
Thaise premier vertrekt 9 jaar na staatsgreep uit politiek
BANGKOK (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Thaise premier Prayut Chan-o-Cha heeft zijn vertrek uit de politiek aangekondigd op de vooravond van een cruciale stemming in het parlement. Dat moet deze week besluiten wie de nieuwe minister-president van Thailand wordt na de overwinning van de pro-democratische oppositie bij de landelijke verkiezingen.
Toenmalige legerleider Prayut kwam in 2014 aan de macht na een militaire staatsgreep. Hij maakte zijn vertrek uit de politiek bekend in een mededeling op de Facebookpagina van zijn pro-legerpartij UTN. Die leed een zware nederlaag bij de verkiezingen van afgelopen mei. Toen won de partij slechts 36 van de 500 zetels in het Huis van Afgevaardigden van het parlement
Het parlement moet komende donderdag een nieuwe premier kiezen. Het is allerminst zeker dat de hervormingsgezinde oppositieleider Pita Limjaroenrat het dan voor het zeggen krijgt. Naast de 500 gekozen parlementariërs mogen er ook 250 senatoren meestemmen die allemaal worden benoemd door het machtige leger.
Finish
De oppositieleider lijkt te kunnen rekenen op de steun van 312 parlementariërs, maar heeft 376 stemmen nodig om aan een meerderheid te komen. Analisten hadden geopperd dat het voor zittend premier Prayut misschien nog mogelijk was om verder te gaan als leider van een minderheidsregering. Hij heeft nu echter laten weten te stoppen als een opvolger is gekozen.
Het is nog onduidelijk op welke termijn daar duidelijkheid over ontstaat. Het parlement kan blijven stemmen tot er voldoende steun is voor een kandidaat. De 42-jarige oppositieleider wil zelf van geen stoppen weten. Pita heeft parlementariërs opgeroepen hem premier te maken en de "normaliteit te laten terugkeren" na bijna tien jaar heerschappij van het pro-militaire establishment.
"We zijn te ver gekomen om nu te verliezen", zei de oppositieleider afgelopen weekend tegen aanhangers in Bangkok. "We gaan samen de finish bereiken."
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Israël hebben de mogelijkheid besproken dat er in Gaza uiteindelijk een tijdelijk bestuur komt onder Amerikaanse leiding. Dat zeggen vijf bronnen tegen persbureau Reuters.
28 minuten geledenDUBLIN (ANP) - Zes Europese landen hebben zich in een gezamenlijke verklaring uitgesproken tegen de nieuwe Israëlische plannen voor de bezetting van de Gazastrook. De buitenlandministers van Ierland, IJsland, Noorwegen, Luxemburg, Slovenië en Spanje "wijzen elke demografische of territoriale verandering in Gaza krachtig af".
1 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De nieuwe Duitse regering moet nog dit jaar veel meer uitgeven aan defensie, vindt defensieminister Boris Pistorius volgens ingewijden. Hij zou zijn begroting willen opschroeven van ongeveer 52 naar meer dan 60 miljard euro.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk en Duitsland richten een defensie- en veiligheidsraad op. Die komt regelmatig samen om "onze gemeenschappelijke strategische uitdagingen" te bespreken, aldus de Franse president Emmanuel Macron.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het plan van Israël om de hulp aan Gaza aan particuliere beveiligingsbedrijven over te laten. Dat zou het Israëlische veiligheidskabinet zondag hebben besloten. Dat druist in "tegen de humanitaire beginselen, zoals die door VN-organisaties en humanitaire partners zijn onderstreept", stellen EU-buitenlandchef Kaja Kallas en Eurocommissarissen Dubravka Šuica (Middellandse Zeegebied) en Hadja Lahbib (Paraatheid en Crisisbeheer) in een gezamenlijke verklaring.
2 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan zegt zich terughoudend te hebben opgesteld tijdens de Indiase aanvallen. "Ongeveer 75 tot 80 Indiase gevechtsvliegtuigen namen deel aan de aanval, waarvan Pakistan er slechts vijf neerhaalde terwijl ze projectielen afwierpen, inclusief twee Indiase drones", zei minister van Buitenlandse Zaken Ishaq Dar volgens de krant Dawn tegen de pers.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie daagt Hongarije weer voor het Europese Hof van Justitie. Dit keer om een regeringsdecreet van de Hongaren, waarin is vastgelegd dat opgepakte mensensmokkelaars niet meer gevangengezet worden, maar het land binnen 72 uur moeten verlaten. Dit decreet ondermijnt de doelstelling van de Europese Unie om migrantensmokkel effectief aan te pakken, vindt de Commissie.
2 uur geleden