Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Testen voor reis naar Verenigd Koninkrijk vrijdag niet meer nodig

Testen voor reis naar Verenigd Koninkrijk vrijdag niet meer nodig

LONDEN (ANP) - Het is vanaf vrijdagochtend 05.00 uur niet meer nodig om voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk een coronatest te doen. Reizigers moeten wel binnen twee dagen na aankomst een coronatest doen, maar dan is een sneltest voldoende. Er is geen verplichte quarantaine meer na aankomst. De Britten kunnen ook op reis zonder eerst een coronatest te doen. Premier Boris Johnson wil hiermee de economie steunen en de mensen verlossen van de angst dat ze veel geld verliezen door een mislukte reis of door opgelegde isolatie.

Ook de Britse reisbranche heeft aangedrongen op versoepeling. Critici vinden het massaal testen van reizigers zonder klachten niet meer zinvol vanwege het hoge aantal besmettingen in het land. "We zijn het punt al voorbij waarop beperkingen voor het internationale reisverkeer nog een rol kunnen spelen in het onder controle krijgen van die piek", zei een bestuurder van luchthavenexploitant Manchester Airports Group bij de BBC. De zich snel verspreidende coronavariant die domineert is omikron. Die is weliswaar erg besmettelijk, maar minder gevaarlijk. Veel landen komen in problemen door de coronamaatregelen die waren afgestemd op een gevaarlijker type corona en die vrijwel gezonde werkkrachten thuis houden.

De Britse regering versoepelt daarom het beleid om coronabesmettingen op te sporen. Mensen zonder ziekteverschijnselen hoeven in Engeland na een positieve thuistest niet ook nog een PCR-test te doen om de uitslag te bevestigen, berichten Britse media. Dat moet voorkomen dat werknemers langer dan nodig in zelfisolatie zitten. Ze kunnen volgens de nieuwe regels vanaf 11 januari meteen na hun sneltest in quarantaine. De Britse Health Security Agency (UKHSA) benadrukt volgens de BBC dat de thuistesten ook erg nauwkeurig zijn.

Voorbeeld VS

De beleidswijziging valt samen met een flinke toename van het aantal vastgestelde coronagevallen in het land. Dat zag de afgelopen tijd herhaaldelijk besmettingsrecords sneuvelen. Daardoor komen ook steeds meer mensen thuis te zitten. Het gaat momenteel om ongeveer een miljoen mensen, schatte een onderminister van Volksgezondheid bij Sky News.

In het Verenigd Koninkrijk gaan al langer stemmen op om het voorbeeld van de Verenigde Staten te volgen en de tijd te verkorten die mensen in zelfisolatie moeten doorbrengen. Zo moeten de economie en de zorg worden ontzien. Gezondheidsdienst NHS kreeg de afgelopen tijd te maken met een flinke stijging van het aantal medewerkers dat door quarantaineregels niet kan komen werken.

Meer uit Buitenland

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

32 minuten geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

2 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

2 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

3 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

4 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

4 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

6 uur geleden