Testen thuiszorg en verpleeghuis: te weinig, moeizaam en traag
UTRECHT (ANP) - Het testbeleid in de wijkverpleging en in de verpleeghuizen komt maar moeizaam van de grond. Het algemene beeld uit de vele meldingen van verpleegkundigen en verzorgenden: er zijn te weinig tests, het duurt lang voor een aanvraag daadwerkelijk tot een test leidt, en het kost personeel grote moeite en soms overredingskracht om zich te kunnen laten testen. Dat stelt beroepsgroep V&VN (105.000 leden).
Bovendien blijven er tekorten aan mondmaskers, schorten en andere beschermende middelen. Veel zorgmedewerkers voelen zich daardoor een potentiële "superverspreider" van het virus - onder kwetsbare patiënten, maar ook onder collega's en de eigen familie thuis.
Vorige week kondigde het kabinet aan dat er veel meer en uitgebreider zou worden getest. In de praktijk merken verpleegkundigen en verzorgenden in met name de verpleeghuizen daar echter nog bar weinig van, zegt de V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). Mensen die aan de bel trekken geven onder meer aan dat GGD'en traag werken, dat leidinggevenden en bedrijfsartsen terughoudend zijn om te laten testen, of de - verruimde - richtlijnen voor testen niet lijken te kennen.
Volgens de V&VN heeft zich in de wijkverpleging (ofwel de thuiszorg) en verpleeghuizen een "stil drama" voltrokken: mensen moesten werken zonder beschermende middelen, moesten bij lichte klachten doorwerken, konden zich niet laten testen én kwamen over de vloer of aan het bed bij kwetsbare mensen. Bezoekers waren niet meer welkom maar wel bleven de zorgprofessionals aan het werk. "Hoewel die angst niet altijd serieus werd genomen, zien we nu dat er in verpleeghuizen veel meer besmettingen en doden zijn gevallen dan gedacht."
Meer uit Gezond
ARNHEM (ANP) - Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft last van een grote computerstoring, bevestigde een woordvoerster dinsdagochtend na berichtgeving van Omroep Gelderland. Daarom worden alle afspraken die tot 10.00 uur op de agenda staan, met bijvoorbeeld specialisten of voor een ingreep of onderzoek, afgezegd. Dat is nodig omdat er zonder de computers niet goed met de patiëntendossiers kan worden gewerkt. Spoedeisende hulp en spoedoperaties gaan wel door. Daarvoor kunnen een paar losstaande computers worden gebruikt.
59 minuten geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, wil dat de staat 2,5 miljard dollar (2,44 miljard euro) uittrekt voor de aanpak van de bosbranden in Los Angeles. De financiële hulp, die Newsom vergelijkt met de steun die Europa na de Tweede Wereldoorlog kreeg met het Marshallplan, moet ook toekomstige bosbranden beter beheersbaar maken.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De inspectie verscherpt het toezicht op zes instellingen voor gesloten jeugdzorg. Het gaat om Levvel in Amsterdam, Elker in Groningen, Almata in Ossendrecht, Via Jeugd in Cadier en Keer, Schakenbosch in Leidschendam en Pactum in Deurne en Zetten.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sinds 1 december zijn zeker 3600 kalveren naar Nederland gekomen uit Brandenburg, de Duitse deelstaat waar recent mond-en-klauwzeer (MKZ) is aangetroffen bij waterbuffels. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Kamer. De bewindsvrouw kondigt uit voorzorg onder meer een afvoerverbod voor vleeskalveren af, met een uitzondering voor de slacht.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.
3 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Veel meer mensen dan anders werden vorig jaar getroffen door het norovirus, dat een stevige darminfectie veroorzaakt. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een bericht in het AD. Exacte cijfers heeft de organisatie niet. Er is ook geen meldplicht voor deze besmettingen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. "We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet", zegt voorzitter Aris Prins.
4 dagen geleden