Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techaandelen in trek op licht hoger Wall Street

Techaandelen in trek op licht hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag overwegend met kleine winsten gesloten. Vooral techbedrijven waren in trek. Beleggers hadden verder oog voor de vorderingen van de Amerikaanse president Joe Biden om een coronasteunpakket van 1900 miljard dollar in te voeren.

De Dow-Jonesindex eindigde een fractie lager op 31.176,01 punten. De brede S&P 500 steeg juist marginaal tot 3.850,07 punten, terwijl techgraadmeter Nasdaq 0,6 procent won tot 13.530,91 punten.

Sinds de verkiezingszege van Biden gaan de aandelenkoersen voornamelijk omhoog en woensdag werden de stevigste winsten op de dag van een presidentsbeëdiging geboekt sinds 1937. De vraag is nu hoezeer hij zijn voorstel voor omvangrijke economische stimuleringsmaatregelen moet aanpassen om het door het Congres te krijgen.

Amerikaanse arbeidsmarkt

De aandacht gaat verder uit naar de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het ministerie van Arbeid meldde dat in één week tijd nog eens 900.000 mensen in de Verenigde Staten een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Dat is minder dan in de voorgaande week, maar nog altijd een enorm hoog aantal vergeleken met de periode voor de coronapandemie. Ondertussen is het aantal dagelijkse coronadoden wereldwijd tot recordhoogte gestegen.

De Amerikaans-Chinese spanningen zijn ook na het aantreden van Joe Biden niet weggeëbd. Twitter (min 1 procent) heeft het account van de Chinese ambassade in de VS geblokkeerd. Tegelijkertijd drongen drie grote Chinese telecombedrijven er bij beursuitbater NYSE op aan terug te komen op de beslissing hun Amerikaanse noteringen te schrappen.

United Airlines

United Airlines zakte 2,6 procent. De luchtvaartmaatschappij sloot 2020 af met een recordverlies van 7,1 miljard dollar. Topman Scott Kirby van United Airlines kijkt evenwel met vertrouwen naar de toekomst, waarbij vooral de effectiviteit voor de lange termijn zal verbeteren.

Aluminiumproducent Alcoa ging meer dan 12 procent onderuit. Het metaalbedrijf presteerde weliswaar beter dan de algehele verwachtingen, maar was somber in de vooruitzichten voor het lopende kwartaal.

Oliereuzen Chevron en ExxonMobil daalden tot ruim 3,5 procent. De olieprijzen stonden donderdag lager, nadat nieuwe gegevens uitwezen dat de Amerikaanse reserves aan ruwe aardolie waren gestegen.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 53,02 dollar. Brent-olie daalde 0,1 procent in prijs tot 56,01 dollar per vat. De euro was 1,2167 dollar waard, tegenover 1,2142 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Meer uit Financieel

Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

6 uur geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

7 uur geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

8 uur geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

9 uur geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

9 uur geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

14 uur geleden
Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

18 uur geleden