Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Telecombedrijven Vodafone en Iliad onderuit op hogere beurzen

Telecombedrijven Vodafone en Iliad onderuit op hogere beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandelen van het Britse Vodafone en zijn Franse branchegenoot Iliad gingen dinsdag onderuit op de Europese beurzen. Beide telecombedrijven brachten teleurstellende resultaten naar buiten. De stemming op de Europese markten was licht positief door optimisme over de heropening van de economie na de lockdowns. De zorgen over de oplopende inflatie en nieuwe coronavarianten werden daarbij even aan de kant geschoven.

Vodafone raakte 6,5 procent kwijt in Londen. Het Britse telecomconcern kampt met de gevolgen van de coronacrisis. Door de pandemie wordt minder gereisd en verdiende het bedrijf fors minder aan zijn roamingdiensten, waarbij een telefoon verbinding maakt met een buitenlands netwerk. Het Franse telecombedrijf Iliad kelderde bijna 10 procent in Parijs. Beleggers maken zich ook zorgen over de grote investeringen die de telecombedrijven moeten doen voor de uitrol van het snellere 5G-netwerk. Sectorgenoot KPN was de grootste daler in de AEX met een min van 0,9 procent.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 707,91 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 1057,93 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,4 procent.

Techsector

Op het Damrak was de techsector in trek. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden in de kopgroep van de AEX met winsten tot 5,7 procent. Ook fintechconcern Adyen behoorde tot de sterkste stijgers, met een plus van 2,5 procent. Heineken daalde 0,1 procent. De bierbrouwer is in gesprek met het Zuid-Afrikaanse drankconcern Distell over een overname.

In de MidKap profiteerde laadpalenfabrikant Alfen van een koopadvies van Berenberg en ging aan kop met een plus van dik 7 procent. Fitnessketen Basic-Fit klom 1,6 procent na het nieuws dat de sportscholen in Nederland vanaf woensdag weer open kunnen.

Vivendi

Vivendi won bijna 2 procent in Parijs. Het Franse mediaconcern overweegt een extra 10 procent van de aandelen van zijn muzieklabel Universal Music Group (UMG) te verkopen. Het bedrijf liet eerder al weten UMG, het label achter popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish, naar de Amsterdamse beurs te willen brengen. De Franse televisiebedrijven M6 en TF1 stegen 3,3 en 7,2 procent na bevestiging van hun fusieplannen. M6 is eigendom van het Duitse Bertelsmann en TF1 wordt gecontroleerd door het Franse conglomeraat Bouygues.

De euro steeg tot 1,2219 dollar, van 1,2150 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 66,81 dollar. Brentolie klom 0,9 procent in prijs tot 70,11 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Europese markt zit verkopen verlichtingsbedrijf Signify dwars

EINDHOVEN (ANP) - Verlichtingsbedrijf Signify heeft in het eerste kwartaal duidelijk last gehad van problemen op de Europese markt. Particulieren en bedrijven kochten veel minder producten van de voormalige lichtdivisie van Philips. Daarbij speelde onder andere een verbod op tl-buizen en vergelijkbare lampen het bedrijf parten.

11 minuten geleden
Onderzoek: Huawei herpakt koppositie op Chinese smartphonemarkt

BEIJING (ANP) - Het Chinese technologieconcern Huawei verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar de meeste smartphones in China, meldt onderzoeksbureau Canalys. Het bedrijf, dat wordt getroffen door Amerikaanse sancties, herpakte daarmee de koppositie op de Chinese markt, nadat Huawei dertien kwartalen geleden van de troon werd gestoten.

29 minuten geleden
Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

4 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

7 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

7 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

7 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

9 uur geleden