Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tegenvaller Heijmans in zaak rond opzeggen contract door TenneT

Tegenvaller Heijmans in zaak rond opzeggen contract door TenneT

ROSMALEN (ANP) - Heijmans kan rekenen op een "aanzienlijke claim" van netbeheerder TenneT dat in 2018 een contract met de bouwer voor de voor de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten opzegde. Uit een tussenvonnis in de arbitragezaak tussen de partijen blijkt dat TenneT rechtmatig handelde toen het contract met het consortium van Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles werd verscheurd.

Volgens Heijmans was er een verschil van inzicht over het project. TenneT liet destijds in een verklaring weten dat het consortium van Heijmans en Europoles niet aan de contractuele verplichtingen voldeed rond kwaliteit en de gestelde datum van inbedrijfname.

Voor Heijmans komt het tussenvonnis als een verrassing. De onderneming meldt in het recent gepubliceerde jaarverslag nog dat de kwestie het bedrijf niet met extra kosten zou opzadelen. Heijmans heeft ook nog geen extra geld opzij gezet om de kwestie te bezegelen. Wel schreef Heijmans in 2018 10 miljoen euro af op het project. De teleurstelling bij de bouwer is groot en Heijmans beraadt zich op vervolgstappen.

Vertraging bij oplevering

Het contract had een waarde van 250 miljoen euro met een looptijd van vier jaar. Daarbij was Heijmans goed voor een belang van 60 procent in het samenwerkingsverband en kreeg Europoles de rest. De nieuwe masten moesten komen op de geplande hoogspanningstracés Eemshaven-Vierverlaten en Borssele-Rilland. Heijmans had de verantwoordelijkheid voor de constructie van de funderingen en Europoles voor de masten.

TenneT had eerder aangeboden tot een minnelijke schikking te komen. Maar dat leidde tot niets waarna de partijen over en weer claims indienden. De hoogte van de uiteindelijke schadevergoeding wordt in het vervolg van de procedure vastgesteld. Heijmans verwacht daar bij de publicatie van de halfjaarcijfers meer informatie over te kunnen geven.

TenneT benadrukt dat de kwestie voor een vertraging van drie jaar heeft gezorgd bij de oplevering van de masten. Voor die schade zal Heijmans moeten opdraaien. Een woordvoerder liet zich niet uit over de hoogte van de claim die bij Heijmans zal worden neergelegd. Een zegsman van Heijmans gaf geen verder commentaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

'Banken VS moeten meer geld in kas houden voor klimaatrisico's'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse banken zouden door centralebankenkoepel Federal Reserve gedwongen moeten worden om meer geld in kas te houden. Daarmee kunnen ze zich indekken tegen potentiële verliezen als gevolg van klimaatverandering. Ook zou het geld gebruikt kunnen worden voor de bestrijding ervan. Daarvoor pleit de belangrijke progressieve denktank, Center for American Progress in een rapport.

20 minuten geleden
Aalberts groeit door chips en opleving bouw

UTRECHT (ANP) - Industrieel toeleverancier Aalberts is in de eerste vier maanden van dit jaar gegroeid, laat het bedrijf weten in een tussentijdse update. Zowel de omzet als het orderboek groeiden. Onder meer in de chipmarkt en de markt voor milieuvriendelijk bouwen liet het bedrijf goede resultaten zien. Last van tekorten aan grondstoffen heeft Aalberts nog niet.

26 minuten geleden
Van Lanschot Kempen vindt nieuwe bestuursvoorzitter bij Aegon

DEN BOSCH (ANP) - Maarten Edixhoven wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen. Edixhoven komt over van verzekeraar Aegon waar hij leiding gaf aan de Nederlandse tak van het bedrijf. Ook is hij lid van het bestuur van ondernemersvereniging VNO-NCW.

1 uur geleden
Damrak zet zich schrap voor verkoopgolf in techsector

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak zetten zich dinsdag schrap voor een verkoopgolf in de technologiesector. Een koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq zorgde op de Aziatische aandelenmarkten al voor flinke koersverliezen onder de technologiebedrijven in de regio en zal naar verwachting ook voor koersdruk zorgen in de Europese techsector.

1 uur geleden
Nikkei onderuit door zware verliezen techbedrijven

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging dinsdag hard onderuit. Vooral de grote Japanse technologiebedrijven werden van de hand gedaan door de uitverkoop onder Amerikaanse branchegenoten. De zorgen over een stijgende inflatie in de Verenigde Staten staken de kop weer op en wakkerden de vrees aan dat de Federal Reserve (Fed) de rente sneller dan verwacht zal moeten verhogen om de economie en het prijspeil af te remmen. Een hogere rente is slecht nieuws voor de aandelenkoersen, vooral voor die in de sterk gestegen techsector.

1 uur geleden
Snelste groei hernieuwbare energie in twintig jaar

PARIJS (ANP/AFP) - De capaciteit van hernieuwbare energie is vorig jaar in het snelste tempo in twee decennia toegenomen. Vooral de realisatie van windparken en de ontwikkelingen op het gebied van duurzame stroom in China droegen bij aan de groei, meldt energieagentschap IEA in een rapport.

1 uur geleden
Uitbraak corona in iPhone-fabriek India, productie onder druk

CUPERTINO (ANP/RTR) - In de Indiase fabriek van Apple-partner Foxconn worden als gevolg van de coronapandemie momenteel minder iPhone 12-toestellen geproduceerd. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat veel werknemers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Daardoor is de productie met meer dan de helft afgenomen. Het gaat om een fabriek in de zuidelijke staat Tamil Nadu in India die speciaal voor dat land de smartphones maakt.

1 uur geleden