jarig en dat wordt gevierd! Vanavond - vrijdag 26 april - vindt de openingsceremonie van 425 jaar Stavenisse plaats. Aan burgemeester Marleen Sijbers de eer het jubileumjaar officieel te openen.

1 dag geleden