Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tentoonstelling in museum Romy 'Sissi' Schneider in Duitsland

Tentoonstelling in museum Romy 'Sissi' Schneider in Duitsland

KLEIN LOITZ (ANP) - In het toekomstige Romy Schneider Museum in slot Klein Loitz in de Duitse deelstaat Brandenburg is woensdag een eerste tentoonstelling met zwart-witfoto's te zien. De aanleiding is de 82e verjaardag van de actrice, die ooit beroemd werd door de Sissi-films.

De plaatjes zijn geschoten door Roger Fritz, die in de jaren zestig de actrice Romy Schneider fotografeerde. "Fritz was toen assistent van de Italiaanse filmregisseur Luchino Visconti tijdens de opnames van Boccaccio 70", legt slotdame Ariane Rykov uit.

Rykov kocht vorig jaar samen met haar man het zeventiende-eeuwse herenhuis van de gemeente Felixsee waartoe Klein Loitz behoort. Samen met een vereniging van ongeveer 400 leden renoveert het echtpaar het pand om er een museum voor Schneider van te maken. In de toekomst zijn er wisselende tentoonstellingen, filmvertoningen, discussies en andere culturele evenementen op de begane grond.

Sissi-films

Op de eerste verdieping wil ze het museum inrichten met originele meubels uit de eerdere appartementen van Schneider in Berlijn en Hamburg, kostuums van de in 1982 overleden actrice en handtekeningenfoto's, brieven en boeken.

Romy Schneider werd geboren in Wenen als Rosemarie Albach-Retty. Ze had de Duitse nationaliteit maar liet zich naturaliseren tot Française. Als actrice werd ze wereldberoemd door haar vertolking van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth in de Sissi-films. Schneider, die geen gelukkig leven kende, overleed eind mei 1982 op 43-jarige leeftijd na een hartaanval. De zomer ervoor was haar tienerzoon David verongelukt.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden