Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Thoolse coronasteun kwam niet (te) laat op gang’

‘Thoolse coronasteun kwam niet (te) laat op gang’

THOLEN - De financiële coronasteun aan Thoolse verenigingen is niet te laat op gang gekomen. Dat zegt wethouder Frank Hommel naar aanleiding van vragen vanuit het CDA. Volgens Hommel is er een voorschot verleend waar dat nodig was. Waar dat niet het geval was, volgt deze maand de financiële bijdrage over heel 2020. Recent is aan de hand van het toetsingskader namelijk bekeken welke organisatie welk bedrag krijgt. 

Het CDA vroeg zich af waarom de gemeente Tholen niet sneller een regeling paraat had om culturele en maatschappelijke instellingen te compenseren voor coronaschade. Volgens de fractie wachten sommige verenigingen al enkele maanden op een reactie van het Thoolse college.

Voorschot

Volgens wethouder Frank Hommel zit de vork echter wat anders in de steel. “Dit is erg kort door de bocht, moet ik zeggen”, aldus de wethouder. “Het klopt dat de uitwerking van het toetsingskader even op zich heeft laten wachten, maar in de tussentijd hebben we zeker contact gehad met de instellingen en verenigingen. We hebben gevraagd of zij direct in financiële nood verkeerden of dat ze konden wachten. Degene die aangaven direct problemen te ervaren hebben een voorschot gekregen.”

Logisch

“Natuurlijk met het risico dat het later terugbetaald of aangevuld moest worden, maar we hebben dit absoluut in samenspraak gedaan. We hebben hen niet aan hun lot overgelaten zoals het door deze vragen wellicht overkomt. De instellingen die aangaven te kunnen wachten, krijgen nu de compensatie over 2020 in zijn geheel”, verduidelijkt Hommel. “Dat is, zeker als ze het geld niet direct nodig hebben, de meest logische en meest efficiënte manier.

Compensatie

Inmiddels heeft de gemeente Tholen exact in kaart welke culturele verenigingen recht hebben op welk bedrag. Zo krijgt muziekvereniging Euterpe in Sint-Maartensdijk ruim 2500 euro, het Christelijk Mannenkoor Rehoboth Tholen bijna 1500 euro, speeltuinvereniging Vrij en Blij Sint-Annaland krijgt een krappe 1000 euro en Women in Rock ruim 500 euro.

De Meestoof

Compensatie is er ook voor Kunstkamer Holand Huis, ruim 6000 euro. De Oud-Vossemeerse Muziekvereniging kan rekenen op zo’n 3750 euro en Scouting Heenetrecht krijgt 2300 euro gecompenseerd. Het grootste bedrag gaat naar Streekmuseum De Meestoof, daar gaat een voorschot van 25.000 euro heen. Een kleine 8000 euro gaat naar de Openbare Bibliotheek Oosterschelderegio.

75 jaar Vrijheid

“De ingediende compensatieverzoeken van TholenSterk, de dorpsgemeenschap Sint-Annaland, en eventueel ook die van Stavenisse en Scherpenisse zijn ook gehonoreerd, maar de afrekening nemen we mee in de totale afrekening van de activiteiten die rondom 75 jaar vrijheid in 2021 of 2022 worden georganiseerd”, zo besluit hij. 

Meer uit Tholen

Ongediertebestrijders waarschuwen: Grote wespenoverlast verwacht

ZEELAND - Elke zomer is het weer zover: Wespenoverlast. Ren jij weg als er een wesp jouw kant op komt vliegen? Dan hebben ongediertebestrijders helaas slecht nieuws voor je. Door een zachte winter en de oplopende temperaturen van afgelopen dagen wordt een druk wespenjaar voorspeld dat al vroeg begint. "Tenzij we plotseling te maken krijgen met een langere periode van kou, mogen we deze zomer veel hinder van wespen verwachten," aldus Merijn Janssen, directeur bij ongediertebestrijders Beestjes Kwijt.

17 uur geleden
Thoolse kunstenaar plaatst sculptuur midden op rotonde in Halsteren

HALSTEREN/THOLEN - De Thoolse kunstenaar Jan Kettelerij heeft afgelopen week zijn sculptuur 'Lignes et Structures' geplaatst op de rotonde die de Tholenseweg, Nieuw Beijmoerseweg en Jannelandseweg in Halsteren met elkaar verbindt. Een hoveniersbedrijf heeft de rotonde beplant met een speciaal samengesteld biologisch bloemenmengsel dat varieert in bloeitijd. 

20 uur geleden
Nabestaanden gezocht van ruim 600 graven op begraafplaatsen Sint-Annaland

SINT-ANNALAND - De gemeente Tholen zoekt contact met de rechthebbenden van meer dan 600 graven op de begraafplaatsen in Sint-Annaland. Het gaat om 500 graven aan de Bierenstraat en 100 graven aan de F.M. Boogaardweg. Op de grafstenen prijken stickers met de boodschap dat eigenaren of nabestaanden zich moeten melden. Als er binnen een jaar geen reacties binnenkomen, zal de herdenkingsplek worden opgeruimd.

1 dag geleden
Stavenisse 425 jaar oud en nog even vief

STAVENISSE - Weet je, Stavenisse bestaat dit jaar al 425 jaar! Dat is best wel een tijd, toch? Interessant om te bedenken dat het eiland Stavenisse al in 1206 werd genoemd, lang voordat ik hier was. Nog steeds weet niemand zeker waar de naam vandaan komt.

1 dag geleden
Vermiste hond Millie werd twee keer aangereden in Scherpenisse

SCHERPENISSE - Millie is weer veilig thuis bij haar eigenaren, meldt Team Hondenopsporing Nederland (THON). De zwarte spaniël was sinds maandagavond vermist in Scherpenisse en werd de volgende ochtend twee keer aangereden op de N286. Uiteindelijk werd ze gevonden halverwege de randweg. Na uitgebreid onderzoek bij de dierenarts mocht ze weer naar huis.

2 dagen geleden
Fietser gewond naar ziekenhuis na aanrijding op de Oesterdam

THOLEN - Een fietser is gistermiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de Oesterdam tussen Tholen en Rilland. De politie en ambulancedienst werden opgeroepen om hulp te verlenen. De fietser is uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
Politie: 'Maatregelen nodig om aantal verkeersdoden terug te dringen'

ZEELAND - Vorig jaar zijn in Nederland 684 mensen gestorven door een verkeersongeval, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Naast het handhaven van de verkeersregels door de politie is er een gezamenlijke inspanning van alle ketenpartners nodig om het aantal fatale verkeersongevallen terug te dringen", zegt Willybert Oor, portefeuillehouder Verkeer van de politie.

2 dagen geleden