Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Telers: steeds meer appeloogsten verwoest door appelbloesemkever

Telers: steeds meer appeloogsten verwoest door appelbloesemkever

ZOETERMEER (ANP) - Fruittelers in verschillende delen van Nederland zien dat hun appeloogst verwoest wordt door de zogeheten appelbloesemkever. Het insect mag van de overheid sinds dit jaar niet meer bestreden worden met bestrijdingsmiddelen en dat is "rampzalig" voor telers, zegt Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). "Op termijn gaat dit over de beschikbaarheid van voldoende en betaalbaar voedsel."

Volgens Mulders speelt het probleem inmiddels in meerdere regio's. "In ieder geval in Gelderland, Limburg en Noord-Holland. Ik krijg steeds meer namen van bedrijven die hier last van hebben. Door de appelbloesemkever gaat dit jaar een groot deel van de oogst verloren", stelt de voorzitter.

Bomen die zijn aangetast door de appelbloesemkever leveren nauwelijks nog appels op. Het aantal kevertjes neemt "exponentieel" toe als ze niet bestreden gaan worden. "Het diertje fokt gewoon door. Als je er vandaag één hebt, heb je er volgend jaar waarschijnlijk 30 of 40 en het jaar daarop ergens tussen de 900 en 1600. Er zijn nu al bedrijven waarbij de helft van de boomgaard is aangetast."

Bestrijdingsmiddelen

Mulders noemt het oneerlijk dat de bestrijdingsmiddelen in Nederland niet meer gebruikt mogen worden en in onder meer België en Duitsland wel. "In die landen wordt de plaag effectief bestreden, maar wij kunnen dat niet", vervolgt de voorman van NFO.

Hij onderstreept dat de Nederlandse fruitteelt al jaren bezig is met verduurzamen. "Dat betekent dat je steeds minder middelen gebruikt die een negatieve impact hebben op het milieu. Daar gaan wij ook mee door. Maar er zijn situaties waarbij het einde oefening betekent voor een aantal bedrijven zonder bestrijdingsmiddelen. Banken zeggen: als dit soort calamiteiten niet kunnen worden opgelost weet ik niet of ik zo'n bedrijf nog ga financieren. Terwijl er gewoon een oplossing is die in andere beschaafde landen toegepast wordt", besluit Mulders.

Meer uit Financieel

Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

1 uur geleden
Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

SHANGHAI (ANP) - Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

1 uur geleden
Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

ESSEN (ANP/BELGA/DPA) - De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

3 uur geleden
Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

SPARKS (ANP/RTR) - Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

20 uur geleden
Busbedrijven onterecht de dupe van afsluiten A7, vindt branche

DEN HAAG (ANP) - Het is niet terecht dat de snelweg A7 bij Purmerend vanaf maandag tijdelijk helemaal dichtgaat voor touringcars, vindt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Dat deel van de snelweg wordt afgesloten voor bussen en vrachtwagens, omdat de gewichtsbeperking van 25 ton vaak zou zijn overschreden. Touringcars halen dat gewicht niet, stelt KNV.

21 uur geleden
Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als werknemers van slagerijen woensdag staken is er kans op lege schappen in de supermarkt, verwacht een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

1 dag geleden
Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

SCHIPHOL (ANP) - Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. De rijen zijn iets langer dan normaal, maar passagiers hoeven volgens haar niet erg lang te wachten.

1 dag geleden