
Theranos-proces: winkelketens hebben apparaat nooit getest
SAN JOSE (ANP) - De grote Amerikaanse winkelketens Walgreens en Safeway deden uitgebreid onderzoek toen ze in 2010 met de bloedteststart-up Theranos in zee wilden gaan. Maar ze sloegen een essentieel onderdeel over: het testen van het daadwerkelijke apparaat waarmee Theranos beloofde tweehonderd bloedtesten uit te kunnen voeren. Daarover zijn documenten gepresenteerd in de strafzaak tegen Theranos-oprichter Elizabeth Holmes, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.
Safeway besteedde een jaar aan het onderzoek en had vrijwel dagelijks contact met Holmes, blijkt uit de documenten. In 2010 begon een proeftraject met Theranos en Safeway investeerde 350 miljoen dollar in het bouwen van Theranos-klinieken in Safeway-supermarkten. Maar de apparaten waarmee Theranos zei met slechts één druppel bloed tweehonderd testen uit te kunnen voeren werden nooit geleverd. In 2015 werd duidelijk dat de apparaten ook nooit goed gewerkt hebben.
Drogisterijketen Walgreens liet het tijdens het zogenoemde due diligence-proces ook na de door Theranos beloofde technologie te testen. "We namen aan dat de technologie werkte zoals ons verteld werd", zei de voormalig financieel bestuurder van Walgreens in de rechtszaal.
Proeftraject
In 2013 startte Walgreens een proeftraject met Theranos in de Amerikaanse staat Arizona, waarbij klanten van de drogisterijketen in de winkel bloed lieten prikken dat vervolgens in het laboratorium van Theranos in Californië werd onderzocht. Daarbij maakte Theranos niet gebruik van de eigen maar van gangbare technologie, kwam later via klokkenluiders aan het licht.
Het door schandalen geplaagde Theranos hield in 2018 op te bestaan. Het bedrijf was op het hoogtepunt 9 miljard dollar waard. Veel investeerders, waaronder Rupert Murdoch en de voormalige Amerikaans onderwijsminister Betsy DeVos, raakten vele miljoenen kwijt door de affaire. Oprichter Elizabeth Holmes staat momenteel terecht voor fraude.
Meer uit Financieel
DEARBORN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Ford Motor verwacht dit jaar een klap van ongeveer 1,5 miljard dollar (zo'n 1,3 miljard euro) door de importheffingen van president Donald Trump. De Amerikaanse autofabrikant heeft daarnaast zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar opgeschort.
58 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT, komt terug op plannen om een commercieel bedrijf met een winstoogmerk te worden. Het bedrijf meldt in een verklaring dat zijn non-profittak de controle blijft houden over OpenAI, terwijl de winstgevende divisie wordt omgevormd tot een maatschappelijke onderneming.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Wall Street sloot maandag met kleine verliezen, na de opmars vorige week. Beleggers verwerkten de aankondiging van president Donald Trump om een heffing van 100 procent in te voeren op films die buiten de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Entertainmentconcerns daalden op de aandelenbeurzen in New York.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft nog geen definitieve beslissingen genomen over de heffing van 100 procent op films die buiten de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Dit heeft een woordvoerder van het Witte Huis maandag gezegd over de maatregel die Trump zondag aankondigde.
4 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - Het Amerikaanse sportschoenenmerk Skechers wordt overgenomen door investeringsfonds 3G Capital. De deal wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond, waarna het schoenenmerk van de beurs in New York verdwijnt.
4 uur geledenDEURNE (ANP) - De faillissementsaanvraag die een toeleverancier van Ebusco voor het bedrijf heeft ingediend, is ingetrokken. Dit meldt de elektrische bussenbouwer maandag. De rechtszaak hierover, die dinsdag zou plaatsvinden, gaat niet meer door.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is maandag iets lager gesloten. Beleggers deden het rustiger aan, nadat de hoofdindex vrijdag nog flink hoger eindigde. Shell stond onderaan de AEX en daalde 1,9 procent.
6 uur geleden