
Tegenstanders en partijgenoten kritisch op Sunak na verkiezingen
LONDEN (ANP) - Zowel partijgenoten als de leiders van oppositiepartijen Labour en de Liberal Democrats zijn kritisch op premier Rishi Sunak na de nederlaag van de Conservatieve Partij in tussentijdse lokale verkiezingen. Partijgenoten zeggen dat het zetelverlies niet alleen komt door de chaos rond het premierschap vorig jaar, maar ook door het beleid van Sunak. De oppositiepartijen vinden dat Sunak moet opstappen of ze nemen een voorschot op een mogelijke verkiezingswinst bij de komende parlementsverkiezingen.
Waar de Conservatieven in veel gemeenten de meerderheid kwijt zijn, winnen oppositiepartijen Labour en de Liberal Democrats juist. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar om 18.00 uur lokale tijd meldde Sky News dat de partij van Sunak voorlopig 783 zetels heeft verloren, Labour heeft er 405 gewonnen en de Liberal Democrats staan op 300 zetels winst. In veertig gemeenten heeft de Conservatieve Partij niet langer een meerderheid.
Labour-leider Keir Starmer zei tegen Britse media dat deze voorspelde uitslag een voorbode is van een verkiezingsoverwinning bij de parlementsverkiezingen die mogelijk in 2024 plaatsvinden. In een toespraak bedankte hij de mensen die namens de partij campagne hebben gevoerd in Medway. "Wat een fantastisch resultaat. We hebben fantastische resultaten door het hele land. En vergis je niet, we zijn op weg naar een Labour-meerderheid volgend jaar!"
Liberal Democrats
De leider van de Liberal Democrats Ed Davey zei volgens The Guardian tegen partijgenoten in Windsor dat de tijd van Sunak voorbij is. "Zelfs iemand die zo erg niet doorheeft wat er gaande is als Rishi Sunak moet deze boodschap duidelijk zijn. Mensen zijn dit beleid zat."
Partijgenoten van Sunak zijn ook kritisch. De weggestemde gemeenteraadsvoorzitter Suzie Morley uit Mid Suffolk zegt tegen The Guardian dat de "regering ons geen dienst heeft bewezen". Ook voormalig Europarlementariër David Campbell Bannerman noemt Sunak in de krant deels schuldig aan de verkiezingsnederlaag. Hij vindt dat de partij terug moet naar meer traditionele conservatieve politiek.
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat de verkiezingsuitsluiting van Marine Le Pen niet terugdraaien. De Franse rechts-nationalistische politica werd eerder dit jaar veroordeeld voor het sjoemelen met EU-geld en lijkt daardoor niet te kunnen meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen. Het hoger beroep in die zaak loopt nog, maar Le Pen hoopte dat het Europese hof in de tussentijd de verkiezingsuitsluiting zou schrappen.
5 minuten geledenSANAA (ANP/RTR) - De Jemenitische Houthi's claimen verantwoordelijk te zijn voor het tot zinken brengen van het schip Eternity C in de Rode Zee. Het vrachtschip werd eerder deze week aangevallen.
31 minuten geledenBERLIJN (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte blijft erbij dat er een groeiend gevaar is van een gelijktijdige aanval van Rusland en China op het Westen en zijn bondgenoten. Er kwam veel kritiek op die waarschuwing, waarvoor critici geen grond zien.
32 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft Californië aangeklaagd omdat trans personen in die staat mogen meedoen aan sportwedstrijden op scholen. President Donald Trump wil dat trans personen worden geweerd van sporten voor meisjes, maar Californië weigert dat beleid uit te voeren.
53 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Oekraïne kan rekenen op "substantiële" extra steun van Duitsland voor zijn luchtverdediging, belooft bondskanselier Friedrich Merz. Hij zal Oekraïne donderdag bij overleg van de bondgenoten meerdere "aanbiedingen" doen.
59 minuten geledenATHENE (ANP/RTR) - Reddingswerkers hebben zeven opvarenden gered van een vrachtschip dat na een aanval zonk op de Rode Zee. Zij brachten meer dan 24 uur in het water door, zeggen bronnen bij veiligheidsbedrijven die zijn betrokken bij een reddingsoperatie. Vier mensen zouden zijn omgekomen en veertien personen worden nog vermist.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De NAVO blijft voorlopig leunen op haar 'traditionele' luchtmacht en ruilt niet al haar gevechtsvliegtuigen in voor drones, denkt de baas van de Duitse luchtmacht. Zeker sinds de oorlog in Oekraïne voorspellen sommige experts een spoedig einde voor het bemande gevechtsvliegtuig.
1 uur geleden