Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tankstations presenteren automobilist weer hogere rekening

Tankstations presenteren automobilist weer hogere rekening

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten zien zich vrijdag opnieuw geconfronteerd met hogere literprijzen voor benzine, diesel en lpg. Nu olie door het oorlogsgeweld in Oekraïne veel duurder is geworden, stijgen ook de adviesprijzen die oliemaatschappijen doorgeven aan pompstationhouders. Volgens een voorlopige schatting van consumentencollectie UnitedConsumers stijgt de gemiddelde adviesprijs in Nederland met 4 cent per liter, volgens oprichter Paul van Selms een "ongekende stijging".

Voor een liter Euro95 moet daarmee ruim 2,30 euro betaald worden. Ook diesel wordt rap duurder. De gemiddelde adviesprijs voor deze brandstof doorbreekt naar verwachting ook de de grens van 2 euro per liter.

In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg. Op andere locaties geven tankstations vaak kortingen, hoewel tanken onder de 2 euro per liter benzine amper nog mogelijk is.

Olie en gas

De prijzen voor olie en ook gas zijn hard gestegen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Handelaren vrezen voor verstoringen van de toevoer van die brandstoffen uit Rusland, dat rijk is aan aardgas en olie. Westerse landen hebben nog geen sancties ingesteld tegen de daadwerkelijke import van Russische olie. Wel willen bijvoorbeeld de Verenigde Staten de verkoop van bepaalde technologie aan de Russische olie- en gasindustrie verbieden om de status van het land als energiegrootmacht te verzwakken.

UnitedConsumers wijst er overigens op dat de Nederlandse benzineprijs voor een groot deel uit belastingen bestaat. Uitbaters van Nederlandse tankstations in de grensstreek kunnen daardoor steeds minder goed concurreren met pompstations over de grens, klaagde branchevereniging BETA onlangs.

Meer uit Financieel

Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

53 minuten geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

1 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

1 uur geleden
AEX in het rood, verzekeraar NN boekte kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De zorgen over de rente en een recessie bleven boven de markt hangen. Verzekeraar NN Group ging licht omhoog en toonde daarmee verder herstel van de zware koersval van vorige week.

1 uur geleden
Festivaldirecteur: ruim 7 miljoen mensen bezochten Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het jaarlijkse Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldt de directeur van het festival Clemens Baumgärtner dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er zoveel mensen op het bierfestival afkwamen. Wel duurde het evenement dit jaar twee dagen langer dan gebruikelijk.

1 uur geleden
Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

2 uur geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

3 uur geleden