Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla zakt hard op Wall Street na tegenvallende investeerdersdag

Tesla zakt hard op Wall Street na tegenvallende investeerdersdag

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Topman Elon Musk presenteerde tijdens een investeerdersdag de plannen voor de toekomst van de fabrikant van elektrische auto's. Musk liet daarbij weten tegen 2030 20 miljoen elektrische voertuigen per jaar te willen produceren en de productiekosten te willen halveren. De aankondiging van een kleiner en goedkoper Tesla-model, waar beleggers op hadden gehoopt, bleef echter uit. Het aandeel werd 8 procent lager gezet.

De algehele stemming op Wall Street bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente verder zal verhogen en langer op een hoog niveau zal houden om de hardnekkig inflatie te bestrijden. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent hoger op 32.690 punten. De brede S&P 500 daalde 0,5 procent tot 3930 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,9 procent in tot 11.282 punten.

Beleggers verwerkten ook een lichte daling in het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering. De situatie op de arbeidsmarkt speelt naast de inflatie een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Fed meer ruimte om de rente te blijven verhogen.

Macy's en Salesforce

Macy's dikte 10 procent aan. De warenhuisketen boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij sterke verkopen van luxe-artikelen tijdens de feestdagen. Het concern, dat onder meer eigenaar is van de luxe warenhuizen van Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, blijft wel voorzichtig voor het huidige jaar en verwacht dat de omzet licht zal dalen.

Salesforce werd ruim 13 procent meer waard. Het softwarebedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht en gaf een sterke prognose af voor dit jaar.

Clouddienst Snowflake

Snowflake zakte daarentegen meer dan 13 procent. Het cloudbedrijf, waar de Nederlander Frank Slootman topman is, zag het verlies afgelopen kwartaal verder oplopen ondanks een hogere omzet. Ook de vooruitzichten voor het huidige kwartaal vielen tegen omdat bedrijven de uitgaven aan clouddiensten heroverwegen.

Silvergate Capital kelderde 49 procent. De cryptobank kondigde aan het jaarverslag uit te stellen. Ook waarschuwde het bedrijf dat het mogelijk "minder goed gekapitaliseerd" is. Silvergate staat onder druk door de ineenstorting van cryptobeurs FTX, die heeft geleid tot een kapitaaluitstroom van miljarden dollars bij de cryptobank.

Dollar- en oliekoers

De euro was 1,0593 dollar waard, tegenover 1,0675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 77,89 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 84,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

1 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

2 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

3 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

4 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

5 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

6 uur geleden