Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Theranos-proces: winkelketens hebben apparaat nooit getest

Theranos-proces: winkelketens hebben apparaat nooit getest

SAN JOSE (ANP) - De grote Amerikaanse winkelketens Walgreens en Safeway deden uitgebreid onderzoek toen ze in 2010 met de bloedteststart-up Theranos in zee wilden gaan. Maar ze sloegen een essentieel onderdeel over: het testen van het daadwerkelijke apparaat waarmee Theranos beloofde tweehonderd bloedtesten uit te kunnen voeren. Daarover zijn documenten gepresenteerd in de strafzaak tegen Theranos-oprichter Elizabeth Holmes, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Safeway besteedde een jaar aan het onderzoek en had vrijwel dagelijks contact met Holmes, blijkt uit de documenten. In 2010 begon een proeftraject met Theranos en Safeway investeerde 350 miljoen dollar in het bouwen van Theranos-klinieken in Safeway-supermarkten. Maar de apparaten waarmee Theranos zei met slechts één druppel bloed tweehonderd testen uit te kunnen voeren werden nooit geleverd. In 2015 werd duidelijk dat de apparaten ook nooit goed gewerkt hebben.

Drogisterijketen Walgreens liet het tijdens het zogenoemde due diligence-proces ook na de door Theranos beloofde technologie te testen. "We namen aan dat de technologie werkte zoals ons verteld werd", zei de voormalig financieel bestuurder van Walgreens in de rechtszaal.

Proeftraject

In 2013 startte Walgreens een proeftraject met Theranos in de Amerikaanse staat Arizona, waarbij klanten van de drogisterijketen in de winkel bloed lieten prikken dat vervolgens in het laboratorium van Theranos in Californië werd onderzocht. Daarbij maakte Theranos niet gebruik van de eigen maar van gangbare technologie, kwam later via klokkenluiders aan het licht.

Het door schandalen geplaagde Theranos hield in 2018 op te bestaan. Het bedrijf was op het hoogtepunt 9 miljard dollar waard. Veel investeerders, waaronder Rupert Murdoch en de voormalige Amerikaans onderwijsminister Betsy DeVos, raakten vele miljoenen kwijt door de affaire. Oprichter Elizabeth Holmes staat momenteel terecht voor fraude.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: winst bedrijven onder druk door hogere energierekening

DEN HAAG (ANP) - De winst kan in veel bedrijfssectoren onder druk komen te staan vanwege de gestegen energieprijzen, constateert ABN AMRO in een rapport. De combinatie van gestegen energietarieven en dunne marges betekent volgens de bank dat de winst in veel sectoren "weggevaagd" kan worden. Daardoor zullen ondernemingen ook prijsverhogingen gaan doorberekenen aan de consument, verwacht de bank.

29 minuten geleden
Beurzen in het teken van resultaten Philips, ASML en Unilever

AMSTERDAM (ANP) - De handel op de aandelenbeurzen staat de aanstaande week in het teken van een stroom aan kwartaalberichten van grote bedrijven. Nadat grote Amerikaanse banken het nieuwe cijferseizoen afgelopen week hadden afgetrapt, volgen de komende dagen onder andere updates van ASML, Unilever en Philips.

8 uur geleden
FNV wil grens wettelijk sociaal minimum verhogen

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept gemeenten op om geen gemeentelijke belastingen te heffen aan mensen die van minder dan 150 procent van het wettelijk sociaal minimum moeten rondkomen. Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. Ook moeten deze mensen volgens FNV gebruik kunnen maken van voorzieningen zoals bijzondere bijstand voor onvoorziene, noodzakelijke medische kosten.

9 uur geleden
Zwitserse industrie krijgt oproep tot verminderen energieverbruik

BERN (ANP/BLOOMBERG) - Zwitserland waarschuwt grote bedrijven in de industrie dat ze deze winter misschien minder energie mogen verbruiken om grootschalige uitval van stroom te voorkomen, schrijft de Zwitserse krant NZZ am Sonntag. Grotere industriële bedrijven krijgen een brief van Ostral, de organisatie die in noodsituaties over de stroomvoorziening in het land gaat.

9 uur geleden
Koreaanse centrale bank: geen crisis door Evergrande

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De problemen van de geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande zullen waarschijnlijk niet leiden tot een financiële crisis, zegt de Zuid-Koreaanse centrale bank. Volgens de bank komt dat doordat lokale banken weinig risico zullen lopen en omdat Chinese toezichthouders de markt controleren.

10 uur geleden
Hollywoodpersoneel sluit deal met producenten, staking afgewend

LOS ANGELES (ANP) - Een geplande staking van personeel dat achter de schermen werkt bij Hollywoodfilms en -televisieshows gaat niet door. De International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), een vakbond die ongeveer 60.000 werknemers vertegenwoordigt, heeft zaterdag een voorlopig akkoord gesloten met producenten.

20 uur geleden
VDL werkt nog niet op volle kracht na cyberaanval

EINDHOVEN (ANP) - VDL ondervindt nog steeds problemen van de cyberaanval die het industrieconcern vorige week trof. Steeds meer onderdelen kunnen de productie weer uitbreiden, maar het bedrijf opereert volgens een woordvoerder nog altijd niet op volle capaciteit.

1 dag geleden