Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tholen heeft veel meer woningen nodig dan verwacht

Tholen heeft veel meer woningen nodig dan verwacht

THOLEN - Alle woningbouwprojecten die nu op de planning staan op het eiland Tholen krijgen groen licht. Dat blijkt uit het 'Perspectief op wonen en woningbouw West-Brabant West' waar ook Tholen in opgenomen is. Uit de woningbouwprognose bleek eerder dat Tholen tot 2025 zo'n 509 extra woningen nodig had, maar dat aantal is fors toegenomen. De huidige provinciale prognose, geeft voor Tholen voor de komende tien jaar een verwachte groei van de woningbehoefte van 1069 woningen aan.

De aanpassingen die de provincie heeft gedaan in de woningbouwprognose pakken gunstig uit voor Tholen. De gemeente heeft, samen met gemeenten in West-Brabant, afspraken gemaakt voor de komende jaren over wie wat bouwt, wanneer en voor welke doelgroep. Uit de prognoses voor de komende jaren blijkt dat er in West-Brabant West en Tholen de komende tien jaar een behoefte is aan ongeveer 8750 woningen. Met wat de gemeenten nu al op de planning hebben staan komen er de komende jaren zo'n 10.570 woningen bij, dat zou dus ruim voldoende moeten zijn. Van de ruim tienduizend woningen worden er 9280 gerealiseerd op zogenaamde binnenstedelijke locaties, dat betekent dat er ín de stad wordt gebouwd en dus geen nieuwbouwwijken worden aangelegd.

Migratie

Specifiek voor Tholen heeft de nieuwe prognose grote gevolgen. "In de provinciale prognose van 2015 was de verwachte woningbehoefte voor de gemeente Tholen voor de komende 10 jaar 507 woningen. Terugkijkend naar deze prognose en de ontwikkelingen die tot 1 januari 2019 zijn waargenomen, is de bevolking meer toegenomen dan verwacht", zo laat het rapport zien. Dit zou met name komen vanwege het feit dat steeds meer Nederlanders zich op Tholen willen vestigen. De huidige provinciale prognose die in mei 2019 is vastgesteld, geeft voor de gemeente Tholen voor de periode 2019 tot 2029 een verwachte groei van de woningbehoefte van 1069 woningen aan. Dat is een verdubbeling.

Huidige plannen

Gevolg van de ruimere woningbehoefte ten opzichte van de voorgaande prognose is dat alle projecten die nu op de planning staan doorgang kunnen vinden. Er wordt verwezen naar het feit dat de gemeente Tholen een aantal grote ontwikkelingslocaties kent. Daarmee worden onder andere de Vestetuin in Tholen, dat bijna is afgerond, Stadszicht II in Tholen, Buitenzorg in Tholen, Suzannapolder in Sint-Annaland en de herstructurering van Sint-Maartensdijk West in Sint-Maartensdijk bedoeld. Een andere grotere ontwikkelingslocatie betreft Molenvliet in Tholen dat tevens een uitbreidingslocatie is.

Nieuwbouw

"De plannen in Poortvliet, Deestraat en locatie Bijl wat van bedrijventerrein naar een woonlocatie getransformeerd wordt, worden nu per toeval gelijktijdig ontwikkeld. Plan Deestraat kon pas opgepakt worden nadat er meer duidelijkheid was gekomen over de verschillende herontwikkelingen. Omdat ook hier al vele járen geen nieuwbouw is gepleegd is ook hier vooral sprake van bouwen voor de eigen natuurlijke aanwas", zo laat men weten. Verder is gekozen voor kleinschalige nieuwbouwprojecten. In principe wordt dus per kern alleen bijgebouwd wat nodig is voor de reguliere groei van het aantal inwoners. 

Meer uit Tholen

Thoolse lezersfoto van de week is gemaakt door Bineke Smit

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Bineke Smit die de spotlight mocht vangen.

1 uur geleden
Vanmiddag code geel voor regenbuien met kans op onweer en hagel

THOLEN - April doet wat hij wil, luidt de gezegde. En dat blijkt ook vandaag weer. De dag begon nog zonnig in Tholen, maar de meteorologen van het KNMI hebben voor vanmiddag code geel afgegeven voor regenbuien met kans op onweer en kleine stukjes hagel. Het verkeer kan hier mogelijk hinder van ondervinden.

19 uur geleden
Wethouder Moerland steekt de handen uit de mouwen bij Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Hilde Moerland stak zaterdagmorgen ook de handen uit de mouwen. Deze ochtend ging ze zowel Sint-Maartensdijk als Tholen helpen met het gereedmaken van de zwembaden voor het nieuwe seizoen.

21 uur geleden
Tholense Boys één zege verwijderd van titel, WHS gedegradeerd [SPEELRONDE 19]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 13 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 19.

1 dag geleden
Auto ramt lichtmast omver langs de Postweg, voertuig zwaar beschadigd

POORTVLIET - Een automobilist is dinsdagavond van de weg geraakt op de Postweg bij Poortvliet en tegen een lichtmast gereden. Door het eenzijdig ongeval raakte de personenauto zwaar beschadigd. De man achter het stuur kon zelf zijn voertuig verlaten en raakte niet gewond.

1 dag geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

THOLEN - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

1 dag geleden
Vele handen maken licht werk tijdens schoonmaakdag Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Dat vele handen licht werken maken blijkt zaterdagmorgen bij de schoonmaakdag van de twee Thoolse zwembaden. Eigenlijk is de NL-doet actie op 12 maart, maar dit komt voor een zwembad echt te vroeg in het jaar, zo vertelt José van Dalen.

1 dag geleden