Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tholen en buurgemeenten slaan handen ineen voor regionale Rekenkamer

Tholen en buurgemeenten slaan handen ineen voor regionale Rekenkamer

THOLEN - Tholen heeft samen met vier andere gemeenten voorgesteld om een Rekenkamer op te richten. De commissie - ‘een personele unie’ - wordt samengesteld met de gemeenten Borsele, Goes, Noord-Beveland en Reimerswaal. Het controleorgaan gaat onderzoeken of de gemeenten het geld verstandig, eerlijk en zorgvuldig hebben uitgegeven.

Volgens de nieuwe wet moet elke gemeente nu een rekenkamer hebben. Het idee hierachter is dat er een aparte groep mensen is die de financiën van de gemeente controleert, los van de gemeenteraad. Deze rekenkamer moet goed samenwerken met de gemeenteraad en onderzoek doen om de raad te helpen begrijpen wat er gebeurt. De gemeente Tholen werkt samen met andere gemeenten in Zeeland om deze rekenkamer op te zetten.

Maandelijkse vergoeding

De gemeenten zien meerdere voordelen aan het hebben van een ‘personele unie’. Het stelt de gemeente bijvoorbeeld in staat om schaalvoordelen te behalen, niet alleen op het gebied van organisatie en financiën, maar ook wat betreft de inhoud van de onderzoeken. Bovendien biedt het directe kansen om prestaties te vergelijken tussen de verschillende gemeenten. Daarnaast kan de brede ervaring die de regionale rekenkamer opdoet, worden toegepast in andere onderzoeken.

De Rekenkamer zal uit vijf leden bestaan. Alle leden van de commissie ontvangen een vergoeding voor hun werk. De voorzitter krijgt een vaste vergoeding van 350 euro per maand en de overige leden 250 euro. De samenwerkende gemeenten zijn van plan om van start te gaan met de Rekenkamer per 1 januari 2024.

Installatie van leden

Om mensen te selecteren voor deze functie, wordt een begeleidingsgroep opgericht. Deze groep zal bestaan uit één lid van de gemeenteraad van elke gemeente. Ze zullen worden ondersteund door twee griffiers en een externe expert die ervaring heeft met dit soort processen. Het voorstel voor de benoeming van de voorzitter en de leden van de Rekenkamer wordt aan de gemeenteraad voorgelegd voor goedkeuring. Als ze worden benoemd, zullen ze hun functie zes jaar lang vervullen.

Meer uit Tholen

Vaten aangetroffen op wandelpad en in sloot in Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Aan de Sluispolderweg tussen Sint-Annaland en Oud-Vossemeer zijn vrijdagmiddag minstens een tiental vaten aangetroffen. De vaten buitendijks op een wandelpad en in een sloot. Naast de vaten lag er ook ander afval in de sloot.De brandweer werd even voor 17:00 uur opgeroepen omdat er mogelijk sprake was van bodemverontreiniging. Buitendijks van de Sluispolderweg, aan het randje van de Schorren van Sint-Annaland zijn door een passant tien á vijftien vaten met een nog onbekende inhoud aangetroffen. De passant schakelde de politie in die voor de veiligheid de brandweer ter plaatse liet komen voor metingen. Uit deze metingen kwam naar voren dat in de vaten geen gevaarlijke stoffen zaten of hebben gezeten.De brandweer heeft de zaak aan de politie overgedragen. Zij zullen onderzoek doen naar waar de vaten vandaan komen. Een medewerker van het Waterschap heeft de vaten en het overige afval opgeruimd.

6 uur geleden
Uitbreiding linnenkamer Zorgcentrum De Schutse: Washofje en Properhofje

THOLEN - Op 2 mei is de linnenkamer van Zorgcentrum De Schutse geopend. In de afgelopen maanden is de linnenkamer uitgebreid.

6 uur geleden
Pannenkoeken eten op Vossemeerse molen tijdens Nationale Molendag

OUD-VOSSEMEER - Diverse molens op Tholen openen zaterdag 11 mei de deuren tijdens de Nationale Molendag. In molen De Jager in Oud-Vossemeer worden weer pannenkoeken gebakken. Ook is het mogelijk om het maalbedrijf in de molen te bekijken.

1 dag geleden
Auto belandde in een tuin langs de weg na eenzijdig ongeluk op de Postweg (N286)

POORTSVLIET - Een automobilist is vrijdagochtend om een onbekende reden van de weg geraakt op de Postweg (N286). Daarbij reed de auto de tuin in van een naastgelegen woning.

1 dag geleden
Expositie 'kunst kieke'-route geopend in Sint-Annaland en omgeving

SINT-ANNALAND - 15 jaar geleden werd door Jos Boogaard en haar cursisten voor de eerste keer de 'kunst kieke'-route in Sint-Annaland en omgeving georganiseerd. Inmiddels heeft het evenement dat om de twee jaar tijdens het hemelvaartweekend plaatsvindt, een vaste plek op de agenda van cursisten en bezoekers veroverd!

2 dagen geleden
Wasdroger in brand op zolder van woning Sint-Maartensdijk [UPDATE]

SINT-MAARTENSDIJK - De brandweer werd woensdagmiddag opgeroepen voor een brandende wasdroger. De wasdroger vloog in brand op zolder van een woning aan de Bloemenlaan in Smerdiek. De situatie werd al snel opgeschaald naar een middelbrand. Gelukkig werd het vuur al snel onder controle gebracht.

2 dagen geleden
ANWB waarschuwt: Hemelvaartsweekend brengt extra drukte op de weg

BRABANT/ZEELAND - ANWB Verkeersinformatie voorspelt een drukke avondspits op woensdag 8 mei vanwege het aanstaande lang Hemelvaartsweekend: "Veel mensen vertrekken woensdagmiddag voor een korte vakantie. Vorig jaar stond er op de vooravond van Hemelvaart 1016 kilometer file."

2 dagen geleden