Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla onderuit op negatief Wall Street na cijfers

Tesla onderuit op negatief Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Tesla werd donderdag hard afgestraft op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het afgelopen kwartaal flink dalen door de vele prijsverlagingen van zijn modellen. Topman Elon Musk gaf ook aan nog niet klaar te zijn met zijn prijzenoorlog in de sector. Hij verklaarde daarbij in de huidige economische omstandigheden de omzetgroei belangrijker te vinden dan de winstmarges. Het aandeel zakte ruim 6 procent.

De algehele stemming op Wall Street was ook negatief. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente nog verder zal verhogen in de strijd tegen de inflatie, hield de markten in de greep. In dat kader wordt ook scherp gelet op de toespraken die enkele bestuurders van de Federal Reserve donderdag zullen houden.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent lager op 33.728 punten. De brede S&P 500 daalde 0,6 procent tot 4131 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,5 procent in tot 12.091 punten.

Arbeidsmarkt

Beleggers verwerkten ook nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo bleek dat het aantal wekelijkse aanvragen van een werkloosheidsuitkering licht steeg ten opzichte van een week eerder. De situatie op de arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Fed. Een sterke arbeidsmarkt geeft de centrale bank meer ruimte om de rente te blijven verhogen.

IBM klom 0,8 procent. Het techconcern boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Telecomconcern AT&T verloor haast 7 procent na publicatie van de resultaten. Creditcardmaatschappij American Express, die ook met cijfers kwam, verloor 4,7 procent. De kwartaalwinst van het bedrijf viel lager uit dan voorzien. Wel handhaafde het concern de verwachtingen voor het hele jaar.

Microsoft

Zion Bancorp verloor 3 procent na tegenvallende kwartaalcijfers van de bank. Bed Bath & Beyond kelderde haast een vijfde. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zal de noodlijdende huishoudelijke winkelketen binnen enkele dagen faillissement aanvragen.

Microsoft daalde 0,5 procent. Elon Musk, die naast topman van Tesla ook de baas is van Twitter, heeft Microsoft ervan beschuldigd Twitter-data "onrechtmatig" te gebruiken en gedreigd met een rechtszaak tegen de technologiegigant.

De euro was 1,0980 dollar waard, tegen 1,0952 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent minder op 77,34 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 81,46 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Miljoenen weg bij beleggers die uitgingen van koersdaling Philips

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers die op een koersdaling van Philips hebben gewed, het zogeheten 'short' gaan, verliezen maandag tientallen miljoenen euro's doordat het aandeel van het zorgtechnologiebedrijf op de grootste dagwinst ooit afkoerst. "De grootste reden om short te gaan was de slaapapneu-affaire, maar die is nu afgelopen", zegt analist en strateeg Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano.

51 minuten geleden
Tesla flink hoger op Wall Street na bezoek Musk aan China

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde maandag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Berichten over een verrassingsbezoek van topman Elon Musk aan China zorgden voor optimisme bij beleggers. Musk wist tijdens het bezoek enkele belangrijke obstakels uit de weg te ruimen voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in China. Ook gaat de fabrikant van elektrische auto's samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's. Het aandeel werd daarop 11 procent hoger gezet.

1 uur geleden
Brussel onderwerpt besturingssysteem iPads aan strenge regels

BRUSSEL (ANP) - Ook het besturingssysteem voor tablets van Apple valt voortaan onder de strengste regels van de Europese Wet op de Digitale Markten (DMA). De Europese Commissie heeft beslist dat het systeem als een poortwachter beschouwd moet worden voor diensten van anderen. De EU mag door die typering strenger controleren, omdat er anders risico is dat grote en machtige bedrijven hun marktpositie misbruiken.

2 uur geleden
Schiphol en ministerie wachten massaclaim af

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft "kennisgenomen van de berichtgeving, en wacht verdere ontwikkelingen af" over de massaclaim tegen de Staat over Schiphol, laat een woordvoerder weten. Een groep omwonenden en belangenorganisaties van de luchthaven bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor, werd maandag bekend.

2 uur geleden
Te weinig laadpunten stekkerauto's in EU, zegt autobranche

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto's om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto's is de afgelopen jaren veel harder gegroeid dan de installatie van laadpalen. Daarom moeten er tot 2030 jaarlijks acht keer zoveel laadpunten bijkomen, volgens de brancheclub.

2 uur geleden
Toezichthouder VS gaat handsfree techniek Ford onderzoeken

DEARBORN (ANP/RTR) - De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar de handsfree rijtechnologie BlueCruise van Ford Motor. Twee incidenten waarbij auto's van het type Ford Mustang Mach-E botsten met stilstaande voertuigen, waren de aanleiding voor het onderzoek.

3 uur geleden
Advocaat: schikking Philips kan ook in Nederland betekenis hebben

AMERSFOORT (ANP) - De schikking van Philips van 1,1 miljard dollar voor Amerikanen die schade zeggen te hebben van apparaten van dit bedrijf tegen apneu, kan ook in Nederland van betekenis worden. Philips ziet immers "dat er iets goed mis is gegaan", zegt de Nederlandse advocaat Mark de Hek van SAP Letseladvocaten. De regeling kan daardoor eventueel in het voordeel werken van de meer dan duizend door De Hek vertegenwoordigde Nederlanders die ook klachten door deze apparatuur melden of bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van het gebruik.

3 uur geleden