Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tholen opgenomen in herdenkingslijst voor meerdaagse Vrijheidsboulevards

Tholen opgenomen in herdenkingslijst voor meerdaagse Vrijheidsboulevards

THOLEN - Tholen staat op de lijst voor de Vrijheidsboulevards die vanaf volgend jaar mogelijk door Zeeland trekken. In 2024 en 2025 vieren we in Nederland dat het 80 jaar geleden is dat we bevrijd zijn van de Duitsers. De Vrijheidsboulevards, die meerdere dagen zullen duren en langs verschillende regio’s gaan, herdenken en vieren het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De provincie Zeeland heeft grote plannen voor het vieren van 80 jaar vrijheid in Nederland, dat begint in september 2024. Ze hebben een nieuwe stichting opgericht genaamd ‘80 jaar Vrijheid Zeeland’ om verschillende activiteiten te organiseren. Deze stichting moet de activiteiten in Zeeland ontwikkelen. De provincie zal niet betrokken zijn bij de organisatie hiervan.

Reizende Vrijheidsboulevards

Een van de plannen is de ‘Reizende Vrijheidsboulevards’, zoals ze voorlopig heten. Deze boulevards trekken door zes regio’s en duren 2 tot 3 dagen. Elke boulevard bestaat uit vaste onderdelen en wordt aangevuld met lokale accenten van bevrijdings- en erfgoedorganisaties. Dit moet georganiseerd worden in samenwerking met herdenkingscomités, musea en onderwijsinstellingen.

De exacte locaties moeten nog worden bepaald, maar de voorlopige regio’s op het programma zijn wel bekend. De eerste meerdaagse boulevard staat gepland voor september 2024 in Oost Zeeuws-Vlaanderen, gevolgd door West Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, de regio Tholen en de Bevelanden, Walcheren, en de laatste in mei 2025 op Schouwen-Duiveland. Tijdens de boulevards wordt gedacht aan de lokale geschiedenis en het bredere verhaal van Zeeland en West-Europa.

Bevrijdingsfestival Zeeland

Op de openingsdag van elke boulevard zal een documentaire worden vertoond, als die op tijd klaar is. Voordat de boulevards beginnen, worden er in de betreffende regio’s educatieve activiteiten georganiseerd voor basis- en voortgezet onderwijs, evenals dialoogavonden en debatten. De ambitie is om de reeks van reizende vrijheidsboulevards af te sluiten tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland op 5 mei 2025.

Meer uit Tholen

Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

10 uur geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

12 uur geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

13 uur geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

16 uur geleden
Lintjesregen: Deze zeven Tholenaren kregen een Koninklijke onderscheiding

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vanmorgen zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gelukkige inwoners komen uit de kernen Oud-Vossemeer, Poortvliet, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Tholen.

1 dag geleden
N286 tussen Smerdiek en Stavenisse langer dicht vanwege geknapte waterleiding

SINT-MAARTENSDIJK - De N286 tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse blijft langer dicht vanwege een geknapte waterleiding. De weg was dicht vanwege werkzaamheden die vandaag worden afgerond. Naar verwachting is de weg vanaf 30 april weer open.

1 dag geleden
Viering 425 jaar Stavenisse start vanavond met openingsceremonie

STAVENISSE - Stavenisse is jarig en dat wordt gevierd! Vanavond - vrijdag 26 april - vindt de openingsceremonie van 425 jaar Stavenisse plaats. Aan burgemeester Marleen Sijbers de eer het jubileumjaar officieel te openen.

1 dag geleden