Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techfondsen zorgen voor kleine minnen op Amsterdamse beurs

Techfondsen zorgen voor kleine minnen op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft het verlies donderdag op Hemelvaartsdag beperkt gehouden na stevige dalingen eerder in de week. Ook aan het begin van de handelsdag stonden de Europese beurzen nog fors lager, maar onder aanvoering van techfondsen als Adyen en ASML ging de AEX naar het groen voordat in de laatste minuten toch weer wat terrein werd prijsgegeven.

Techfondsen hadden het de afgelopen dagen zwaar te verduren. Beleggers vrezen voor een hogere rente door de oplopende Amerikaanse inflatie. De Federal Reserve zou daardoor eerder dan verwacht de rente kunnen ophogen. Juist techfondsen krijgen daardoor klappen omdat beleggers kiezen voor bijvoorbeeld aandelen van financiële instellingen bij een hogere rente en ze verkopen dan juist de aandelen van techbedrijven die de laatste tijd sterk in prijs zijn gestegen.

De AEX eindigde uiteindelijk met een klein minnetje van 0,1 procent op 694,22 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 1035,70 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent. Die in Londen verloor 0,6 procent

Adyen

Betalingsverwerker Adyen was met een plus van 2,1 procent de grootste stijger in de AEX. Ook chipmachinemaker ASML (plus 1,8 procent) en zorgtechnologiebedrijf Philips (plus 1,2 procent) deden het goed. Aegon sloot de rij met een verlies van meer dan 4 procent. De verzekeraar steeg woensdag nog na beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar die winst werd weer tenietgedaan.

Qua bedrijfsnieuws was het relatief rustig vanwege Hemelvaartsdag. Pharming kwam wel met kwartaalcijfers. Het biotechnologiebedrijf zag de verkopen van zijn belangrijkste medicijn Ruconest flink dalen. Door de tijdelijke sluiting van veel artsenpraktijken vanwege de coronapandemie namen patiëntbezoeken af en werd het middel minder vaak voorgeschreven. Het aandeel kelderde haast 10 procent en was met afstand de hekkensluiter bij de middelgrote bedrijven. Branchegenoot Galapagos stond juist aan kop met een plus van 3,3 procent.

Burberry

In Londen leverde Burberry 4,2 procent in. Het Britse modehuis, bekend van het ruitjespatroon, zag de omzet in het afgelopen boekjaar dalen doordat veel winkels gesloten moesten blijven vanwege de coronapandemie. In de afgelopen maanden herstelden de verkopen weer dankzij een sterke vraag uit China en Zuid-Korea, maar de resultaten blijven achter bij concurrerende merken als LVMH en Hermès.

De euro was 1,2068 dollar waard, tegenover 1,2071 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,8 procent goedkoper op 64,21 dollar. Brentolie daalde 2,5 procent in prijs tot 67,56 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

3 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

4 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

4 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

9 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

10 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden