Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla terechtgewezen om schenden arbeidersrechten

Tesla terechtgewezen om schenden arbeidersrechten

WASHINGTON (ANP) - Autofabrikant Tesla heeft meerdere keren de rechten van zijn werknemers geschonden. Onder andere een bericht van topman Elon Musk op Twitter was in strijd met Amerikaanse wetgeving. Dat oordeelde de National Labor Relations Board, die er in de Verenigde Staten op toeziet dat werknemers kunnen opkomen voor hun arbeidersrechten.

Tesla ging onder andere in de fout door een werknemer te ontslaan die zich ook actief inzette voor een vakbond. Daarnaast zou een opmerking van Musk op Twitter over de gevolgen van werknemers als ze zich bij een vakbond aansluiten neerkomen op een dreigement.

In de bewuste tweet schreef Musk: "Waarom zou je contributie aan de vakbond betalen en zonder reden je aandelenopties opgeven". Daarmee suggereerde hij dat hij deze bonus zou intrekken bij personeel met een vakbondslidmaatschap, zo oordeelde het de National Labor Relations Board. Dreigen met straffen voor werknemers die zich in een vakbond verenigen is verboden in de VS.

Tesla wordt nu opgedragen de ontslagen werknemer weer een baan aan te bieden. Ook moet Musk het Twitterbericht over aandelenopties, dat uit 2018 stamt, verwijderen. De National Labor Relations Board heeft niet de bevoegdheid om boetes op te leggen. Het is nog mogelijk om in beroep te gaan tegen het oordeel.

Tesla heeft altijd volgehouden niets fout te hebben gedaan. Het bedrijf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Financieel

Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol moet worden verlaagd, heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloten. Het besluit zou een nieuwe kofferberg zoals in het chaotische jaar 2022 moeten helpen voorkomen.

1 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

2 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

3 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiƫren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

3 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

3 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiƫle fraudes ooit maakt.

4 uur geleden
Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

DEN HAAG (ANP) - Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.

4 uur geleden