Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tenten buiten aanmeldcentrum van Ter Apel verboden

Tenten buiten aanmeldcentrum van Ter Apel verboden

GRONINGEN (ANP) - Asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel wachten op een opvangplek mogen niet in tenten verblijven. Alle tenten en andere kampeermiddelen zijn per direct verboden. Dat staat in een noodverordening van de voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, de Groningse burgemeester Koen Schuiling.

De veiligheidsregio maakt alleen een uitzondering voor de beige/bruine grote luifels die in juli 2022 waren geplaatst door of namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het aanmeldcentrum in Ter Apel kan de toestroom van asielzoekers niet aan. Er zijn niet genoeg opvangplekken beschikbaar en daardoor wachten honderden mensen buiten. In de nacht van dinsdag op woensdag brachten ongeveer 700 mensen zo de nacht door. De problemen leiden volgens de veiligheidsregio tot "vele onderlinge irritaties en spanningen tussen de asielzoekers".

Tentenkamp

Betrokken burgers gaven tenten aan de vluchtelingen. Daardoor krijgt "het terrein buiten de hekken het karakter van een tentenkamp", aldus de noodverordening. In het verbod staat dat de tenten "het zicht van de camera's beperken" en kunnen leiden "tot onoverzichtelijke en onveilige situaties". Bovendien zouden "tentharingen als wapen zijn ingezet bij vechtpartijen". Ook zouden de tenten gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, omdat "meerdere personen in relatief kleine tenten verblijven".

Vorige week maandag werden tweehonderd tenten uitgedeeld bij het opvangcentrum, maar deze moesten een dag later weer worden ingeleverd bij de gemeente omdat ze voor sociale onveiligheid zouden zorgen. Initiatiefnemer Willem Straat zou de tenten terugkrijgen, maar kreeg dinsdag te horen dat het OM er beslag op had gelegd. "En nu ligt er ineens een noodverordening. Dat is bijzonder."

Procederen

"Door de noodverordening heb ik niet het gevoel dat ik in dialoog kan met de gemeente waarom ik vind dat de tenten er moeten staan. Het is gewoon verboden. Dat is jammer, want dat gaat over de rug van inmiddels nu 700 mensen die buiten in een veld moeten slapen."

Straat is benieuwd naar de juridische grondslag om zijn tenten af te pakken. "Maar ik ga niet mijn energie verspillen aan het procederen, daar hebben de mensen die buiten slapen niks aan." De ondernemer was eerder van plan een nieuw bestelde lading tenten uit te delen bij Ter Apel, maar ziet daar nu vanaf. Hij houdt geld dat is opgehaald via een crowdfundingsactie nog wel achter de hand voor als er later eventueel wel weer tenten mogen staan. "En anders wil ik het geld schenken aan een organisatie die goed doet bij Ter Apel."

Meer uit Binnenland

Zeer grote brand bij bedrijf in Oosterwolde

OOSTERWOLDE (ANP) - Bij voedselbedrijf Tyson Foods aan de Houtwal in het Friese Oosterwolde woedt in de nacht van zaterdag op zondag een zeer grote brand. De brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om de uitslaande brand te bestrijden, meldt een woordvoerder.

19 minuten geleden
Code oranje in Noord- en Zuid-Holland beëindigd

DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.

3 uur geleden
Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

6 uur geleden
Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

6 uur geleden
Almelo kondigt noodbevel af om ongeregeldheden Heracles - Sparta

ALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.

8 uur geleden
Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

10 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

10 uur geleden