Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Theater De Verwachting in Ritthem maakt doorstart

Theater De Verwachting in Ritthem maakt doorstart

VLISSINGEN - Peter de Neef zit er wat beduusd bij, op de bank van zijn nieuwe huis in De Broederband in Vlissingen, hij kan het nog niet helemaal bevatten. Vorige maand moesten hij en zijn vrouw Esther met pijn in het hart besluiten om hun huiskamertheater De Verwachting in Ritthem voorgoed te sluiten en het pand te verkopen. Nu is de situatie ineens compleet anders; er heeft zich een mecenas aangediend die het theater heeft gekocht en aan Peter en Esther de Neef heeft gevraagd om hun activiteiten voort te zetten.

Het doek leek definitief gevallen voor theater De Verwachting, sinds 2015 gevestigd in het voormalig dorpshuis van Ritthem. “We hebben door corona anderhalf jaar geen inkomsten gehad”, vertelt Peter de Neef. “De boekhouder zei ons dat het niet langer vol te houden was en we serieus moesten overwegen om het theater te verkopen.” Na een paar slapeloze nachten hakten Peter en Esther de Neef de knoop vorige maand door en kwam De Verwachting in de verkoop. Tot groot verdriet van de inwoners van Ritthem en theaterliefhebbers uit de wijde omtrek. De Neef verhuisde naar een huurhuis in De Broederband op het voormalige Scheldeterrein in Vlissingen met de bedoeling van daaruit toch in ieder geval de programmering van Theaters aan Zee voort te zetten. Hoewel er vanuit Den Haag miljoenen beschikbaar zijn gesteld om de cultuursector overeind te houden was er geen redding meer mogelijk voor De Verwachting. “We hebben wel meteen een delegatie van de gemeente over de vloer gehad om de mogelijkheden te bespreken, maar de gemeente Vlissingen heeft de artikel-12 status en er is gewoon weinig mogelijk. Er bestaat alleen nog een aanjaagfonds waaraan de voorwaarde is gekoppeld dat je binnen drie jaar tijd jezelf kunt bedruipen, maar ook daar waren we niet mee geholpen.”

Doorstart
Wat aanvankelijk een tragedie leek te worden kreeg ineens een verrassende wending. “Johan de Visser van bouwbedrijf Joziasse uit Vlissingen meldde zich. Hij is oud-inwoner van Ritthem en is van mening dat het theater behouden moet blijven. Hij heeft De Verwachting gekocht en ons gevraagd om de programmering voort te zetten. Uiteraard doen we niets liever dan dat.” Hoewel De Neef volgend jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, denkt hij nog lang niet aan ophouden. “Ik wil dit tot mijn tachtigste blijven doen. Ik ga nu beginnen met een nieuwe programmering voor als het theater in september weer open gaat”, vertelt De Neef enthousiast. “De volgende stap is om te onderzoeken of we toch ook wat ondersteuning van de overheid kunnen krijgen.” Hoewel De Neef weer opgelucht kan ademhalen zijn er toch ook nog wel hindernissen die genomen moeten worden. “De energiekosten bijvoorbeeld, die gaan gewoon door. Dat wordt nog wel een uitdaging, maar voorlopig zijn we vol goede moed.”

Meer uit Vlissingen

Speelstad Vlissingen maakt zich op voor vijftigste editie: 'Ideale locatie!'

VLISSINGEN - Speelstad Vlissingen maakt zich op voor de vijftigste editie op een nieuwe locatie. Omdat op de vertrouwde locatie op voormalig sportpark Baskensburg huisvesting voor arbeidsmigranten wordt gebouwd, moest de organisatie van Speelstad in allerijl op zoek naar een nieuwe locatie waar naar hartenlust kan worden gespeeld en hutten kunnen worden gebouwd. "We kunnen terecht op het veld bij CSW Bestevaêr," vertelt penningmeester Alex van den Elshout. "Voor ons eigenlijk een ideale locatie, het ligt mooi centraal. Maar we hebben al van de gemeente begrepen dat we hier niet kunnen blijven omdat er binnen een jaar of twee, drie een nieuwe sporthal gebouwd gaat worden."

14 uur geleden
Fietstunnel onder Nieuwe Vlissingseweg (N661) wordt gerenoveerd

MIDDELBURG - Van maandag 19 augustus tot en met vrijdag 6 september 2024 wordt de fietstunnel onder de Nieuwe Vlissingseweg (N661), ter hoogte van de draaibrug Souburg, gerenoveerd. 

18 uur geleden
Reddingsevenement LEF in Vlissingen dit weekeinde extra groot feest door jubileum

VLISSINGEN - Het reddingsevenement Lifesaving Event Flushing (LEF) vindt zaterdag en zondag plaats vanaf het Badstrand in Vlissingen. Het wordt in samenwerking met de Dr. A. Stavermanbrigade door vier enthousiaste instructeurs georganiseerd. 'Dit jaar is een feestelijke editie, omdat de brigade honderd jaar bestaat', laat de organisatie weten.

1 dag geleden
Provincie waarschuwt strandgangers: 'Let op voor zeeschuim'

VLISSINGEN - Naar aanleiding van berichtgeving van de NOS waarschuwt de provincie Zeeland woensdag voor zeeschuim op het strand vanwege de giftige PFAS-stoffen.

2 dagen geleden
Lezersfoto van de week toont strakblauwe hemel

VLISSINGEN - Een heerlijk zomerse foto heeft Anne-Marie van Iersel uit Vlissingen ingestuurd naar de Vlissingse Bode. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden.

3 dagen geleden
Vlissinger (18) onwel; politie treft drugs aan

VLISSINGEN - Een man (18) uit Vlissingen is maandagmorgen rond 00.30 uur vermoedelijk door drugs onwel geworden in Westerzicht.

4 dagen geleden
Bellamypark is vrijdag en zaterdag weer domein ringrijders

VLISSINGEN - De Zeeuwse Ringrijders Vereniging houdt vrijdag 26 juli en zaterdag 27 juli wedstrijden ringrijden op het Bellamypark in Vlissingen.

4 dagen geleden