
Telers: steeds meer appeloogsten verwoest door appelbloesemkever
ZOETERMEER (ANP) - Fruittelers in verschillende delen van Nederland zien dat hun appeloogst verwoest wordt door de zogeheten appelbloesemkever. Het insect mag van de overheid sinds dit jaar niet meer bestreden worden met bestrijdingsmiddelen en dat is "rampzalig" voor telers, zegt Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). "Op termijn gaat dit over de beschikbaarheid van voldoende en betaalbaar voedsel."
Volgens Mulders speelt het probleem inmiddels in meerdere regio's. "In ieder geval in Gelderland, Limburg en Noord-Holland. Ik krijg steeds meer namen van bedrijven die hier last van hebben. Door de appelbloesemkever gaat dit jaar een groot deel van de oogst verloren", stelt de voorzitter.
Bomen die zijn aangetast door de appelbloesemkever leveren nauwelijks nog appels op. Het aantal kevertjes neemt "exponentieel" toe als ze niet bestreden gaan worden. "Het diertje fokt gewoon door. Als je er vandaag één hebt, heb je er volgend jaar waarschijnlijk 30 of 40 en het jaar daarop ergens tussen de 900 en 1600. Er zijn nu al bedrijven waarbij de helft van de boomgaard is aangetast."
Bestrijdingsmiddelen
Mulders noemt het oneerlijk dat de bestrijdingsmiddelen in Nederland niet meer gebruikt mogen worden en in onder meer België en Duitsland wel. "In die landen wordt de plaag effectief bestreden, maar wij kunnen dat niet", vervolgt de voorman van NFO.
Hij onderstreept dat de Nederlandse fruitteelt al jaren bezig is met verduurzamen. "Dat betekent dat je steeds minder middelen gebruikt die een negatieve impact hebben op het milieu. Daar gaan wij ook mee door. Maar er zijn situaties waarbij het einde oefening betekent voor een aantal bedrijven zonder bestrijdingsmiddelen. Banken zeggen: als dit soort calamiteiten niet kunnen worden opgelost weet ik niet of ik zo'n bedrijf nog ga financieren. Terwijl er gewoon een oplossing is die in andere beschaafde landen toegepast wordt", besluit Mulders.
Meer uit Financieel
ROTTERDAM/ARNHEM (ANP) - Energieleverancier Eneco heeft met hoogspanningsnetbeheerder TenneT afgesproken om twee gascentrales bij Utrecht langer open te houden. Daarmee willen de bedrijven voorkomen dat het stroomnet op een belangrijk punt vastloopt. De centrales van de Lage Weide bij Utrecht zouden eigenlijk in 2028 sluiten, maar Eneco en TenneT houden ze in ieder geval tot begin 2030 draaiende.
56 minuten geledenGORINCHEM (ANP) - De Nederlandse Veiligheidsbranche is kritisch op de plannen voor de beveiliging van Schiphol die de luchthaven woensdag bekend heeft gemaakt. Die kunnen mogelijk averechts uitwerken, stelt de brancheorganisatie, die vreest voor onduidelijkheid en botsende belangen.
57 minuten geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van tweedehands auto's in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met ruim 4 procent gestegen tot bijna 1,1 miljoen stuks, melden brancheorganisaties BOVAG en RDC. In juni zwakte de occasionverkoop wel af tot een groei van 2 procent.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Eneco heeft het afgelopen boekjaar een lagere omzet en winst geboekt. De energieleverancier verkocht stroom voor lagere prijzen dan een jaar eerder. Ook was aan het einde van het boekjaar tot eind maart weinig wind, waardoor windmolenparken minder stroom produceerden.
2 uur geledenVEGHEL (ANP) - Jumbo kijkt terug op een positieve eerste helft van het jaar. De omzet van het supermarktconcern is gestegen dankzij een nieuwe strategie.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, roept de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op om dringend actie te ondernemen om de EU-luchtvaartdiensten te hervormen. De oproep volgt op de nieuwe stakingen van de Franse luchtverkeersleiding op donderdag en vrijdag. Door de werkonderbreking moet Ryanair 170 vluchten annuleren en worden meer dan 30.000 passagiers getroffen.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht een drukkere zomervakantie. Tot eind augustus rekent de luchthaven op 13 miljoen reizigers, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Dagelijks gaat het om meer dan 200.000 passagiers, zowel vertrekkende, aankomende als overstappende reizigers.
3 uur geleden