Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TenneT investeert 5,5 miljard euro in kabels voor windenergie

TenneT investeert 5,5 miljard euro in kabels voor windenergie

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft voor 5,5 miljard euro aan overeenkomsten gesloten met andere bedrijven voor de aanleg van tien hoogspanningskabels. Het gaat om zes Duitse aansluitingen met windparken op zee en drie in Nederland. Naast de kabels op zee gaat het ook om de aanleg van een zogeheten gelijkstroomcorridor, die alle op zee opgewekte elektriciteit verder landinwaarts moet vervoeren.

TenneT heeft voor de klussen overeenkomsten gesloten met het Deense industrieconcern NKT, het Franse kabelbedrijf Nexans en een samenwerkingsverband van het Belgische maritieme bedrijf Jan de Nul met het Zoetermeerse ingenieursbureau Denys en LS Cable & System uit Zuid-Korea. Zij zullen zich onder andere bezighouden met het ontwerp van de kabels, de productie, de installatie en de uiteindelijke verbinding.

De aansluitingen tussen zee en land zullen waarschijnlijk in 2031 klaar zijn. Maar het consortium van Jan de Nul werkt ook aan een deel van de zogeheten NordOstlink, een geheel aan kabels dat windenergie van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein verder naar het oosten vervoert. Dat werk is naar verwachting in 2032 klaar. Alle projecten bij elkaar zijn volgens TenneT goed voor zo'n zevenduizend kilometer aan hoogspanningskabels.

Voor de overgang naar schonere energiebronnen zijn forse investeringen nodig. TenneT geeft daarom tientallen miljarden euro's uit voor bijvoorbeeld de verbindingen tussen windparken op zee en het land. Maar doordat bedrijven en huishoudens overstappen op elektriciteit, moeten netbeheerders ook veel geld uitgeven aan de uitbreiding en verzwaring van het stroomnet.

Meer uit Financieel

AI-startup Anthropic brengt ChatGPT-concurrent Claude naar Europa

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - AI-bedrijf Anthropic stelt zijn chatbot Claude nu ook beschikbaar in Europa. Claude staat te boek als concurrent van ChatGPT, de chatbot van OpenAI die voor een wedloop tussen techbedrijven op het gebied van geavanceerde kunstmatige intelligentie zorgde.

10 minuten geleden
Lichte groei economie verwacht, nog geen 'uitbundig' 2024

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is naar verwachting in het eerste kwartaal licht gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, gedragen door de bestedingen van met name de overheid en ook huishoudens. Dat denken economen. Ook voor heel 2024 wordt op groei gerekend, maar "uitbundig" zal die nog niet zijn door de zwakte bij onder meer investeringen en woningbouw.

47 minuten geleden
Ontwikkelaar Tornado Cash moet dik vijf jaar cel in om witwassen

DEN BOSCH (ANP) - Een 31-jarige Rus uit Amstelveen is door de rechter in Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden voor het witwassen van miljarden dollars aan cryptovaluta. Hij ontwikkelde Tornado Cash, een softwaretool waarmee in totaal meer dan 2 miljard dollar is witgewassen.

48 minuten geleden
Rechter verplicht Liander op te schieten met stroomaansluiting

DEN HAAG (ANP) - Rechters hebben netbeheerder Liander gemaand om haast te maken met de aansluiting op het stroomnet van 23 appartementen die al maanden geleden zijn afgebouwd. Deze woningen in Noordwijk moeten medio juli een aansluiting hebben, bepaalden ze in hoger beroep. De bouwer van de appartementen wilde met de rechtszaak een nog snellere aansluiting afdwingen, maar kreeg zijn zin niet.

1 uur geleden
Netbeheerder wil actie overheid om dreigend stroomtekort na 2030

ARNHEM (ANP) - De overheid moet met een plan komen om stroomtekorten vanaf 2033 te voorkomen. Daarvoor pleit netbeheerder TenneT, die waarschuwt dat de leveringszekerheid van elektriciteit na dat jaar "duidelijk verslechtert". Als er niets verandert in het huidige beleid, moet Nederland rekening houden met 14 uur per jaar waarin de elektriciteitsproductie niet aan de vraag kan voldoen. Dat is flink meer dan de voor Nederland geldende norm van maximaal 4 uur.

2 uur geleden
Rechter geeft ExxonMobil geen uitstel schadebetalingen Groningen

GRONINGEN (ANP) - ExxonMobil krijgt van de rechter geen uitstel voor bepaalde betalingen rond de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. De kortgedingrechter in Groningen heeft een verzoek voor de opschorting van de betalingen door het Amerikaanse olie- en gasconcern afgewezen, omdat het bedrijf voldoende financiƫle middelen heeft.

3 uur geleden
FNV kondigt weer nieuwe stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept leden uit verschillende regio's die werken in de metaal- en techniekbranche op donderdag voor 24 uur het werk neer te leggen. Het gaat om werknemers uit Gelderland, Zeeland en vakbondsregio Zuidwest Nederland. Eerder werd al in andere regio's gestaakt om het uitblijven van een cao. De bond, die bovendien dreigt met nog meer stakingen, wil op die manier zijn eisen voor de nieuwe cao afdwingen.

3 uur geleden