Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Theo Schouwenaar is levende bewijs dat Ride for the Roses zorgt voor resultaat

Theo Schouwenaar is levende bewijs dat Ride for the Roses zorgt voor resultaat

GOES - Zelf weet hij als geen ander dat het geld dat wordt opgehaald met de Ride for the Roses goed wordt besteed. Baanbrekend onderzoek en nieuwe medicijnen tegen kanker hebben Goesenaar Theo Schouwenaar al twee keer geholpen. Helaas zijn er vorige zomer opnieuw uitzaaiingen bij hem geconstateerd. Dat weerhoudt hem er niet van om zich opnieuw in te zetten voor de Ride for the Roses, zondag 15 september in Goes.

Het is de derde keer dat het benefietevenement voor KWF plaatsvindt in Goes. Theo Schouwenaar is er sinds de eerste keer in 2008 bij. “We wilden het evenement graag naar Goes halen. We zijn met drie man naar Groningen gereden waar de Ride for the Roses dat jaar plaatsvond. Je zag ze daar denken: ‘Kunnen ze dat wel daar?’ Dat hebben we bewezen. Van de zes ton die in Groningen werd opgehaald voor KWF gingen we naar 1,2 miljoen euro in Goes. Zeeland is een kleine provincie, maar op dat soort momenten groot.”

Vereerd

Sinds die eerste keer is er veel gebeurd. Er kwam een jaarlijkse, provinciale variant met de Delta Ride for the Roses en in 2014 was Goes opnieuw gastheer voor de landelijke tocht. KWF, dat de tocht sinds dit jaar zelf organiseert, klopte voor de komende editie opnieuw aan bij Schouwenaar en voorzitter Eddy Bogaert. “We waren vereerd dat zo’n grote organisatie als KWF onze hulp vroeg."

Longkanker

Voor Schouwenaar was het geen vraag of hij opnieuw wilde helpen. Bij hem werd in 2012 longkanker geconstateerd. Na een operatie en een behandelingstraject ging het beter, maar twee jaar later was het opnieuw raak. Tot twee keer toe hield een experimenteel medicijn, gefinancierd met geld dat werd opgehaald met evenementen zoals de Ride for the Roses, hem op de been. “Ik ben het levende bewijs dat deze evenementen werken. Onderzoeken, die hiermee worden gefinancierd, zorgen voor resultaten. Dat wil ik laten zien."

Tegenvaller

Helaas werden afgelopen zomer opnieuw uitzaaiingen bij Schouwenaar geconstateerd. “Een enorme tegenvaller, al hoop ik weer op een telefoontje van een arts, die een nieuw middel heeft.” Schouwenaar ondergaat momenteel een chemokuur. “Dat is zwaar, omdat het je hele lichaam aanvalt. Maar hiermee kopen we tijd, zei de arts. Wie weet wat er nog komt.”

Enthousiaster

Ondanks zijn gezondheid werkt Schouwenaar mee aan de organisatie van de derde editie van de Ride for the Roses. “Misschien maakt de situatie me nog enthousiaster over het evenement.” Volgens hem is het laagdrempelige karakter een verklaring voor het succes. “Het is altijd een prachtige dag, met een lach en een traan. Kanker is helaas voor iedereen dichtbij. Door mee te doen, en iedereen kan meerijden, maak je samen een vuist tegen de ziekte.” In Zeeland maken de duizenden fietsers die vuist in een prachtig decor. “Hier heb je weinig obstakels en zeeën van ruimte. Als je als niet-Zeeuw de Zeelandbrug op fietst en je ziet het water, dan is dat bovendien een geweldige ervaring.”

Route

Als dank voor jarenlange inzet heeft KWF een route vernoemd naar Schouwenaar. De honderd kilometer-tocht draagt zijn naam. Hij ziet het als een eer.

Voor zijn werk voor de Ride for the Roses, de jaarlijkse Delta Ride for the Roses en zijn inzet voor Hospice ‘t Clarahofje, vereniging Rondom de Stenen Brug en de stichting Weeskinderen Sri Lanka kreeg Schouwenaar twee weken geleden bovendien de vrijwilligerslegpenning van de gemeente Goes. “Het was totaal onverwacht, maar het is leuk dat mensen waarderen wat je doet”, zegt hij over de onderscheiding. “De reacties die ik heb gehad zijn ook hartverwarmend. Dat doet wat met je.”

Inschrijven voor de Ride for the Roses op zondag 15 september kan via www.ridefortheroses.nl.

Meer uit Beveland

Dinsdag en woensdag zware ochtendspits verwacht door veel regen

Wie deze week vroeg de weg op gaat, moet rekening houden met een zware spits door slechte weersomstandigheden. Vooral dinsdag en woensdag is de kans op regen in de ochtenduren groot.

35 minuten geleden
Borsele lanceert digitale nieuwsbrief over ontwikkelingen energietransitie

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele komt met een digitale nieuwsbrief over alle ontwikkelingen rondom de energietransitie, zoals de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Alle belangstellenden kunnen zich op deze nieuwsbrief abonneren. De gemeente streeft ernaar de brief minimaal eens per maand te versturen, laat ze maandag weten.

1 uur geleden
Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

5 uur geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE - De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

1 dag geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE -  De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

1 dag geleden
Start gespreksgroep rouwbeleving in Goes

GOES - Verlies van een dierbare doet pijn. ‘Als u het gevoel heeft dat u vast blijft zitten in uw verdriet, u moeite heeft om in het ritme van de dag te komen of als u zich eenzaam of onbegrepen voelt in uw omgeving, dan is de gespreksgroep Rouwbeleving misschien wel iets voor u’, laat SMWO weten.

1 dag geleden
Onbeperkt genieten van film dankzij samenwerking Zeeuwse filmhuizen

MIDDELBURG - De vier Zeeuwse filmtheaters Cinema Middelburg, FiZi Zierikzee, ’t Beest Goes en Ledeltheater in Oostburg zijn vol trots gezamenlijk aangesloten bij Cineville. Vanaf donderdag 23 maart kunnen Zeeuwen met een Cineville pas onbeperkt naar de vier theaters komen. Met een Cineville pas betaalt men slechts €22,50 per maand (of slechts €18,50 per maand jonger dan 30). Cinevillers kunnen hun hart ophalen met talloze prachtige films, én steunen de theaters.

1 dag geleden