Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thema Koningsdag dit jaar is 'Leef Maastricht'

Thema Koningsdag dit jaar is 'Leef Maastricht'

MAASTRICHT (ANP) - De slogan van Koningsdag 2020 is "Leef Maastricht", maakte burgemeester Annemarie Penn van de Limburgse hoofdstad zondag bekend. Dat betekent in het Nederlands "Lief Maastricht".

Op 27 april viert Willem Alexander Koningsdag in Maastricht. De stad wil zich op die dag laten zien zoals Maastricht is, aldus Penn. "Namelijk de stad met een luisterrijk verleden en een gretig verlangen naar de toekomst. De stad die het leven in al z’n facetten omarmt, die geniet van grote en kleine dingen, die waardering heeft voor stijl en diversiteit. Waar saamhorigheid en verbondenheid grondbeginselen zijn."

"Het zijn waarden die je in onze regio intenser ervaart dan waar ook. Dat heeft alles te maken met onze unieke geschiedenis en onze unieke ligging; aan de rand van Nederland en in het hart van Europa."

Maastricht is door de Romeinen gesticht, door de Spanjaarden belegerd en door de Fransen bezet, vertelde de burgemeester. "De stad overwon de Karolingische, Frankische en Duitse overheersers. Tussendoor was ze Luiks, Brabants, Bourgondisch, Belgisch en nog veel, veel meer. Al die mogendheden hebben hun sporen nagelaten."

Vier miljoen inwoners

Nu ligt Maastricht in het hart van de Euregio Maas-Rijn, met bijna vier miljoen inwoners, aldus Penn. "Befaamd om zijn innovatieve kenniseconomie. De Europese Unie en de euro zijn in Maastricht geboren. En we hebben een van de meest internationale universiteiten van Europa. Dat alles geeft Maastricht een sterke internationale dimensie, zoals je die nergens anders in Nederland vindt. Maastricht is de stad waar verbroedering geen theorie is, maar praktijk."

Tegelijkertijd hebben Maastricht en de regio Zuid-Limburg volgens Penn een sterke eigen identiteit. "Een levenswijze die gebaseerd is op de roerige historie, vormgegeven door eeuwenoude tradities, ontstaan op het snijvlak van twee wereldculturen: de Germaanse en Latijnse."

Het volledige programma van Koningsdag wordt in maart bekendgemaakt. Daarbij wordt gekozen voor de kenmerkende eigenheid van Maastricht, zei Penn. "Dat wil zeggen voor onze cultuur, sfeer, humor, muzikaliteit en die ondefinieerbare Maastrichtse combinatie van optimisme en grandeur."

Meer uit Binnenland

Organisatie alternatieve dodenherdenking dankbaar voor opkomst

DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.

1 uur geleden
Comité kijkt terug op geslaagde herdenking met 16.000 mensen

AMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.

1 uur geleden
Vijf mensen op en rond de Dam opgepakt

AMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.

1 uur geleden
Alternatieve dodenherdenking in Den Haag druk bezocht

DEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.

2 uur geleden
Politie stopt twee mensen met keffiyeh bij de Dam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.

2 uur geleden
Nederland twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

AMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil voor alle mensen die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zwegen de duizenden aanwezigen, waarna het Wilhelmus klonk.

2 uur geleden
Pieter van Vollenhoven niet bij herdenking op de Grebbeberg

DEN HAAG (ANP) - Pieter van Vollenhoven is zondagavond niet bij de dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na berichtgeving van De Gelderlander.

3 uur geleden