Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taxateurs: plannen NVM slecht voor kwaliteit taxaties

Taxateurs: plannen NVM slecht voor kwaliteit taxaties

AMSTERDAM (ANP) - Plannen van onder meer makelaars- en taxateursvereniging NVM voor een woningtaxatie die vooral gebaseerd is op modellen en niet op de eigenlijke woning zijn niet in overeenstemming met Europese regels. Ook komen ze de kwaliteit van de vastgoedwaarderingen niet ten goede, meent het Taxatie Management Instituut (TMI). Die organisatie wil dat de expertise van taxateurs leidend is en niet een computermodel.

De Europese bankenkoepel EBA kwam vorig jaar met een richtlijn om modelmatige taxeringen zo veel mogelijk af te schaffen. Wel stond daarin dat modellen gebruikt mogen worden als hulpmiddel. NVM, VBO en Vastgoedpro werkten evenwel een voorstel van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs uit waarin de modellen leidend zijn. Dat zou de prijs van taxaties omlaag moeten brengen.

Het TMI stelt dat onduidelijk is waarop de modellen gebaseerd zijn omdat alleen de makers dat weten. Bovendien gaat het om kunstmatige intelligentie (AI) waardoor het systeem zelflerend is en daardoor steeds moeilijker te controleren. Ook is er een foutmarge van 10 procent, waardoor een woning van 300.000 euro voor elk bedrag tussen de 270.000 euro en 330.000 euro gewaardeerd kan worden.

Geen taxateur over de vloer

Ten slotte komt er bij waardebepalingen op basis van het model geen taxateur meer over de vloer, zodat specifieke zaken die waarde toevoegen of juist verminderen niet worden gezien. "De taxateur mag in dit systeem alleen een handtekening zetten onder de waardering."

Juist de kwaliteit van taxaties was de afgelopen tijd een heet hangijzer en die is hier volgens het TMI niet mee gediend. Dat de plannen er toch komen, lijkt onder druk van de politiek en de banken te zijn gebeurd, meent het TMI. Die vonden vorig jaar allemaal dat taxaties die nodig zijn voor het af- of oversluiten van een hypotheek te duur zijn.

Meer uit Financieel

Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

1 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

2 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

3 uur geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

3 uur geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

4 uur geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

4 uur geleden
Muziekdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Muziekstreamingdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen.

5 uur geleden