Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven dalen in Hongkong na cijfers Apple en Alphabet

Techbedrijven dalen in Hongkong na cijfers Apple en Alphabet

HONGKONG (ANP) - De Chinese techbedrijven stonden vrijdag onder druk op de beurs in Hongkong. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten van iPhonemaker Apple en Google-moederbedrijf Alphabet. Ook vielen de vooruitzichten van het grote Amerikaanse tech- en webwinkelconcern Amazon tegen. Beleggers besloten daarop wat winst te nemen op hun techaandelen die sinds het begin van het jaar hard zijn gestegen.

In Mumbai noteerde de hoofdindex licht hoger ondanks de aanhoudende koersval van de aandelen van het Indiase conglomeraat Adani Enterprises. De bedrijven van miljardair Gautam Adani hebben al zo'n 120 miljard dollar aan beurswaarde zien verdampen door beschuldigingen van het Amerikaanse investeringsfonds Hindenburg Research, dat Adani beticht van gesjoemel met omzetcijfers en koersmanipulatie. Dat is meer dan de helft van de beurswaarde van voor het kritische rapport van Hindenburg, dat vorige week naar buiten werd gebracht.

Het Chinese webwinkelconcern Alibaba zakte 2,9 procent in Hongkong en maaltijdbezorger Meituan verloor 2,6 procent. Internet- en gamebedrijf Tencent hield het verlies beperkt tot 0,1 procent. De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 1,7 procent kwijt. John Lee, de leider van Hongkong, liet weten dat de grens tussen de stad en het Chinese vasteland vanaf maandag 6 februari weer volledig opengaat. Alle coronamaatregelen, zoals dagelijkse quota van het aantal reizigers en coronatesten worden daarbij afgeschaft. Ook de grenzen met gokparadijs Macau gaan volledig open.

Shanghai en rest Azië

De beurs in Shanghai zakte 1,1 procent ondanks positief nieuws over de dienstensector. Volgens marktonderzoekers Caixin en S&P Global liet de bedrijvigheid in de dienstensector in januari voor het eerst in vijf maanden weer groei zien. Het vertrouwen van bedrijven in de sector nam daarbij toe tot het hoogste niveau sinds februari 2021.

In Japan nam de activiteit in de dienstensector vorige maand ook verder toe. De Nikkei in Tokio sloot mede daardoor 0,4 procent hoger. Sony steeg 5,7 procent. Het elektronicaconcern verhoogde zijn winstverwachting dankzij sterke resultaten van de gamedivisie van het bedrijf. Ook luchtvaartmaatschappij ANA werd positiever over de jaarwinst en klom 1,7 procent. Concurrent Japan Airlines verlaagde daarentegen zijn winstverwachting en verloor 3,5 procent. De Kospi in Seoul won 0,5 procent en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,6 procent.

Meer uit Financieel

Banken grote winnaars op aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Europese banken hebben dinsdag een van hun beste handelsdagen van dit jaar op de aandelenbeurzen gehad, met forse winsten voor onder andere ING en ABN AMRO in Amsterdam. Grote financieel dienstverleners wonnen aan waarde na sussende woorden van toezichthouders, die stelden dat risicovollere schuldpapieren van banken die onder hun toezicht staan niet zomaar waardeloos worden. Verwarring over de volledige afschrijving van bepaalde obligaties van het in problemen geraakte Credit Suisse zorgde begin deze week nog voor onzekerheid.

11 minuten geleden
ECB: geen beperkingen bij dividenduitkeringen banken

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan vanwege de recente onrust in de financiële sector beperkingen op te leggen bij het uitkeren van dividend en aandeleninkoopprogramma's van banken. Dat zei Andrea Enria, die bij de ECB gaat over bankentoezicht in het Europees Parlement.

15 minuten geleden
Rusland produceert minder olie tot eind juni

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Rusland zal tot zeker eind juni van dit jaar minder olie produceren, meldt de Russische vicepremier Alexander Novak dinsdag aan lokale media. Het is een reactie van Rusland op sancties vanuit westerse landen, waaronder een importverbod van de Europese Unie voor olie die wordt vervoerd met tankers. Daarmee wil het Westen de olie-inkomsten voor Moskou verminderen vanwege de oorlog in Oekraïne.

37 minuten geleden
Honderden aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - In totaal hebben 364 ondernemers dinsdag een aanvraag ingediend bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling ging dinsdagochtend om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten.

54 minuten geleden
Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

BERLIJN (ANP) - Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

1 uur geleden
Google laat publiek oefenen met kunstmatige intelligentie

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google stelt zijn kunstmatige intelligentie (AI) binnenkort open voor het publiek, zodat gebruikers ermee kunnen oefenen. Mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen als eersten aan de slag met Bard. Het is nog niet bekend wanneer Nederlanders aan de beurt komen, laat een woordvoerder weten.

2 uur geleden
Bloomberg: VS pakken uitbreiding chipbedrijven in China aan

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan de groeimogelijkheden van chipbedrijven in China beperken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Amerikanen zijn al langer bezig met het afknijpen van de levering van hoogwaardige technologie aan het Aziatische land, om te voorkomen dat die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.

2 uur geleden