
Tata Steel schrapt in Europa niet 3000 maar 1250 banen
IJMUIDEN (ANP) - Staalconcern Tata Steel wil bij de grootscheepse reorganisatie van zijn Europese activiteiten minder banen schrappen dan eerder aangekondigd. De eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden wil het aantal arbeidsplaatsen in Europa nu met 1250 verlagen, blijkt uit een brief van Europees topman Henrik Adam aan het personeel. Eerder kondigde het concern nog een reductie van 3000 banen aan
In de brief, waar Het Financieele Dagblad als eerste over berichtte, schrijft Adam dat Tata Steel het aantal banen onder andere via natuurlijk verloop wil verminderen door bijvoorbeeld werknemers die met pensioen gaan niet te vervangen.
In eerdere plannen meldde Tata Steel nog dat er in Nederland alleen al 1600 banen zouden verdwijnen. Dat leidde tot grote vakbondsprotesten. Daarop deed de Nederlandse directie de toezegging dat massaontslagen voorlopig niet aan de orde zijn omdat wordt vastgehouden aan de eerder gemaakte afspraken over baanbehoud. Die afspraken lopen tot oktober.
Kosten besparen
Het concern is naarstig op zoek naar manieren om kosten te besparen bij de activiteiten in Europa, die de voorbije kwartalen verliesgevend waren. In de eerste negen maanden van Tata Steels gebroken boekjaar behaalde het onderdeel een operationeel verlies van omgerekend 87 miljoen euro. De reorganisatie moet leiden tot een verbetering van dit resultaat met 745 miljoen euro.
Tata Steel kampt net zoals branchegenoten met gedaalde staalprijzen, mede door de toestroom van goedkoop staal uit China. Volgens Adam is de financiële situatie "serieus" en zijn maatregelen om de prestaties te verbeteren urgent.
De Europese ondernemingsraad is nog niet overtuigd van de haalbaarheid van de reorganisatieplannen. Volgens voorzitter Frits van Wieringen ontbreekt het bijvoorbeeld aan een gedegen financiële onderbouwing van investeringsplannen die onderdelen in het Verenigd Koninkrijk weer winstgevend moeten maken. Daarnaast betwijfelt hij dat het schrappen van banen de beste manier is om de kosten te drukken.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Rabobank heeft goedkeuring gekregen van certificaathouders om de structuur achter de certificaten die de bank uitgeeft te vereenvoudigen. Dit meldt de bank vrijdag na de vergadering hierover.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De lonen in nieuwe cao's zijn in mei met gemiddeld 4,2 procent gestegen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN, die naar eigen zeggen betrokken is bij het merendeel van alle ongeveer achthonderd Nederlandse cao's.
5 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Er zijn geen "obstakels" meer bij het afronden van een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit heeft de Britse premier Keir Starmer vrijdag gezegd.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De spanningen in het Midden-Oosten zullen ook te voelen zijn in de portemonnee van autorijders. Na de aanval van Israël op Iran steeg de prijs voor olie op de wereldmarkt. De angst dat door conflicten in de regio de toevoer van olie vermindert, zorgt voor hogere olieprijzen, waardoor ook de benzineprijzen stijgen.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Treinreizigers moeten rekening blijven houden met overlast door cao-acties. FNV wil na de uitnodiging van NS om weer te praten over een nieuwe cao wel in gesprek met de spoorvervoerder. Maar vooralsnog blijft de vakbond stakingen organiseren, omdat het nieuwe bod van NS in de ogen van FNV onvoldoende is.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is vrijdag aanzienlijk lager gesloten. In de nacht van donderdag op vrijdag viel Israël Iran aan. De aanvallen hebben de angst voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten vergroot. De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 922,62 punten.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Na treinreizigers krijgen mogelijk ook passagiers van luchtvaartmaatschappij KLM te maken met verstoringen door stakingen. Vakbond FNV zegt op een nog onbekende datum een staking van 24 uur te organiseren bij grondpersoneel van KLM.
9 uur geleden