Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tholen maakt zich op voor lampionnenoptocht in teken van 77 jaar vrijheid

Tholen maakt zich op voor lampionnenoptocht in teken van 77 jaar vrijheid

THOLEN - De Lampionnen- en Lichtjestocht die dit jaar door Stichting Tholen Sterk wordt georganiseerd op zaterdag 30 oktober valt samen met de exacte datum van de bevrijding van Tholen, nu 77 jaar geleden. Een reden om extra feestelijk, maar ook thematisch uit te pakken met deze tocht. Deelname van twee militaire voertuigen, de aanwezigheid van veteranen en bijzondere muzikale omlijsting van wel drie muziekverenigingen.De lampionnenoptocht wordt geopend met 2 militaire voertuigen waarbij de drie van de vier Thoolse veteranen Gilles de Kok, Jo Deurloo en Ad Lindhout hopelijk in goede gezondheid centraal zullen staan. Dit evenement kan beschouwd worden als een voorproefje van de viering van de bevrijding tijdens de Havendagen Tholen 2022 in juni. Ook de muziekkorpsen zijn op het thema aangepast. Naast Muziekvereniging Concordia uit Tholen zullen namelijk de ‘Breda City Pipes and Drums’ uit Breda en de ‘Deltaband’ uit Vlissingen deelnemen.


Laatstgenoemde muziekverenigingen treden regelmatig op in binnen- en buitenland.De doedelzakband is opgericht in 2015 en draagt de tartan “Scottish National Tartan”. Deze tartan is ontworpen in Schotland in 1993 als de nationale tartan. De tartan bestaat uit de kleuren groen, blauw, wit en rood. Het blauw en wit in de tartan representeren de nationale vlag van Schotland (St. Andrews). Bij de bevrijding van Nederland spelen doedelzakbands een bijzondere rol. Met de geallieerden troepen die tussen september 1944 en juni 1945 Nederland bevrijdde, kwamen ook de militaire doedelzakbands van de Schotse en Canadese regimenten. Vele Nederlanders maakten kennis met de mannen in kilt en het typische geluid van de Great Highland Bagpipe, zoals de doedelzak officieel wordt genoemd. Die kennismaking zou leiden tot de oprichting van vele doedelzakbands in Nederland.


De Deltaband is opgericht in 1945 als een drum- en signaalafdeling ter ondersteuning en begeleiding van de marsoptredens van het Koninklijk Harmonieorkest “Ons Genoegen”. Op 13 april 1967 werd de drumband omgevormd tot een trompetterkorps.Het korps staat onder leiding van tamboer-maître Jeffrey Smeerdijk. De Deltaband was in 2016 ook al te gast tijdens de taptoe in Tholen ter gelegenheid van 650 jaar stadsrechten.


Het wordt een indrukwekkende optocht waarin de kleuren rood, wit en blauw centraal zullen staan. De oproep is dan ook aan alle deelnemers om je zoveel mogelijk in de die kleuren te kleden. Ook de lampionnen die Tholen Sterk via de scholen verstrekt zullen van de Nederlandse driekleur zijn. Om het nog feestelijker te maken wordt aan iedereen die op de route van de optocht woont de Nederlandse vlag uit te hangen tijdens de optocht.


De optocht start om 19:00 uur en zal circa 45 minuten duren en zal als volgt zijn: Zoekweg, Molevlietsedijk, Machteld van Gelrestraat, Prins Clauslaan, Ten Ankerweg, Bastion, Wal, Kaaij, Bosstraat, Paulinastraat, Markt, Molenvlietsestraat, Molenvlietsedijk om weer te eindigen op de Zoekweg. Wanneer er led-sticks besteld zijn, dan kunnen deze op 30 oktober tussen 18:15 en 18:45 uur opgehaald worden bij het ophaalpunt (parkeerplaats Zoekweg) te herkennen aan de Tholen Sterk vlag. De prijs per led-stick is € 1,- dat contant kan worden afgerekend. Van tevoren bestellen wordt wel gewaardeerd en geadviseerd. Meedoen is GRATIS! Dus heb je een eigen lampion voorzien van alleen elektrische verlichting? Sluit gewoon aan! Iedereen uit de gemeente Tholen is welkom!

Meer uit Tholen

Informatieavond over nieuw hoogspanningsstation pal tegenover Tholen

HALSTEREN/THOLEN - Netbeheerders TenneT en Enexis gaan een nieuw hoogspanningsstation bouwen bij de Noorder Kreekweg in Halsteren, langs het Schelde-Rijnkanaal. Voor het project is een ontwerpbestemmingsplan gemaakt waar mensen, waaronder inwoners van Tholen, reacties kunnen indienen. Ook worden er informatieavonden gehouden over het project.

1 uur geleden
Zeeland bereikt bijna driekwart van doelstelling voor duurzame energie

ZEELAND - In Zeeland gaat het goed met de overstap naar duurzame energie. Dat blijkt uit een nieuwe update van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES). Zeeland heeft al 73 procent van hun doel bereikt voor het opwekken van wind- en zonne-energie op daken en op het land.

18 uur geleden
Hulpdiensten rukken massaal uit voor medisch incident aan de Touwslagersdreef

THOLEN-  De hulpdiensten zijn zondagmiddag massaal uitgerukt voor een medisch incident in een woning aan de Touwslagersdreef. Ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. Het slachtoffer is uiteindelijk met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Over de toestand van de patiënt is nog niks bekend. 

20 uur geleden
Aan de keukentafel met Jan Elenbaas: 'Stilzitten is geen optie' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jan Elenbaas.

22 uur geleden
Tholen mag woonwagenkamp langer handhaven met camera's, oordeelt de rechter

THOLEN - De gemeente Tholen mag langer cameratoezicht handhaven op het woonwagenkamp aan de Oudelandsedijk. Dat is besloten door de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Twee huurders op het kamp vermoeden dat de camera's worden ingezet voor politieonderzoek en willen dat ze worden weggehaald.

1 dag geleden
Aangepaste tekst artikel 1 van de grondwet nu ook in het stadhuis

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers en wethouder Corniel van Leeuwen hebben op donderdagavond een nieuwe plaquette onthuld in het stadhuis. Op de plaquette staat de aangepaste tekst van artikel 1 van de Grondwet. Vanaf dit jaar zijn handicap en seksuele gerichtheid toegevoegd aan de discriminatiegronden. 

2 dagen geleden
Kleine brand op woonboot bij Bergse Diepsluis in Tholen

THOLEN - De brandweer van Tholen is vrijdagmiddag uitgerukt vanwege een kleine brand op een woonboot bij de Bergse Diepsluis. Het brandje was begonnen tijdens de betimmering van een uitlaatpijp.

2 dagen geleden