Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Theater De Verwachting in Ritthem maakt doorstart

Theater De Verwachting in Ritthem maakt doorstart

VLISSINGEN - Peter de Neef zit er wat beduusd bij, op de bank van zijn nieuwe huis in De Broederband in Vlissingen, hij kan het nog niet helemaal bevatten. Vorige maand moesten hij en zijn vrouw Esther met pijn in het hart besluiten om hun huiskamertheater De Verwachting in Ritthem voorgoed te sluiten en het pand te verkopen. Nu is de situatie ineens compleet anders; er heeft zich een mecenas aangediend die het theater heeft gekocht en aan Peter en Esther de Neef heeft gevraagd om hun activiteiten voort te zetten.

Het doek leek definitief gevallen voor theater De Verwachting, sinds 2015 gevestigd in het voormalig dorpshuis van Ritthem. “We hebben door corona anderhalf jaar geen inkomsten gehad”, vertelt Peter de Neef. “De boekhouder zei ons dat het niet langer vol te houden was en we serieus moesten overwegen om het theater te verkopen.” Na een paar slapeloze nachten hakten Peter en Esther de Neef de knoop vorige maand door en kwam De Verwachting in de verkoop. Tot groot verdriet van de inwoners van Ritthem en theaterliefhebbers uit de wijde omtrek. De Neef verhuisde naar een huurhuis in De Broederband op het voormalige Scheldeterrein in Vlissingen met de bedoeling van daaruit toch in ieder geval de programmering van Theaters aan Zee voort te zetten. Hoewel er vanuit Den Haag miljoenen beschikbaar zijn gesteld om de cultuursector overeind te houden was er geen redding meer mogelijk voor De Verwachting. “We hebben wel meteen een delegatie van de gemeente over de vloer gehad om de mogelijkheden te bespreken, maar de gemeente Vlissingen heeft de artikel-12 status en er is gewoon weinig mogelijk. Er bestaat alleen nog een aanjaagfonds waaraan de voorwaarde is gekoppeld dat je binnen drie jaar tijd jezelf kunt bedruipen, maar ook daar waren we niet mee geholpen.”

Doorstart
Wat aanvankelijk een tragedie leek te worden kreeg ineens een verrassende wending. “Johan de Visser van bouwbedrijf Joziasse uit Vlissingen meldde zich. Hij is oud-inwoner van Ritthem en is van mening dat het theater behouden moet blijven. Hij heeft De Verwachting gekocht en ons gevraagd om de programmering voort te zetten. Uiteraard doen we niets liever dan dat.” Hoewel De Neef volgend jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, denkt hij nog lang niet aan ophouden. “Ik wil dit tot mijn tachtigste blijven doen. Ik ga nu beginnen met een nieuwe programmering voor als het theater in september weer open gaat”, vertelt De Neef enthousiast. “De volgende stap is om te onderzoeken of we toch ook wat ondersteuning van de overheid kunnen krijgen.” Hoewel De Neef weer opgelucht kan ademhalen zijn er toch ook nog wel hindernissen die genomen moeten worden. “De energiekosten bijvoorbeeld, die gaan gewoon door. Dat wordt nog wel een uitdaging, maar voorlopig zijn we vol goede moed.”

Meer uit Vlissingen

Nieuwbouw biedt onderdak aan 350 internationale werknemers

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft groen licht gegeven voor de bouw van huisvesting voor driehondervijftig internationale werknemers op de plaats waar voorheen sportpark Baskensburg was. Ontwikkelaar Delfaerde Comfort Studio's zet in op hoogwaardige huisvesting. "Stel je maar voor dat je zelf in een ander land gaat werken, dan wil je toch ook fatsoenlijk gehuisvest zijn?"

11 uur geleden
Het onderzoek naar de B-24 H bommenwerper voor de kust van Domburg is gisteren begonnen

VLISSINGEN/DOMBURG - Trident Archeology is afgelopen maandag begonnen met het onderzoek naar de Amerikaanse bommenwerper die op 5 november 1943 bij Domburg in zee is gestort. De onderzoekers hopen de stoffelijke resten te vinden van twee bemanningsleden die zich mogelijk nog in het vliegtuig bevinden. Het onderzoek loopt tot 3 mei.

1 dag geleden
Boom valt op beveiligingsbusje in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Een medewerker van een beveiligingsbedrijf is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen nadat er door het stormachtige weer een boom op het voertuig viel.

2 dagen geleden
Souburger (30) werd meerdere keren gestoken

OOST-SOUBURG - De persoon die gisteren gewond raakte bij een steekpartij in Oost-Souburg is een 30-jarige man uit die plaats. Volgens de politie had hij meerdere steekwonden. De aangehouden verdachten zijn 17 en 18 jaar oud.De politie kreeg zondag rond 21.50 uur meldingen over een conflict in het dorp. Hierbij zou iemand zijn gezien met een mes. Voor de politie reden om direct met meerdere eenheden ter plekke te gaan. Omstanders meldden vervolgens bij de agenten dat in een steeg aan het Zeelandiaplein een gewonde man lag. Deze werd inderdaad aangetroffen. De man werd met spoed per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.Volgens de eerste verklaringen is het slachtoffer op het Zeelandiaplein gestoken. Op het moment dat agenten hier arriveerden, waren de daders er echter al vandoor. "Omdat het vermoeden was dat de verdachten in een woning aan de Platanenstraat zouden zijn, zijn ook daar agenten naartoe gegaan. In de betreffende woning zijn vervolgens twee jongemannen van 17 en 18 jaar aangehouden", zo meldt de politie. De twee zitten nog vast voor verder onderzoek.

2 dagen geleden
Gewonde bij steekpartij Oost-Souburg, meerdere aanhoudingen

OOST-SOUBURG - De politie doet onderzoek naar een steekpartij die zondagavond plaatsvond op het Zeelandiaplein in Oost-Souburg. Een persoon raakte gewond. Meerdere (jonge)mannen zijn door de politie meegenomen.

2 dagen geleden
STEC brengt de komedie Bravo op de planken van De Blazer

OOST-SOUBURG - De Souburgse toneelvereniging STEC gaat in mei de komedie Bravo spelen in verenigingsgebouw De Blazer aan de Ritthemsestraat. Het is de tweede keer dat de toneelvereniging weer een voorstelling brengt sinds een lange stop ten gevolge van corona. De voorstellingen die STEC vorig jaar speelden waren een succes en beide keren helemaal uitverkocht.

3 dagen geleden
Mae Uku gaat nu echt verbouwen

OOST-SOUBURG - Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar het gebouw van de Stichting Mae Uku in de Molukse wijk gaat nu toch echt gerenoveerd worden. "We zijn in 2018 begonnen met gesprekken met de gemeente om het gebouw over te kunnen nemen," brengt Theo Izaac van Mae Uku in herinnering. "Sinds 6 september vorig jaar hebben we het pand in eigendom en is alles in gang gezet en begin mei beginnen we met de verbouwing." 

3 dagen geleden