Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven helpen AEX aan hoogste stand in 20 jaar

Techbedrijven helpen AEX aan hoogste stand in 20 jaar

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag met een duidelijke plus de handel uitgegaan. Vooral technologiebedrijven duwden de AEX naar de hoogste stand in twintig jaar, na nieuws over Europese plannen om de eigen chipsector uit te bouwen.

Chipfondsen lijken te bewegen op nieuws dat de Europese Unie overweegt een eigen chipfabriek te bouwen om de afhankelijkheid van leveringen uit Azië en de Verenigde Staten te verkleinen. Persbureau Bloomberg meldde dat op basis van ingewijden.

In Amsterdam wonnen chiptoeleverancier ASM International (ASMI) en chipmachinemaker ASML tot 4,2 procent, waarmee ze bij de grootste winnaars in de AEX hoorden. Alleen betalingsverwerker Adyen eindigde met een winst van 5,7 procent hoger, geholpen door analisten die hun verwachtingen omtrent het fintechbedrijf opwaarts bijstelden.

Aegon

De AEX steeg 1,1 procent tot 664,34 punten, de hoogste stand sinds de zomer van 2000. De MidKap steeg 0,7 procent tot 1002,80 punten. De beurs in Frankfurt won 0,8 procent en Londen steeg een fractie. In Parijs eindigde de beurs juist licht lager.

Ook Aegon (plus 3 procent) was een opvallende winnaar. De verzekeraar meldde halfjaarresultaten die beter waren dan verwacht, waarbij met name de Amerikaanse tak en de divisie voor vermogensbeheer goede zaken deden.

ArcelorMittal

Winkelcentrumverhuurder Unibail-Rodamco-Westfield raakte bijna 13 procent van zijn beurswaarde kwijt na een handelsbericht. Na een fors verlies van huurinkomsten in 2020 kondigde het bedrijf aan de dividendbetalingen voor een aantal jaren op te schorten.

ArcelorMittal verloor 2,3 procent. Het staalconcern verwacht dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar weer zal gaan aantrekken, nu de economie aan het herstellen is van de coronacrisis. Om goed door de crisis te komen, wil Arcelor 1 miljard dollar extra aan kosten besparen.

Galapagos

Galapagos zakte bijna 3 procent door een reeks adviesverlagingen. De biotechnoloog kelderde een dag eerder al bijna 19 procent na het staken van een studie naar een middel tegen longfibrose. Shell daalde 2,5 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de nieuwe strategie die het olie- en gasconcern in 2050 volledig klimaatneutraal moet maken.

De euro was 1,2126 dollar waard, tegen 1,2130 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 58,55 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 61,43 dollar.

Meer uit Financieel

Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

13 minuten geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

36 minuten geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

40 minuten geleden
AEX in het rood, verzekeraar NN boekte kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De zorgen over de rente en een recessie bleven boven de markt hangen. Verzekeraar NN Group ging licht omhoog en toonde daarmee verder herstel van de zware koersval van vorige week.

44 minuten geleden
Festivaldirecteur: ruim 7 miljoen mensen bezochten Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het jaarlijkse Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldt de directeur van het festival Clemens Baumgärtner dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er zoveel mensen op het bierfestival afkwamen. Wel duurde het evenement dit jaar twee dagen langer dan gebruikelijk.

1 uur geleden
Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

1 uur geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

2 uur geleden