Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tentoonstelling Gerard von Brucken Fock in Middelburg

Tentoonstelling Gerard von Brucken Fock in Middelburg

MIDDELBURG - Vanaf 1 juli is in SmithArt in Middelburg de expositie ‘Dubbeltalent achter de duinen’ te zien. Voor het eerst zal een representatief overzicht worden gegeven van de beste kunstwerken van de Zeeuwse kunstenaar/componist Gerard von Brucken Fock (1859, Koudekerke - 1935, Heemstede). En ook voor het eerst zal middels muziekuitvoeringen, een directe relatie worden gelegd tussen zijn kunstwerken en zijn muzikale composities. Enkele optredens door musici met composities van Von Brucken Fock, maken deel uit van het evenement. Verder zijn opnamen van zijn late preludes (pas in 2017 uitgegeven bij Donemus na ontdekking ervan door zijn biograaf Eric Matser) te horen, door Von Brucken Fock zelf omschreven als ‘het beste en het diepste’ wat hij op pianogebied heeft gemaakt.

Programmering
Er is een bijzondere synergie tussen deze tentoonstelling en het Festival Zeeland Klassiek waarin dit jaar de muziek van Gerard von Brucken Fock, onder andere uitgevoerd door violiste Lisa Jacobs en pianist Frans Douwe Slot, op 5 juli in Slot Moermond (Renesse) een centrale rol speelt.De tentoonstelling is open vanaf zaterdag 1 juli met om 15.45 uur-16.30 uur een recital door bariton Raoul Steffani en pianist Frans Douwe Slot die werken van Von Brucken Fock ten gehore brengen. Tijdens de Kunst- en Cultuurroute Middelburg op zondag 6 augustus, aanvang 16.00 uur, brengen pianist Rien Balkenende en sopraan Elisabeth Blom, een programma met liederen. Op zondag 3 september om 16.00 uur vindt een recital plaats verzorgd door mezzosopraan Irene Maessen en Maurice Lammerts van Bueren.De muziek van Von Brucken Fock komt ook op een originele manier onder de aandacht van de bezoekers en inwoners van Middelburg: vanaf de Lange Jan, (in) gespeeld door beiaardier Janno den Engelsman. Het carillon laat ieder uur een fragmentje horen en op de vaste marktdagen speelt Den Engelsman werk van Von Brucken Fock. Den Engelsman werkt komende zomer samen met stadsdichter Aschwin van den Abeele, in het kader van een literaire miniproductie van De Baaierd, geïnspireerd op leven en werk van Von Brucken Fock.

Relatie met Zeeland
Von Brucken Fock werd geboren in een welvarende Zeeuwse familie en bracht zijn jeugd door op de buitenplaats ‘Ter Hooge’. Zijn onrustige geest bracht hem op verschillende locaties in Nederland en Europa maar telkens keerde hij terug naar Zeeland. Hij trouwde met Marie Pompe van Meerdervoort, dochter van een adellijke Zeeuwse familie (haar ouders bewoonden ‘Eversdijk’ op Zuid-Beveland).In Domburg, waar hij met zijn vrouw enige zomers verbleef, ontmoette Von Brucken Fock bekende kunstenaars en raakte bevriend met Jan Toorop. Het beeldend werk van Von Brucken Fock toont de invloeden van de Haagse School en kenmerkt zich bij later werk door een impressionistische stijl. De meeste kunstwerken hebben – evenals zijn muzikale composities - de zee of landschappen als onderwerp. De egodocumenten worden beheerd door het Von Brucken Fock Fonds in Middelburg; de muziek door het Nederlands Muziekinstituut in Den Haag, het beeldende werk is ondergebracht bij de Stichting Von Brucken Fock in Galder (België) en bij het Frans Hals Museum te Haarlem. Von Brucken Fock heeft een aanzienlijk oeuvre nagelaten waarvan tijdens de expositie het beste is te zien en te horen. Het doel is om – opnieuw – waardering te realiseren voor het werk van deze Zeeuwse componist en kunstenaar.

Samenstellers
Eric Matser, auteur van de biografie ‘De Hollandse Chopin’ (Verloren, 2021), organiseert deze tentoonstelling in samenwerking met kunsthistorica Anna ten Bruggencate, die in 1995 een kleine expositie organiseerde in Domburg en twee Zeeuwse katernen schreef over de schilderkunst van Von Brucken Fock, Tineke Smith van Galerie SmithArt en Jasper Bijnen, verwant aan Von Brucken Fock en bestuurslid van de Stichting Von Brucken Fock

Tentoonstelling ‘Dubbeltalent achter de duinen’
Periode 1 juli t/m 3 september 2023.
Locatie: Galerie SmithArt, Singelstraat 13, Middelburg.
Openingstijden: ieder weekend van 13.00-17.00 uur

Meer uit Middelburg

Auto komt onderaan talud tot stilstand na eenzijdig ongeluk op de A58

MIDDELBURG - Een personenauto is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58 bij Middelburg. De auto kwam daarbij onderaan het talud tot stilstand. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

12 uur geleden
Persoon mishandeld tijdens Koningsdagfestiviteiten in Middelburg

MIDDELBURG - Een persoon is zaterdagavond gewond geraakt bij een geweldsincident tijdens Koningsdagfestiviteiten in de omgeving van de Markt in Middelburg. Een ambulance kwam ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer.

13 uur geleden
Twee voertuigen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing op de Lepelstraat

VROUWENPOLDER- Op de Lepelstraat heeft zaterdagmiddag een incident plaatsgevonden. Op de kruising met de Huismanweg kwamen twee voertuigen, door onbekende oorzaak, met elkaar in botsing. Eén persoon werd ter plaatse medisch onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Nhung Pham

MIDDELBURG- Ze horen er steeds meer bij als het gaat om uiterlijke verzorging: nagels. In haar salon 'The Nail Boutique' in Middelburg zorgt nagelstyliste Nhung Pham voor mooie en verzorgde handen. Is dat nou leuk, de hele dag die nagels? ,,Jazeker, ik maak mensen blij."

1 dag geleden
Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

1 dag geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

1 dag geleden
Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

2 dagen geleden