
Techreus Booking.com hekelt Brusselse regeldrift Big Tech
LONDEN (ANP) - Boekingssite Booking.com vreest dat Europese inspanningen om de marktdominantie van grote techbedrijven te beteugelen negatief zullen uitpakken voor het concern. Topman Glenn Fogel spreekt in de Britse zakenkrant Financial Times zijn zorgen uit over de ontwikkeling. Hij laat daarbij niet na om zijn bedrijf als een van de "zeer, zeer, zeer weinige technologische successen" van Europa te bestempelen.
Volgens Fogel zullen strengere regels vooral voordelig uitpakken voor rivalen van buiten de EU zoals Expedia uit de VS en het Chinese Ctrip. "Europese bedrijven zullen onder de regels lijden", aldus de Booking.com-baas. De regels zouden naar verluidt voor zo'n twintig techreuzen gaan gelden. De voorstellen worden nog steeds besproken binnen de EU en er zijn nog geen besluiten genomen, aldus ingewijden tegen de krant.
Onder meer de Nederlandse regering zou voorstander zijn van grotere bevoegdheden voor de EU om 'Big Tech' in te dammen. Daarbij zouden het opsplitsen van bedrijven en uitsluiting van de interne markt als opties op tafel liggen. Het in Nederland gevestigde Booking.com wordt in de maatregelen naar verwachting gezien als 'poortwachter' van de hotelmarkt en wordt daarmee mogelijk ook geraakt.
Hoge kosten
Door ook Europese bedrijven in de lijst op te nemen, zou de EU de kritiek dat het alleen Amerikaanse marktmacht wil inperken willen weerleggen. Volgens Fogel is het niet terecht dat Booking,com als poortwachter wordt gezien, aangezien 'slechts' 13 procent van alle hotelinkomsten in Europa afkomstig is van de site.
De kritiek die veel over Booking.com klinkt is dat het hoge kosten in rekening brengt en in plaats van een kleine uitdager te zijn, het steeds meer het online platform in Europa is geworden waar hotels toegang tot klanten krijgen. Bij de onlineboekingen voor hotels zou Booking.com twee derde van de markt in handen hebben.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Rabobank heeft goedkeuring gekregen van certificaathouders om de structuur achter de certificaten die de bank uitgeeft te vereenvoudigen. Dit meldt de bank vrijdag na de vergadering hierover.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De lonen in nieuwe cao's zijn in mei met gemiddeld 4,2 procent gestegen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN, die naar eigen zeggen betrokken is bij het merendeel van alle ongeveer achthonderd Nederlandse cao's.
2 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Er zijn geen "obstakels" meer bij het afronden van een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit heeft de Britse premier Keir Starmer vrijdag gezegd.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De spanningen in het Midden-Oosten zullen ook te voelen zijn in de portemonnee van autorijders. Na de aanval van Israël op Iran steeg de prijs voor olie op de wereldmarkt. De angst dat door conflicten in de regio de toevoer van olie vermindert, zorgt voor hogere olieprijzen, waardoor ook de benzineprijzen stijgen.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Treinreizigers moeten rekening blijven houden met overlast door cao-acties. FNV wil na de uitnodiging van NS om weer te praten over een nieuwe cao wel in gesprek met de spoorvervoerder. Maar vooralsnog blijft de vakbond stakingen organiseren, omdat het nieuwe bod van NS in de ogen van FNV onvoldoende is.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is vrijdag aanzienlijk lager gesloten. In de nacht van donderdag op vrijdag viel Israël Iran aan. De aanvallen hebben de angst voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten vergroot. De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 922,62 punten.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Na treinreizigers krijgen mogelijk ook passagiers van luchtvaartmaatschappij KLM te maken met verstoringen door stakingen. Vakbond FNV zegt op een nog onbekende datum een staking van 24 uur te organiseren bij grondpersoneel van KLM.
6 uur geleden