
Teer pomponwier duikt op in Grevelingenmeer
BENNEBROEK (ANP) - In het Grevelingenmeer is vorige zomer massaal het zogenoemde Teer pomponwier opgedoken. Deze wiersoort was tot afgelopen zomer alleen bekend uit sommige gebieden langs de Middellandse Zee en komt verder in de hele wereld niet voor. Als de wiersoort zich dit jaar nog verder uitbreidt kan het inheemse wieren verdringen, meldt de stichting ANEMOON, een organisatie voor onderzoek in en bij zee, maandag op de website Nature Today.
Het nieuwe roodwier heeft vorig jaar pas de Nederlandse naam Teer pomponwier gekregen. Daarvoor is gekozen omdat de plantjes in wollig lijkende bollen over de bodem van het meer rollen. Het wier heeft zout water zonder getijdenstroom zoals het Grevelingenmeer nodig om zich op ondiepe plaatsen heel snel te kunnen vermeerderen. In Nederland zou het wier ook in het Veerse Meer en in zoute kanalen kunnen groeien, denken de deskundigen.
De nieuwe wiersoort is vermoedelijk meegekomen met materiaal dat geïmporteerd wordt voor de schelpdierenkweek. Het kan ook door een schip naar het Grevelingenmeer zijn gebracht. Het is onwaarschijnlijk dat Teer pomponwier door klimaatverandering in Nederland is opgedoken. Het zou jaren hebben geduurd voor het wier zich vanuit de Middellandse Zee naar Zeeland zou hebben verplaatst en dan zou de wiersoort eerder ook wel langs de kusten van andere landen zoals Spanje, Frankrijk en België zijn opgemerkt denken de deskundigen.
Meer uit Binnenland
DRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
6 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".
7 uur geledenDELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
12 uur geleden