Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geëindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

De door techbedrijven gedomineerde Nasdaq eindigde 0,3 procent hoger op 17.667,56 en scherpte zijn record aan. Ook de brede S&P 500 bereikte een nieuwe piek en eindigde 0,2 procent hoger op 5433,74 punten. De Dow-Jonesindex zakte 0,2 procent tot 38.647,10 punten.

Halfgeleiderbedrijf Broadcom presenteerde kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar zijn producten die kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. De belangrijke leverancier van Apple maakte beleggers ook enthousiast met zijn prognoses voor de rest van het jaar.

Aandelensplitsing

In het kielzog van Broadcom won ook Super Micro Computers (plus 12,4 procent) fors aan waarde dankzij het optimisme over AI-toepassingen. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt serversystemen die steeds meer zijn toegespitst op AI.

Virgin Galactic ging 14 procent onderuit. Het ruimtevaartbedrijf van de Britse zakenman Richard Branson kondigde een zogeheten omgekeerde aandelensplitsing aan. Daarbij worden twintig aandelen omgezet in een nieuw aandeel. Bedrijven doen dit vaak als de koers van een aandeel te laag is om normaal in te kunnen handelen.

Tesla

Tesla sloot bijna 3 procent hoger. Topman Elon Musk beweerde voorafgaand aan de algemene aandeelhoudersvergadering dat een meerderheid heeft ingestemd met een megabeloning voor hem. Een rechtbank oordeelde eerder dat het beloningspakket ter waarde van 56 miljard dollar ongeldig was, na klachten van een kleine belegger in de fabrikant van elektrische auto's.

Beleggers verwerkten ook nog macro-economische cijfers. De prijzen die Amerikaanse fabrikanten vragen voor hun producten daalden in mei met 0,2 procent ten opzichte van april, terwijl economen in doorsnee op een stijginghadden gerekend.

De euro was 1,0741 dollar waard, tegenover 1,0758 bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 77,91 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 81,09 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

1 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

3 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

18 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

19 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

20 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

21 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

23 uur geleden