Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thoolse horeca-ondernemers eten het smerigste gerecht ter wereld voor het goede doel

Thoolse horeca-ondernemers eten het smerigste gerecht ter wereld voor het goede doel

THOLEN - Surströmming. Het meeste smerig ruikende gerecht ter wereld, als we de kenners mogen geloven. Het betreft een Zweedse delicatesse dat gefermenteerde haring in blik betreft. Vis eten voor gevorderden. Thoolse horeca-ondernemers gaan meedoen aan een challenge en dat allemaal voor Stichting Stavoord6. Zou jij het aandurven?

“Vanwege de voortdurende coronamaatregelen zijn het bittere tijden voor de gehele horeca op het eiland Tholen. Versoepelingen lijken voorlopig nog ver weg. Allerminst reden tot vrolijkheid, maar de horeca-ondernemers op Tholen en Sint Philipsland gaan daarom de komende weken deelnemen aan de Surströmming challenge”, aldus Ivo Slokkers  van Stichting Stavoord6.

Hilarische beelden

De Surströmming challenge is overgewaaid naar Nederland. Ondernemer en bekende Nederlander Bas Smit (echtgenoot van Nicolette van Dam) heeft de challenge in Nederland nieuw leven ingeblazen. Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten. “Naast dat het ongetwijfeld hilarische beelden gaat opleveren, worden de deelnemers ook beloond voor hun moed. Aan deze challenge is namelijk een goed doel gekoppeld.”

Blikken

Het betreft  Stichting Stavoord6 die reeds een huis aan het bouwen is op chaletpark de Krabbenkreek in Sint-Annaland voor mensen met een slechte levensprognose . “Via Bert Coelers (restaurant Buutengaets) werden wij geattendeerd op deze challenge. Na wat telefoontjes over en weer, kwamen we er al snel achter dat deze vis wordt geleverd door vishandel Schot Tholen”, aldus Ivo Slokkers van Stichting Stavoord6. Sander Deurloo van Vishandel Schot Tholen heeft ervoor gezorgd dat de horeca op Tholen nog een aantal blikken tot hun beschikking kregen. “Op het moment dat ik hoorde van deze ludieke actie, ben ik gelijk aan de slag gegaan en heb ik nog wat blikken kunnen bemachtigen. Momenteel is er geen blik meer te krijgen maar wij krijgen eind april weer een nieuwe levering”. 

Volgorde

Er is een nieuwe website gebouwd en op de website https:// challengesurstromming.com staan de deelnemende restaurants vermeld. Via de site kunnen mensen een donatie doen t.b.v. hun favoriete restaurant. Op woensdag 31 maart is de eerste restauranthouder aan de beurt. Vervolgens zal er iedere zaterdag en woensdag iemand de klos zijn. De volgorde wordt bepaald aan de hand van het gedoneerde bedrag. Op dinsdag 27 april zal de winnaar van de challenge bekend worden gemaakt. De winnaar zal worden beloond met een ‘vrijbrief’ en hoeft dit smerigste gerecht ter wereld niet te eten. De deelnemende restaurants zijn: Restaurant Hof van Holland – Tholen Restaurant Juna – Tholen Eet- drinklokaal Hart van Tholen – Tholen Hotel Restaurant Sam - Tholen Brasserie de Zeester – Scherpenisse ’T Packhuys – Stavenisse Brasserie de Deu-Braek – Sint-Annaland Restaurant Buutengaets – Sint-Annaland Met Shmaak – Sint-Philipsland Restaurant ’t Veerhuis – Sint-Philipsland Huys van Roosevelt – Oud-Vossemeer 

Dankbaar

Slokkers: “Dankbaar en enthousiast dat deze ondernemers zich willen inzetten voor het goede doel. Laten we het mes aan meer kanten laten snijden. Enerzijds zorgt deze aandacht voor de horeca, dat mensen gebruik blijven maken van de afhaalmogelijkheden die de restaurants bieden en anderzijds is iedere euro voor onze stichting zeer welkom.” En Deurloo vult aan: “Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de mensen de filmpjes zien er ook weer eens goed wordt gelachen.”

Meer uit Tholen

Burgemeester sluit woning aan Kotterstraat na vondst hennepkwekerij

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft besloten om een woning aan de Kotterstraat voor drie maanden te sluiten. Vorige maand trof de politie op dit adres een professionele hennepkwekerij. De bewoner is gearresteerd en wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op een woning aan het Slachtveld.

1 uur geleden
Drugsdealers aangehouden na inval in woning in Poortvliet

POORTVLIET - De politie heeft twee verdachten aangehouden na een huiszoeking bij een woning aan het Kerkplein in Poortvliet. De actie volgde nadat er vanuit de buurt meerdere meldingen van overlast bij de politie binnenkwamen.

5 uur geleden
Minste fietsendiefstallen in Zeeland, op Tholen 25 mensen de dupe

ZEELAND - In 2023 werden er in Zeeland 1095 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 2,3 procent hoger dan het jaar ervoor. Op Tholen ging het om 25 diefstallen waarvan melding werd gedaan. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.  

9 uur geleden
Tholen doet weer mee aan NK en ZK Tegelwippen

THOLEN - De gemeente Tholen doet ook dit jaar weer mee met de vijfde editie van het Nederlandse en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. Samen met inwoners en bedrijven gaan ze hun best doen om minimaal hetzelfde resultaat als in 2023 te behalen. Dat was landelijk de 18e plaats in de categorie kleine gemeenten en de 2e plaats in Zeeland.

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week is gemaakt door Bineke Smit

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Bineke Smit die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden
Vanmiddag code geel voor regenbuien met kans op onweer en hagel

THOLEN - April doet wat hij wil, luidt de gezegde. En dat blijkt ook vandaag weer. De dag begon nog zonnig in Tholen, maar de meteorologen van het KNMI hebben voor vanmiddag code geel afgegeven voor regenbuien met kans op onweer en kleine stukjes hagel. Het verkeer kan hier mogelijk hinder van ondervinden.

2 dagen geleden
Wethouder Moerland steekt de handen uit de mouwen bij Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Hilde Moerland stak zaterdagmorgen ook de handen uit de mouwen. Deze ochtend ging ze zowel Sint-Maartensdijk als Tholen helpen met het gereedmaken van de zwembaden voor het nieuwe seizoen.

2 dagen geleden