Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TenneT waarschuwt voor problemen met levering stroom na 2030

TenneT waarschuwt voor problemen met levering stroom na 2030

ARNHEM (ANP) - Het blijft nog steeds onzeker of na 2030 altijd genoeg stroom kan worden geleverd, zegt hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Het bedrijf waarschuwde hier de afgelopen jaren ook al voor omdat de vraag naar elektriciteit toeneemt, traditionele stroomopwekking verdwijnt en hernieuwbare energiebronnen niet altijd constant stroom produceren. TenneT roept daarom op om haast te maken met onderzoek naar de beste manieren om op momenten van tekorten toch iets achter de hand te hebben. Ook pleit TenneT voor onderzoek naar manieren om energieopslag in bijvoorbeeld batterijen te stimuleren.

De leveringszekerheid is goed als er jaarlijks hoogstens 4 uur niet voldoende stroom is voor de vraag. Na 2030 verwacht TenneT dat deze norm ver wordt overschreden, met 12,6 uur aan tekorten in 2033 en 9,2 uur aan tekorten in 2035 die voornamelijk in de wintermaanden opspelen. Het risico is bovendien groter dat in 2030 al te vaak een tekort ontstaat. Een aantal relatief oude gascentrales is dan mogelijk niet meer rendabel genoeg en moet dan sluiten.

Operationeel topman Maarten Abbenhuis roept op tot haast met een onderzoek naar "capaciteitsmechanismen". Dat zijn maatregelen waarbij partijen niet alleen betaald krijgen als ze daadwerkelijk elektriciteit leveren, maar ook voor het beschikbaar houden van capaciteit om stroom te leveren in geval van tekorten.

Kinderschoenen

Het gaat Abbenhuis om complex onderzoek, want prikkels om bijvoorbeeld oude centrales in stand te houden moeten niet ten koste gaan van investeringen in vernieuwing. "Onderzoek naar de breedste maatregelen kost vijf jaar. Ik vind dat we dat moeten doen zonder haast te ervaren. Laten we het nu oppakken."

Over de mogelijkheden van opslag van elektriciteit is TenneT hoopvol. Nieuwe contracten waarbij klanten beloven flexibel te zijn in hun gebruik van het stroomnet in ruil voor korting, zorgen er volgens Abbenhuis voor dat ondernemers sneller neigen naar investeringen in batterijen. Ook zijn de technologische mogelijkheden voor stroomopslag verbeterd en wordt al veelgebruikte batterijtechnologie goedkoper.

Wel zou de ontwikkeling van mogelijkheden voor energieopslag over meerdere dagen het effectiefst zijn om tekorten aan te pakken. Dat staat nog wel in de kinderschoenen. TenneT waarschuwt dat die oplossingen lastige maatschappelijke vraagstukken kunnen opwerpen, onder andere omdat ze vermoedelijk veel ruimte kosten en plaatselijk op weerstand kunnen stuiten.

Meer uit Financieel

Staking interieurbouwers en meubelmakers definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

37 minuten geleden
Tesla zakt op Wall Street na oplaaien ruzie tussen Musk en Trump

NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.

1 uur geleden
Verfconcern AkzoNobel houdt 'altijd wat' productie in Nederland

MUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.

1 uur geleden
EY: Nederland verder uit beeld bij buitenlandse investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."

1 uur geleden
FNV breidt stakingen bij distributiecentra Albert Heijn uit

ZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.

1 uur geleden
Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

2 uur geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

2 uur geleden