Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Theo Schouwenaar is levende bewijs dat Ride for the Roses zorgt voor resultaat

Theo Schouwenaar is levende bewijs dat Ride for the Roses zorgt voor resultaat

GOES - Zelf weet hij als geen ander dat het geld dat wordt opgehaald met de Ride for the Roses goed wordt besteed. Baanbrekend onderzoek en nieuwe medicijnen tegen kanker hebben Goesenaar Theo Schouwenaar al twee keer geholpen. Helaas zijn er vorige zomer opnieuw uitzaaiingen bij hem geconstateerd. Dat weerhoudt hem er niet van om zich opnieuw in te zetten voor de Ride for the Roses, zondag 15 september in Goes.

Het is de derde keer dat het benefietevenement voor KWF plaatsvindt in Goes. Theo Schouwenaar is er sinds de eerste keer in 2008 bij. “We wilden het evenement graag naar Goes halen. We zijn met drie man naar Groningen gereden waar de Ride for the Roses dat jaar plaatsvond. Je zag ze daar denken: ‘Kunnen ze dat wel daar?’ Dat hebben we bewezen. Van de zes ton die in Groningen werd opgehaald voor KWF gingen we naar 1,2 miljoen euro in Goes. Zeeland is een kleine provincie, maar op dat soort momenten groot.”

Vereerd

Sinds die eerste keer is er veel gebeurd. Er kwam een jaarlijkse, provinciale variant met de Delta Ride for the Roses en in 2014 was Goes opnieuw gastheer voor de landelijke tocht. KWF, dat de tocht sinds dit jaar zelf organiseert, klopte voor de komende editie opnieuw aan bij Schouwenaar en voorzitter Eddy Bogaert. “We waren vereerd dat zo’n grote organisatie als KWF onze hulp vroeg."

Longkanker

Voor Schouwenaar was het geen vraag of hij opnieuw wilde helpen. Bij hem werd in 2012 longkanker geconstateerd. Na een operatie en een behandelingstraject ging het beter, maar twee jaar later was het opnieuw raak. Tot twee keer toe hield een experimenteel medicijn, gefinancierd met geld dat werd opgehaald met evenementen zoals de Ride for the Roses, hem op de been. “Ik ben het levende bewijs dat deze evenementen werken. Onderzoeken, die hiermee worden gefinancierd, zorgen voor resultaten. Dat wil ik laten zien."

Tegenvaller

Helaas werden afgelopen zomer opnieuw uitzaaiingen bij Schouwenaar geconstateerd. “Een enorme tegenvaller, al hoop ik weer op een telefoontje van een arts, die een nieuw middel heeft.” Schouwenaar ondergaat momenteel een chemokuur. “Dat is zwaar, omdat het je hele lichaam aanvalt. Maar hiermee kopen we tijd, zei de arts. Wie weet wat er nog komt.”

Enthousiaster

Ondanks zijn gezondheid werkt Schouwenaar mee aan de organisatie van de derde editie van de Ride for the Roses. “Misschien maakt de situatie me nog enthousiaster over het evenement.” Volgens hem is het laagdrempelige karakter een verklaring voor het succes. “Het is altijd een prachtige dag, met een lach en een traan. Kanker is helaas voor iedereen dichtbij. Door mee te doen, en iedereen kan meerijden, maak je samen een vuist tegen de ziekte.” In Zeeland maken de duizenden fietsers die vuist in een prachtig decor. “Hier heb je weinig obstakels en zeeën van ruimte. Als je als niet-Zeeuw de Zeelandbrug op fietst en je ziet het water, dan is dat bovendien een geweldige ervaring.”

Route

Als dank voor jarenlange inzet heeft KWF een route vernoemd naar Schouwenaar. De honderd kilometer-tocht draagt zijn naam. Hij ziet het als een eer.

Voor zijn werk voor de Ride for the Roses, de jaarlijkse Delta Ride for the Roses en zijn inzet voor Hospice ‘t Clarahofje, vereniging Rondom de Stenen Brug en de stichting Weeskinderen Sri Lanka kreeg Schouwenaar twee weken geleden bovendien de vrijwilligerslegpenning van de gemeente Goes. “Het was totaal onverwacht, maar het is leuk dat mensen waarderen wat je doet”, zegt hij over de onderscheiding. “De reacties die ik heb gehad zijn ook hartverwarmend. Dat doet wat met je.”

Inschrijven voor de Ride for the Roses op zondag 15 september kan via www.ridefortheroses.nl.

Meer uit Beveland

Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

10 uur geleden
N57 bij Oosterscheldekering paar dagen half uur dicht voor hijswerk

KAMPERLAND - Op donderdag 25 en maandag 29 april en woensdag 1 en vrijdag 3 mei is de N57 van De Banjaard, bij Kamperland, tot de Kraaijensteinweg, bij Westenschouwen, tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering. 'We hijsen deze dagen vier bewegingswerken uit voor groot onderhoud', laat Rijkswaterstaat weten. 'Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.'

14 uur geleden
Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. "Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is", aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek." Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

1 dag geleden
Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

1 dag geleden
Reizende expo nu te zien in 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - In alle dorpen van de gemeente Goes komt de komende twee jaar tijdelijk een fototentoonstelling. Dit is een nieuw cultuurproject van de gemeente, in samenwerking met de dorpsverenigingen. De aftrap is in 's-Heer Arendskerke, waar de expo tot 30 juni te bekijken is.

2 dagen geleden
Bennet Passenier en Pieter Corbijn: 'Marinus en Jacob laten ons ons eigen gang gaan'

SEROOSKERKE - Na een aantal jaar een goede basis te hebben gelegd, werd het een half jaar geleden officieel: Bennet Passenier en Pieter Corbijn namen de Hubo in Serooskerke over van Jacob en Marinus Passenier. Zij deden een stap terug en Bennet en Pieter staan nu aan het roer. Hoe kijken ze terug op het eerste half jaar als eigenaren van hun Hubo? Bennet: ,,We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed."

3 dagen geleden
Meisje op fiets aangereden door bedrijfsbus in Goes, bestuurder aangehouden

GOES -  De bestuurder van een bedrijfsbusje is vrijdagmiddag aangehouden nadat hij betrokken was bij een aanrijding met een fietsster. Het slachtoffer hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

3 dagen geleden