Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Theranos-proces: winkelketens hebben apparaat nooit getest

Theranos-proces: winkelketens hebben apparaat nooit getest

SAN JOSE (ANP) - De grote Amerikaanse winkelketens Walgreens en Safeway deden uitgebreid onderzoek toen ze in 2010 met de bloedteststart-up Theranos in zee wilden gaan. Maar ze sloegen een essentieel onderdeel over: het testen van het daadwerkelijke apparaat waarmee Theranos beloofde tweehonderd bloedtesten uit te kunnen voeren. Daarover zijn documenten gepresenteerd in de strafzaak tegen Theranos-oprichter Elizabeth Holmes, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Safeway besteedde een jaar aan het onderzoek en had vrijwel dagelijks contact met Holmes, blijkt uit de documenten. In 2010 begon een proeftraject met Theranos en Safeway investeerde 350 miljoen dollar in het bouwen van Theranos-klinieken in Safeway-supermarkten. Maar de apparaten waarmee Theranos zei met slechts één druppel bloed tweehonderd testen uit te kunnen voeren werden nooit geleverd. In 2015 werd duidelijk dat de apparaten ook nooit goed gewerkt hebben.

Drogisterijketen Walgreens liet het tijdens het zogenoemde due diligence-proces ook na de door Theranos beloofde technologie te testen. "We namen aan dat de technologie werkte zoals ons verteld werd", zei de voormalig financieel bestuurder van Walgreens in de rechtszaal.

Proeftraject

In 2013 startte Walgreens een proeftraject met Theranos in de Amerikaanse staat Arizona, waarbij klanten van de drogisterijketen in de winkel bloed lieten prikken dat vervolgens in het laboratorium van Theranos in Californië werd onderzocht. Daarbij maakte Theranos niet gebruik van de eigen maar van gangbare technologie, kwam later via klokkenluiders aan het licht.

Het door schandalen geplaagde Theranos hield in 2018 op te bestaan. Het bedrijf was op het hoogtepunt 9 miljard dollar waard. Veel investeerders, waaronder Rupert Murdoch en de voormalige Amerikaans onderwijsminister Betsy DeVos, raakten vele miljoenen kwijt door de affaire. Oprichter Elizabeth Holmes staat momenteel terecht voor fraude.

Meer uit Financieel

Verkoop van nieuwe auto's stijgt verder in november

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland is in november verder toegenomen. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en dataspecialist RDC klom de verkoop vorige maand tot 27.810 auto's, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarmee nam de verkoop voor de vierde maand op rij toe.

6 minuten geleden
Lochem heeft primeur van eerste met waterstof verwarmde huizen

LOCHEM (ANP) - In de Gelderse plaats Lochem worden voor het eerst bewoonde woningen verwarmd met behulp van waterstof, meldt netwerkbeheerder Alliander. Samen met de bewoners en andere partijen werkte het netwerkbedrijf aan aanpassingen die het mogelijk maakten waterstof door bestaande aardgasleidingen te pompen.

8 minuten geleden
Mijnbouwer: tekort hoogopgeleid personeel gevaar energietransitie

MELBOURNE (ANP/BLOOMBERG) - Het tekort aan hoogopgeleid personeel zoals mijnbouwkundig ingenieurs kan een rem zetten op de energietransitie, omdat daardoor de winning van belangrijke metalen zoals nikkel en koper wordt gehinderd. Dat stelt het grote internationale mijnbouwconcern BHP. Metalen als nikkel en koper zijn van groot belang voor bijvoorbeeld stroomnetwerken en batterijen voor elektrisch aangedreven auto's en daarom is er een steeds grotere vraag naar die grondstoffen.

36 minuten geleden
PostNL ziet geen afname pakketbezorging ondanks hoge inflatie

WESTZAAN (ANP) - De hoge inflatie lijkt nog geen invloed te hebben op de aantallen pakketjes die Nederlanders deze feestdagenperiode bestellen. Dat zegt PostNL dat qua aantallen pakketten in het vierde kwartaal vergelijkbare cijfers ziet als vorig jaar in die periode. "En toen gingen we net weer een lockdown in, dus moest iedereen wel online winkelen", aldus Iris van Wees, die bij het postbedrijf verantwoordelijk is voor de pakketbezorging.

37 minuten geleden
Groei luchtvaart zet door, veel vraag voor komende maanden

GENÈVE (ANP) - De vraag naar vliegtickets zat in oktober wereldwijd op haast driekwart van dezelfde maand in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Tegelijkertijd werd al veel geboekt voor de maanden erna, maakte luchtvaartbranchevereniging IATA bekend. Directeur Willie Walsh van IATA noemt die trend bemoedigend. "Het ziet er goed uit voor het winterseizoen en het herstel van de luchtvaart."

1 uur geleden
Over een week meer duidelijk over stakingsdreiging streekvervoer

UTRECHT (ANP) - Vakbonden maken over krap een week duidelijk of reizigers opnieuw last zullen krijgen van stakingen in het streekvervoer. Aanstaande woensdag loopt een ultimatum af dat FNV en VVMC aan werkgevers als Keolis en Arriva hebben gesteld. Ze eisen dat streekvervoerders uiterlijk die dag tegemoetkomen aan hun wensen voor een betere cao.

2 uur geleden
Mensenrechten- en klimaatregels EU voor bedrijven dichterbij

BRUSSEL (ANP) - Grote bedrijven in de Europese Unie moeten volgens de EU-landen zorgen dat ze de mensenrechten en het klimaat niet schaden. Nieuwe EU-regels die dat moeten waarborgen zijn met de steun van de lidstaten een grote stap dichterbij. De lidstaten willen de regels de eerste jaren wel reserveren voor alleen de allergrootste bedrijven.

2 uur geleden