'Te vroeg om verpleeghuizen helemaal te openen'
UTRECHT (ANP) - Verpleeghuizen kunnen soms best wat soepeler zijn bij het toelaten van bezoek voor bewoners, maar "het is nog te vroeg om helemaal open te gaan". Dat zegt Verenso, de vereniging van specialisten in de ouderengeneeskunde. Volgens de vereniging zijn de risico's van het coronavirus nog niet verdwenen en blijft het gevaar van een tweede golf bestaan.
De situatie is in de afgelopen weken wel flink verbeterd, benadrukt de vereniging. Het aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt af en er zijn genoeg beschermingsmiddelen en coronatests beschikbaar. Wel vindt Verenso dat er meer gegevens over coronagevallen per regio beschikbaar moeten zijn. Verpleeghuizen en de overheid kunnen dan snel ingrijpen bij een nieuwe uitbraak.
Sinds vorige maand mogen de bewoners van verpleeghuizen weer beperkt bezoek krijgen. Volgens Verenso verloopt dit goed, maar wordt de bezoekregeling "nog niet overal ten volle benut". Verenso pleit ervoor dat de verpleeghuizen "intelligent open" gaan. "We willen graag leven toevoegen aan de dagen en geen dagen aan het leven, daarom is het enorm belangrijk om nu ook het bezoek weer toe te laten", aldus Nienke Nieuwenhuizen, de voorzitter van Verenso.
ActiZ tevreden over versoepelingen
Branchevereniging ActiZ is ook tevreden over de versoepeling. Uit een peiling onder 450 verpleeghuizen blijkt dat bewoners van alle verpleeghuizen waar momenteel geen besmettingen zijn vastgesteld weer meerdere bezoekers mogen ontvangen. Ook hebben bewoners de vrijheid terug om buiten te wandelen.
Voorwaarden zijn er vaak nog wel. "Zo is de duur van bezoek of de frequentie in de meerderheid van de verpleeghuislocatie nog beperkt. Aankomende weken zullen deze beperkingen, zodra dat kan, steeds vaker worden weggenomen", aldus ActiZ.
Dat meer bezoek "veilig en verantwoord" is, komt volgens de brancheorganisatie vooral doordat coronatesten nu ruim beschikbaar zijn en instellingen genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen hebben. Maar, waarschuwt ActiZ: "Het coronavirus is niet weg en zal onze alertheid blijven vragen. Bewoners van verpleeghuizen blijven uiterst kwetsbaar en een besmetting heeft grote gevolgen.Voor bewoners, medewerkers en de maatschappij."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Er gaat veel desinformatie rond over 'natuurlijke' anticonceptiemethoden, waarschuwt staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) Hij gaat na of hij overheidsmaatregelen tegen desinformatie ook tegen dit misleidende materiaal kan inzetten.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het overleg tussen de zorgbranche en zorgminister Fleur Agema over nieuwe bezuinigingen op de zorg heeft niets opgeleverd. Dat meldt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert vrijdag na het gesprek.
7 uur geledenARNHEM (ANP) - Een voormalig arts van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft mogelijk in de jaren tachtig zijn eigen sperma gebruikt om vrouwen met een kinderwens via kunstmatige inseminatie zwanger te maken. Het is niet bekend hoeveel kinderen op die manier ter wereld zijn gekomen en in welke periode. Het ziekenhuis laat onderzoek doen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema gaat vrijdagmiddag nog om tafel met de koepels van ziekenhuizen, verpleegkundigen en verzorgenden en de medisch specialisten over de nieuwe bezuinigingen die de Tweede Kamer heeft vastgelegd in de begroting. Deze organisaties hebben al meteen hun zorgen bij de minister geuit over de besparingen, die voor Agema zelf ook als een verrassing kwamen. "We gaan praten over hoe we verder gaan", zei Agema na afloop van de wekelijkse ministerraad.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben meer contracten met zorgaanbieders afgesloten dan vorig jaar rond deze tijd. Daardoor zijn er meer instellingen waar de zorg volgend jaar volledig wordt vergoed, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die verwacht dat het aantal contracten in de laatste weken van het jaar nog stijgt.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) is "heel erg bezorgd" over de nieuwe bezuinigingen op haar begroting waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd. Dat zei de bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. De besparingen op de medisch-specialistische zorg komen in de plaats van een deel van de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs. De coalitie sloot daarover deze week een akkoord met een deel van de oppositie. Agema was daar zelf nauwelijks bij betrokken en werd verrast door de bezuiniging die betrekking heeft op de medische zorgopleidingen.
15 uur geledenUTRECHT (ANP) - De gemeenschap van artsen, verpleegkundigen, apothekers en andere geregistreerde zorgverleners is totaal niet divers. Ze vormen "op geen enkele manier" een afspiegeling van de samenleving, concludeert UMC Utrecht. Het academische ziekenhuis deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de achtergronden van de mensen in het BIG-register.
15 uur geleden