Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tholen biedt financiële steun voor restauratie en onderhoud van erfgoed

Tholen biedt financiële steun voor restauratie en onderhoud van erfgoed

THOLEN - Eigenaren van gemeentelijke monumenten op Tholen kunnen binnenkort een subsidie aanvragen bij de gemeente voor het behoud van hun erfgoed. Deze nieuwe regeling biedt deze mensen de kans om financiële ondersteuning te ontvangen voor noodzakelijke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden. 

Deze regeling biedt eigenaren van gemeentelijke monumenten de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen voor het behoud van het erfgoed. Eigenaren kunnen minimaal 250 euro en maximaal 3000 euro aanvragen. Het bedrag mag slechts 50 procent van de kosten dekken. Per kalenderjaar wordt maximaal 120.000 euro uitgetrokken voor de subsidiepot.

Een eigenaar kan de subsidie eenmaal per drie jaar aanvragen, waardoor alle gemeentelijke monumenten op Tholen in deze periode in aanmerking kunnen komen voor de maximale subsidie.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het verkrijgen van de subsidie zijn dat de werkzaamheden noodzakelijk zijn voor het behoud van het erfgoed en dat ze op een ‘sobere en doelmatige manier’ worden uitgevoerd. De werkzaamheden moeten binnen zes maanden na de subsidieaanvraag beginnen en binnen een jaar worden afgerond.

Na voltooiing van de werkzaamheden moeten de eigenaren financiële verantwoording afleggen. Als deze verantwoording wordt goedgekeurd, wordt de subsidie definitief vastgesteld en uitbetaald.

Monumentenwacht

Daarnaast hebben eigenaren van de monumenten de mogelijkheid om gebruik te maken van de monumentenwacht. Hierbij worden afspraken gemaakt om specifiek onderhoudadvies voor het monument te ontvangen. Dit stelt de gemeente in staat om een monitor op te zetten om de onderhoudsstaat van de monumenten in kaart te brengen, met instemming van de eigenaren.

Voor monumenten waarvan eigenaren geen gebruik willen maken van de monumentenwacht, zal de monitor worden aangevuld met visuele inspecties.

Budget

Voor zowel de subsidies als de monumentenwacht heeft de gemeenteraad een budget beschikbaar gesteld voor de komende 3 jaar. De eigenaren van de gemeentelijke monumenten zijn per brief op de hoogte gehouden van de subsidieregeling. Voor de uitvoering van de regeling is een budget beschikbaar van 120.000 euro per kalenderjaar voor de jaren 2024, 2025 en 2026. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2024.

De lijst met alle gemeentelijke monumenten op Tholen is te vinden op de website van de gemeente: https://www.tholen.nl/sport-recreatie-en-cultuur/kunst-en-cultuur/gemeentelijke-monumentenlijst

Meer uit Tholen

Automobilist ziet fietser over het hoofd op oversteekplaats Grindweg

THOLEN - Een fietser is maandagmiddag aangereden door een auto op de Grindweg. Het ongeval gebeurde op de oversteekplaats ter hoogte van het Terreplein. De fietser wilde oversteken en werd over het hoofd gezien door de automobilist, die vervolgens de persoon aanreed.

7 uur geleden
Stavoord6 sluit culinaire avond af met gulle opbrengst van 7290 euro

SINT-ANNALAND - Afgelopen vrijdagavond 1 december schitterde restaurant Buutengaets in Sint-Annaland als het toneel van een onvergetelijke culinaire avond, georganiseerd door Stichting Stavoord6. Het restaurant, tot de nok toe gevuld, bruiste van positieve energie en gezelligheid.

9 uur geleden
Gezellige en muzikale Sinterklaasconcert met Concordia [FOTOALBUM]

THOLEN - Afgelopen zaterdag verwelkomde Muziekvereniging Concordia Sinterklaas en zijn vrolijke pieten voor het jaarlijkse Sinterklaasconcert in hun eigen muziekgebouw. De zaal stond vol en jong en oud genoten van het gezellige en muzikale feest.

12 uur geleden
Mogelijk wolf actief op Tholen, minstens drie schapen gedood [UPDATE]

SINT-MAARTENSDIJK/POORTVLIET - In de buurt van Sint-Maartensdijk is zondagochtend mogelijk een wolf gezien. Een schaap is aangevallen en moest worden ingeslapen vanwege zijn verwondingen. Ook in de Weihoek van Poortvliet zijn twee dode schapen gevonden.

15 uur geleden
Thoolse brandweer ingezet voor 'zeer grote brand' in drie woningen [UPDATE]

BRUINISSE/THOLEN - De brandweer uit Sint-Annaland en Sint Philipsland zijn zondagmiddag uitgerukt voor een uitslaande brand in een tussenwoning in Bruinisse. De brand begon op de bovenverdieping en heeft zich verspreid naar twee andere woningen. Volgens de brandweer gaat het om een 'zeer grote brand'.

1 dag geleden
Militaire oefening op Tholen voor offensieve aanval vanuit het water

THOLEN - Tholen wordt op 4 en 5 december gebruikt als oefenterrein voor de militairen in opleiding van de Koninklijke Marine. Ze gaan een offensieve aanval vanuit het water simuleren. Dus als je een militair tegenkomt, geen paniek. De oefening zal geen invloed hebben op het normale (vaar)verkeer.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij Marie-Louise: 'Je kunt niets vergelijken met de thuiszorg' [OP DE WERKVLOER]

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Marie-Louise Moerland van Schutse Zorg Tholen.

1 dag geleden