Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla en crypto-aandelen onderuit op Wall Street

Tesla en crypto-aandelen onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag na een wilde sessie met kleine verliezen gesloten. De angst voor een te sterk oplopende inflatie en een snelle renteverhoging had Wall Street andermaal in zijn greep. Daarbij leidde ook de sterke schommelingen van cryptomunten tot nervositeit, met name onder techinvesteerders. Autoproducent Tesla was een opvallende daler, net als fondsen die aan bitcoin gerelateerd zijn.

De waarde van de bitcoin ging woensdag hard op en neer. De munt werd in korte tijd een vijfde meer waard, waar het eerder op de dag ruim 30 procent aan waarde verloor. Dat zorgde voor druk op aandelen als die van autoproducent Tesla, een grote investeerder in de munt, die 2,5 procent verloor. Fondsen gerelateerd aan bitcoin zoals Coinbase Global, Marathon Digital en Riot Blockchain verloren tot 6 procent.

Beleggers verwerkten ook de notulen van de recentste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit kwam naar voren dat de Amerikaanse economie nog lang niet is hersteld van de crisis, maar ook dat op een bepaald moment gesproken moet worden over het terugschroeven van de opkoop van obligaties.

Problemen met leveringen

Een deel van de centrale bankiers riep eerder al dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen is en onder meer veroorzaakt wordt door problemen met de levering van producten en materialen. Zo zijn er chiptekorten en zijn bouwmaterialen als hout erg duur. Ook zijn de kosten voor transport hoog vanwege het ongelijkmatige herstel van de wereldeconomie afgelopen jaar. Daardoor zijn er op sommige plaatsen te veel containers en op andere plaatsen juist te weinig.

De Dow-Jonesindex sloot de sessie uiteindelijk met een verlies van 0,5 procent op 33.896,04 punten, waar het eerder een veel stevigere min noteerde. Ook de breed samengestelde S&P 500 maakte iets goed van eerdere verliezen en sloot 0,3 procent lager op 4115,68 punten. Techbeurs Nasdaq sloot na een eveneens wilde rit uiteindelijk een fractie lager op 3.299,74 punten.

Target

Winkelketen Target verhoogde zijn verwachtingen voor dit jaar na een sterk eerste kwartaal. Amerikanen kochten weer meer, daarbij geholpen door de coronasteuncheques die veel mensen kregen. Daarbij gaven ze ook weer vaker geld uit aan zaken als kleding, meubels en woonaccessoires, waar Target meer geld aan verdient. Het aandeel Target steeg ruim 6 procent.

De Chinese webwinkel JD.com (plus 1,2 procent) profiteerde van kooplust bij Chinese klanten nu de economie daar herstelt. De nettowinst was ruim drie keer zo hoog als in de eerste drie maanden van vorig jaar, toen er strenge lockdowns golden in China vanwege de corona-uitbraak.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

25 minuten geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

8 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

8 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

10 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

12 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde SachverstƤndigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

15 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden