Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla stijgt op Wall Street door hoop goedkeuring megabonus Musk

Tesla stijgt op Wall Street door hoop goedkeuring megabonus Musk

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde donderdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van ruim 5 procent. De fabrikant van elektrische auto's houdt donderdag zijn aandeelhoudersvergadering, waarop opnieuw zal worden gestemd over de megabeloning voor topman Elon Musk. Hij liet voorafgaand aan die vergadering weten dat een meerderheid van de aandeelhouders lijkt in te stemmen met zijn beloningspakket van 56 miljard dollar (zo'n 52 miljard euro).

Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat zijn plan om Tesla's vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen zal worden aangenomen. Meerdere grote Tesla-beleggers hadden juist aangegeven tegen Musks megabeloning en verhuisplannen te stemmen. In 2018 keurden aandeelhouders het megapakket van aandelenopties voor Musk al goed, maar in januari dit jaar zette een rechter in Delaware een streep door het pakket. Andere belangrijke Tesla-investeerders benadrukten daarentegen het belang van Musk voor Tesla en waarschuwden dat hij bij een tegenstem het bedrijf zou kunnen verlaten.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent lager op 38.589 punten. De brede S&P 500-index steeg juist 0,2 procent tot 5431 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent tot 17.704 punten. De S&P 500 en de Nasdaq scherpten woensdag de slotrecords verder aan, dankzij meevallende Amerikaanse inflatiecijfers.

Rentebesluit

Op de financiële markten was ook aandacht voor nieuwe cijfers over de productenprijzen in de VS. De prijzen die fabrikanten in mei voor hun producten rekenden, daalden 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is een nieuwe meevaller die wijst op minder hevige inflatie.

Beleggers kauwden daarnaast nog na op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. Fed-voorzitter Jerome Powell noemde het inflatiecijfer over mei een stap in de goede richting, maar zei dat er meer goede inflatiemetingen nodig zijn voordat de rente omlaag kan. Ook verwachten de beleidsmakers van de Fed dit jaar de rente maar één keer te verlagen.

Broadcom maakte een koerssprong van bijna 16 procent. De chipfabrikant presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar zijn producten op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaf het bedrijf sterke vooruitzichten af voor het hele jaar boekjaar.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet profiteert van clouddiensten en advertenties

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van het aanbieden van zijn clouddiensten, maar ook advertenties leverden meer op. De omzet van het Amerikaanse concern steeg op jaarbasis met 14 procent tot ruim 84,7 miljard dollar, omgerekend meer dan 78 miljard euro.

2 uur geleden
Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

2 uur geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

3 uur geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

6 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

7 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

7 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

7 uur geleden