Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Testen thuiszorg en verpleeghuis: te weinig, moeizaam en traag

Testen thuiszorg en verpleeghuis: te weinig, moeizaam en traag

UTRECHT (ANP) - Het testbeleid in de wijkverpleging en in de verpleeghuizen komt maar moeizaam van de grond. Het algemene beeld uit de vele meldingen van verpleegkundigen en verzorgenden: er zijn te weinig tests, het duurt lang voor een aanvraag daadwerkelijk tot een test leidt, en het kost personeel grote moeite en soms overredingskracht om zich te kunnen laten testen. Dat stelt beroepsgroep V&VN (105.000 leden).

Bovendien blijven er tekorten aan mondmaskers, schorten en andere beschermende middelen. Veel zorgmedewerkers voelen zich daardoor een potentiële "superverspreider" van het virus - onder kwetsbare patiënten, maar ook onder collega's en de eigen familie thuis.

Vorige week kondigde het kabinet aan dat er veel meer en uitgebreider zou worden getest. In de praktijk merken verpleegkundigen en verzorgenden in met name de verpleeghuizen daar echter nog bar weinig van, zegt de V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). Mensen die aan de bel trekken geven onder meer aan dat GGD'en traag werken, dat leidinggevenden en bedrijfsartsen terughoudend zijn om te laten testen, of de - verruimde - richtlijnen voor testen niet lijken te kennen.

Volgens de V&VN heeft zich in de wijkverpleging (ofwel de thuiszorg) en verpleeghuizen een "stil drama" voltrokken: mensen moesten werken zonder beschermende middelen, moesten bij lichte klachten doorwerken, konden zich niet laten testen én kwamen over de vloer of aan het bed bij kwetsbare mensen. Bezoekers waren niet meer welkom maar wel bleven de zorgprofessionals aan het werk. "Hoewel die angst niet altijd serieus werd genomen, zien we nu dat er in verpleeghuizen veel meer besmettingen en doden zijn gevallen dan gedacht."

Meer uit Gezond

Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

2 dagen geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

3 dagen geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

3 dagen geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden